Ikea SYMFONISK Tafellamp - Sonos met ingebouwd lampje

Door: Jeroen Boer | 09 augustus 2019 10:15

Ikea SYMFONISK Tafellamp
Review

Ikea heeft samen met Sonos de SYMFONISK wifi-luidsprekers ontworpen. De boekenplankspeaker bleek een prima toevoeging aan het assortiment van Sonos. Ook die andere luidspreker is een bijzonder exemplaar, want de SYMFONISK Tafellamp is voorzien van een ingebouwde lamp. Is het ook een goede luidspreker?

Ikea SYMFONISK Tafellamp

Prijs € 179,-
Verbindingen Ethernet of WiFi
Streamingdiensten Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer
Formaat 40 x 21,6 x 21,6 centimeter
Gewicht 3,28 kg
Kleuren Zwart en wit
App Sonos voor Android en iOS
Website www.ikea.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Ingebouwde lamp
 • Goede bouwkwaliteit
 • Uitstekende app (Sonos)
 • Goede geluidskwaliteit
 • Minpunten
 • Geen slimme assistent
 • Geen dimmer

Ikea tekende voor het ontwerp van de SYMFONISK -luidsprekers terwijl Sonos het audiogedeelte verzorgde. Op het materiaalgebruik van de SYMFONISK Tafellamp is weinig af te dingen. Het melkglas ziet er keurig uit en ook het gebreide truitje rondom de luidspreker zit keurig. De combinatie van het truitje en de vorm van de glazenkap maken de Symfonisk wel een aparte verschijning die ook nog eens niet heel compact is. De basis is gebaseerd op de Sonos Play:1, maar al een stuk groter en dan komt de lampkamp daar nog bovenop. Het is kortom echt een ontwerp waar je van houdt of gewoon lelijk vindt. De luidsprekerlamp is er net als andere Sonos-luidsprekers in het wit of zwart.

SYMFONISK Tafellamp
De SYMFONISK Tafellamp is vrij groot.

Je kunt de SYMFONISK Tafellamp via wifi of een netwerkkabel met je thuisnetwerk en eventuele andere Sonos-luidsprekers koppelen. Qua mogelijkheden kan de Tafellamp alles wat de Sonos-luidsprekers ook kunnen. Je kunt er twee koppelen tot een stereopaar, je kunt ze gebruiken als surroundspeakers bij een Sonos-soundbar en uiteraard volledig bedienen met de Sonos-app waarbij Sonos alle belangrijke muziekdiensten ondersteunt. Iets dat de SYMFONISK Tafellamp mist ten opzichte van Sonos’ eigen nieuwste modellen zoals de One, is de ondersteuning voor slimme assistenten. Er is geen microfoon ingebouwd en je kunt dus niet tegen de lamp praten. Praten kan wel via een ander apparaat, zoals je smartphone of een Sonos die wel van een microfoon voorzien is.

SYMFONISK Tafellamp
Met de draaiknop rechts zet je de lamp aan.

Verwisselbaar lampje

Sonos ondersteunt zijn luidsprekers langdurig met nieuwe updates, iets dat vermoedelijk ook voor de SYMFONISK-speakers geldt. Het zou daarom jammer zijn als het lampje eerder stuk gaat als de luidspreker. Gelukkig heeft Ikea niet gekozen voor een geïntegreerde lichtbron die je niet kunt vervangen. Onder de glazen kap zit een normale E14-fitting, dus je kunt zelf een lampje (maximaal 7 watt) uitkiezen. Je zet het licht aan met de draaiknop aan de zijkant, dat is ondanks de ronde knop helaas geen dimmer. Wil je wel kunnen dimmen, dan zul je een slimme lamp moeten installeren en de lamp met een afstandsbediening of app dimmen.

SYMFONISK Tafellamp
Je kunt een E14-ledlampje van maximaal 7 watt plaatsen.

Geluidskwaliteit

Het speakergedeelte van de SYMFONISK Tafellamp is gebaseerd op de Sonos Play:1 en bevat vermoedelijk identieke componenten. We hebben de SYMFONISK Tafellamp uitgebreid vergeleken met de Sonos Play:1 en hij klinkt voor ons hetzelfde. De Tafellamp is net als de Play:1 (en opvolger One) gewoon een prima compacte luidspreker. Vergeleken met de andere Ikea-Sonos krijg je een net wat dieper geluid en een wat betere controle over lagere tonen. Omdat het geluidsbeeld identiek is, is het jammer dat je geen stereopaar kunt maken van een SYMFONISK Tafellamp en een Play:1. Je hebt hetzelfde model nodig voor een stereopaar.

SYMFONISK Tafellamp
De SYMFONISK Tafellamp is een stuk groter dan de Sonos Play:1 (rechts).

Conclusie

De samenwerking tussen Ikea en Sonos blijkt een goede zet. Sonos is verantwoordelijk voor de geluidskwaliteit en daar is niets op af te dingen. De luidspreker klinkt hetzelfde als de uitstekende Sonos Play:1. De prijs is ook nog eens vrijwel gelijk terwijl je wel een ingebouwde lamp extra krijgt. Het gaat er uiteindelijk dan ook om of je het enigszins lompe ontwerp van de SYMFONISK Tafellamp mooi vindt. Is dat het geval, dan haal je een prima product in huis dat zich uitstekend thuis voelt op het nachtkastje of ander kastje in huis.

2 Reactie(s) op: Ikea SYMFONISK Tafellamp - Sonos met ingebouwd lampje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 augustus 2019 02:32 Zeeley
  Je kan de ikea-sonos wel spraakopdrachten geven om sonos uit te zetten, volume harder zachter of muziek te laten spelen ondanks dat er geen microfoon in zit. Door de google assistant uit je smartphone met de speaker te koppelen kan je bijv Spotify laten afspelen, of radio via Tune In…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 augustus 2019 17:09 Jeroen Boer
  @Zeeley Dat klopt, bedankt voor je aanvulling.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.