iFi Audio hip-dac - Hoofdtelefoon versterker voor onderweg

Door: Marnix Bosman | 27 juni 2020 16:04

IFI Audio zen-dac
Review

Een losse hoofdtelefoon versterker voor onderweg? Als je hebt geïnvesteerd in mooie in-ears of een dure hoofdtelefoon dan is de iFi Audio hip-dac de volgende stap. Dit is een dac/hoofdtelefoonversterker voor onderweg.

IFI Audio hip-dac

Prijs € 165,-
Formats Hi-res audio PCM, DSD, DXD en MQA
Aansluitingen USB3.0 A-type
Opladen via USB C-type
Hoofdtelefoonuitgang 3,5mm en 4,4mm (balanced)
Accu Lithium-polymeer 2200mAh
Afmetingen 102x70x14 mm
Gewicht 125 gram
Website www.ifi-audio.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Minpunten
  • Niet goedkoop
  • Geen Apple lightning-kabel

Investeren in een goede set in-ears of een mooie hoofdtelefoon is allang niet meer raar. De geluidskwaliteit van een goede hoofdtelefoon of een professioneel setje in-ears is gewoon vele malen beter dan wat je uit standaard oordopjes haalt. Zo’n mooie hoofdtelefoon klinkt via je telefoon echter weer anders dan via je laptop, tablet, TV en/of audioset. Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit van de DAC (Digitaal naar Analoog Converter) en de hoofdtelefoonversterker die in al die apparaten zit. Dé oplossing is een losse DAC met ingebouwde hoofdtelefoonversterker zoals de Hip-dac van iFi-Audio.

IFI Audio zen-dac
De bediening is eenvoudig en je kunt meerder soorten hoofdtelefoons aansluiten.

Aansluiten

De Hip-dac heeft een solide aluminium behuizing die door de volumeknop aan de bovenkant iets wegheeft van een heupflesje. Vandaar ook de naam. De afmetingen worden vooral bepaald door de 2200mAh-accu die goed is voor zo’n 12 uur non-stop gebruik. De grote usb-a-aansluiting van de Hip-dac koppel je aan je telefoon of computer. De kleine usb-c type connector is alleen bedoeld voor het opladen van de accu. IFi-Audio levert er standaard drie kabels bij maar zoals zo meestal ontbreekt de iPhone Lightning kabel. Die zal je apart moeten aanschaffen.

De bediening is simpel. De volumeknop fungeert ook als aan/uit-knop en je hebt daarnaast nog een XBass en PowerMatch knop. Naast de standaard 3,5mm mini-jack heeft de Hip-dac een 4,4mm jack aansluiting voor gebalanceerde hoofdtelefoons. Probeer daar vooral geen normale (6,3mm) jackplug in te duwen. Dat gaat niet en daarvoor is deze speciale uitgang ook niet bedoeld.

Geluidskwaliteit

IFI Audio zen-dac
De zen-dac is voorzien van een accu en is bedoeld voor onderweg.

De ingebouwde topkwaliteit D/A-converter ondersteunt alle mogelijk audio formaten inclusief hi-res formaten als DSD, DXD, 384kHz PCM en MQA. Of jouw software dat ook kan, is uiteraard vraag twee maar aan de Hip-dac ligt het niet. Direct na het aansluiten, hoor je hoeveel beter dit klinkt. Een betere dynamiek, sprankelender hoog en een betere definitie in het laag. Met de XBass knop kun je het laag iets accentueren maar het effect en nut is sterk afhankelijk van de gebruikte hoofdtelefoon. Soms wordt het absoluut niet beter. Datzelfde geldt ook voor de PowerMatch knop die werkt als een soort booster.

IFI Audio zen-dac
Je sluit je apparaat aan via de usb-a-poort waarvoor je diverse verloopkabels krijgt meegeleverd.

Conclusie

Als je één keer de Hip-dac hebt geprobeerd dan wil je waarschijnlijk nooit meer terug. De weergave is gewoon verschrikkelijk veel beter dan wat je direct uit een telefoon of laptop kunt halen. Muziekliefhebbers in het bezit van een mooie hoofdtelefoon of set in-ears zullen de kwaliteit kunnen waarderen. Kwaliteit met een prijskaartje maar je hoort het er wel aan af.

0 Reactie(s) op: iFi Audio hip-dac - Hoofdtelefoon versterker voor onderweg

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.