iFi Audio Zen Blue -Draadloos hi-res audio luisteren

Door: Marnix Bosman | 21 juni 2020 16:15

IFI Audio Zen Blue
Review

Heb je al een losse bluetooth-ontvanger of een versterker met bluetooth in huis, let dan toch goed op. De kans is namelijk groot dat de iFi Audio Zen Blue iets kan, wat jouw bluetooth-ontvanger niet kan.

IFI Audio Zen Blue

Prijs € 149,-
Draadloos Bluetooth 5.0TM
Codecs AAC, aptX, aptX HD, LDAC, HWA
Aansluitingen Analoog (stereo cinch en gebalanceerd 4,4mm jack), Digitaal (s/pdif coax en optisch)
Afmetingen 158 x 100 x 35mm
Gewicht 800 gram
Website www.ifi-audio.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goede DAC
  • Alle codes ondersteund
  • Geluidskwaliteit
  • Minpunten
  • Gebalanceerde aans

Bij audiotransport via bluetooth moeten de zender en ontvanger altijd dezelfde codec gebruiken. Om te garanderen dat er altijd verbinding wordt gemaakt is de ondersteuning van de standaard sbc-codec daarom verplicht. Inmiddels zijn er echter veel betere codecs ontwikkeld die ook veel beter klinken. AAC is een opvolger van mp3 en is standaard in ieder Apple apparaat te vinden. AAC kan hogere resoluties aan en klinkt ook duidelijk beter dan sbc. AptX is weer een stapje beter en de nieuwe variant aptX HD ondersteunt naast 16-bit ook 24-bit audio. Sony heeft LDAC ontwikkeld en kan naast 24-bit ook samplerates tot 96kHz aan. Een ander hi-res protocol is HWA van Huawei dat ook bekend staat als LHDC. Ook deze codec ondersteunt 24-bit/96kHz audio. De IFI Audio Zen Blue ondersteunt al deze betere codecs en haalt dus altijd het beste uit jouw smartphone, tablet of laptop.

IFI Audio Zen Blue
De IFI Audio Zen Blue is een compact kastje.

Aansluiten en spelen

De Zen Blue ontvanger wordt gevoed vanuit een bijgeleverde adapter en maakt razendsnel verbinding met je telefoon of laptop. Het grote led-display toont met een kleur welke codec er na pairing wordt gebruikt. De tweede led toont de samplefrequentie. Op de achterkant heeft de Zen Blue zowel analoge als digitale uitgangen. Deze kun niet tegelijkertijd gebruiken. De keuzeschakelaar zit helaas op de achterkant en dat is wel onhandig. Naast de gewone analoge cinch-aansluitingen heeft de Zen Blue gebalanceerde uitgangen via een 4,4mm-jack. Deze uitgang is niet bedoeld voor een hoofdtelefoon en voor de meeste gebruikers dus een beetje nutteloos.

Het hoorbare verschil tussen standaard sbc of bijvoorbeeld AAC vanuit mijn iPhone is overduidelijk. Ook met andere codecs is de Zen Blue een geweldige upgrade en dat komt niet alleen door de codecs maar vooral ook door de DAC die iFi-Audio in de Zen Blue gebruikt.

IFI Audio Zen Blue
De Zen Blue heeft diverse aansluiting waaronder gebalanceerde uitgangen.

Conclusie

Steeds meer audioapparatuur is standaard voorzien van bluetooth maar de ondersteuning van hi-res codecs is vaak beperkt. Daardoor zal je in de praktijk vaak naar de matige sbc codec luisteren. De Zen Blue ondersteunt alle hi-res codecs waardoor je nu ook via bluetooth van optimaal geluid kunt genieten.

0 Reactie(s) op: iFi Audio Zen Blue -Draadloos hi-res audio luisteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.