Ikea Eneby - speakers raken niet de juiste snaar

Door: Rens Blom | 18 september 2018 14:08

Review

Ikea kennen we van de betaalbare meubels en woonaccessoires, maar de Zweedse winkelketen brengt ook steeds meer elektronicaproducten uit. In deze review kijken we naar twee bluetooth-speakers in de Ikea Eneby-serie.

Ika Eneby

Prijs € 49,95 en €89,95-
Kleuren Wit en antraciet
Connectiviteit Bluetooth, 3,5mm-aansluiting
Formaat 20 x 20 x 9 cm en 30 x 30 x 11 cm
Gewicht 1,5 en 3,7 kg
BatterijOptioneel bij de kleine speaker (20 euro)
Website www.ikea.nl
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Strak ontwerp
 • Eenvoudig in gebruik
 • Betaalbaar
 • Minpunten
 • Zwaar
 • Grote speaker is ook niet indrukwekkend
 • Kleine speaker klinkt matig
 • Accu is optioneel of niet mogelijk

De producten van Ikea staan bekend om hun minimalistische ontwerp en relatief lage prijzen. Deze kenmerken gelden ook voor de Eneby, een speaker uit de gelijknamige serie die in twee formaten te koop is. De kleine en grotere modellen zijn verkrijgbaar in het wit en antraciet en hebben een vierkante behuizing van kunststof. De voorkant, met daarachter de luidsprekers, is gemaakt van polyester. Achterop zit de basopening, de stroomuitgang en een 3,5mm-audiopoort. Met los verkrijgbare accessoires kun je de speakers op een standaard zetten of aan de muur ophangen.

Zwaar

Beide speakers werken alleen met de stekker in het stopcontact, al kun je voor het kleinere model een accu kopen (20 euro) zodat je hem een paar uur draadloos kunt gebruiken. Met 1,5kg is hij naar onze mening alleen te zwaar om mee te nemen naar het strand of park. De grotere uitvoering is met 3,6kg bedoeld om ergens in huis neer te zetten (niet in de badkamer). Handig is dat beide speakers aan de achterkant een handvat hebben om ze eenvoudig te verplaatsen.

Draaiknop

Voorop de Eneby-speakers zit een draaiknop. Als je hem kort indrukt, gaat hij in de pairingmodus en kun je hem via bluetooth koppelen aan je toestel. Je gebruikt de knop ook om het volume te regelen en – indien gewenst – de hoge tonen (treble) en bas aan te passen. Dit werkt naar behoren.

Tegenvallende geluidskwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een speaker is natuurlijk zijn geluidskwaliteit, maar daar weten de Eneby-modellen niet mee te overtuigen. De kleinere uitvoering kan flink hard, maar het geluid heeft weinig detail en klinkt veel van hetzelfde. De bas is standaard erg aanwezig, waardoor het raadzaam is die te verminderen via de draaiknop. Omdat al het geluid uit de voorkant komt, kun je het beste recht voor de speaker luisteren. Staat hij schuin dan klinkt je muziek minder mooi.

De grotere speaker heeft hier ook last van, al is de geluidskwaliteit beter. De bas is bijvoorbeeld natuurlijker ingesteld en tonen klinken levendiger. Dat wil niet zeggen dat de grote Eneby het beste geluid produceert: concurrerende speakers van bijvoorbeeld JBL en UE vinden we beter klinken.

Conclusie

De twee Eneby-speakers weten niet helemaal te overtuigen. Het ontwerp is fraai, maar de modellen zijn aan de zware kant. Ook is het jammer dat de speakers geen (ingebouwde) accu hebben. De kleine uitvoering klinkt bovendien matig en de geluidskwaliteit van het grote model is ook niet indrukwekkend. Voor deze prijzen zijn er betere speakers te koop.

0 Reactie(s) op: Ikea Eneby - speakers raken niet de juiste snaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.