Ikea Symfonisk tafellampspeaker - Daar zit muziek in!

Door: Joris Peterse | 15 december 2021 09:18

Ikea Symfonisk
Review

De Ikea Symfonisk tafellampspeaker is een lamp met ingebouwde Sonos-speaker. In deze Ikea Symfonisk review lees je of zowel lamp als speaker een verrijking zijn van je (slimme) huis.

Ikea Symfonisk tafellamp

Prijs € 129,-, € 149,- (textielkap), € 159,- (glazen kap)
Verbindingen Ethernet of wifi
Formaat 16 x 22 x 25 cm (glasuitvoering), 16 x 25 x 20 cm (textieluitvoering)
Gewicht 3,3 kg (textiel), 4,6 kg (glas)
Kleuren Zwart en wit
App Sonos voor Android en iOS
Website www.ikea.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Prijs/kwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Toegankelijk
  • Minpunten
  • Geen slimme verlichting

Veel mensen proberen hun speakers zoveel mogelijk uit het zicht te houden, door ze op te laten gaan in het interieur. Bijvoorbeeld door ze in een kast te zetten. Of door ze helemaal uit het zicht te plaatsen, achter een object. Beide zijn niet bevorderlijk voor de geluidsweergave van de speaker, die juist ruimte nodig heeft om het geluid zo ongehinderd mogelijk door de kamer te laten gaan. Ikea begrijpt deze behoefte goed en komt met verschillende speakers, die elk op hun eigen manier met het interieur samensmelten.

Zo kwam Ikea al in 2019 onder de noemer Symfonisk met een boekenplankspeaker, die je bijvoorbeeld aan de muur hangt of als boek in de kast zet. Gelijktijdig werd een andere Ikea-tafellamp gepresenteerd en in 2020 verscheen een Symfonisk schilderijlijst met speaker. Al deze speakers maken via wifi verbinding en zijn te koppelen middels de Sonos-app. Zo kun je in iedere kamer muziek, podcasts of audioboeken afspelen, met hoogwaardigere geluidskwaliteit dan bluetooth. Tevens kunnen Sonos-speakers ook gewoon gekoppeld worden. Slim.

Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk

Oude en nieuwe lamp

De eerste generatie van de Symfonisk-lamp was in feite een Sonos One-speaker met een lamp, die ook een gelijkwaardige prijs had van 179 euro. Die lamp is inmiddels uit het assortiment en het lijkt er op dat de boekenplankspeaker ook niet al te lang meer beschikbaar blijft.

Deze tweede generatie lijkt ietsje goedkoper te zijn met een prijskaartje van 129 euro. In praktijk valt het prijsverschil wel mee, aangezien je er ook een lampenkap bij aan dient te schaffen. Deze komt in twee uitvoeringen, waaronder eentje van matglas, waarbij de lamp binnen twee glazen zit. Het buitenste glas heeft een beetje de vorm van een Lego-hoofd. Ook is er een textiel-uitvoering verkrijgbaar. De glasuitvoering kost dertig euro, de textieluitvoering twintig.

Beide lampen en -kappen kun je in een zwarte en witte uitvoering kopen. Eventueel is het ook mogelijk beide lampenkappen los te kopen om ze om te wisselen. Het lijkt dan ook niet helemaal ondenkbaar dat als de lamp een beetje goed verkoopt, je op termijn meer keuzes krijgt.

Ten opzichte van de eerste Symfonisk-lamp lijkt deze tweede generatie vooral in de details wat luxer en beter in elkaar te zitten en is het formaat wat kleiner. Toch is het ontwerp redelijk uitgesproken, een kwestie van smaak dus. Los van het ontwerp lijken de lampen niet heel erg van elkaar te verschillen. Het formaat is vergelijkbaar. In de lampvoet draai je een peertje met een grote fitting (E27).

De speaker is eenvoudig in te stellen via de Sonos-app

Slimme speaker

In de lampvoet zit dus de speaker verwerkt. Deze lampvoet kun je verbinden met je netwerk via wifi of door een ethernetkabel aan te sluiten. Uiteraard heeft de lamp ook een voedingskabel nodig. Configuratie gaat via de Sonos-app en is zo gepiept. Heb je al Sonos-speakers in huis, dan kun je deze Symfonisk ook moeiteloos toevoegen aan je multiroomsysteem. 

De lampspeaker werkt alleen op de nieuwste versie van de Sonos-app. Gebruik je bijvoorbeeld een eerste generatie Play:5 van Sonos in de Sonos S1-app, dan kun je deze niet toevoegen in je multiroomsysteem. Wel is het mogelijk om twee dezelfde Symfonisk lampspeakers te koppelen voor een stereo-opstelling zoals dat eveneens mogelijk is met de Sonos One.

Er is geen microfoon in de speaker geplaatst, waardoor muziekbediening met spraak of koppeling met een slimme assistent niet mogelijk is. Via spraakbediening op je telefoon of een ander apparaat met een slimme assistent kunt je wel via spraakbediening muziek afspelen op je Ikea Symfonisk-speaker.

Ook via muziek-, luisterboek-, podcast- of andere audio-app kun je direct verbinden met je Symfonisk-speaker, bijvoorbeeld via Spotify Connect of AirPlay 2. Zo kun je deze bijvoorbeeld ook gebruiken om vanaf het nachtkastje een luisterboek af te spelen voor het slapengaan.

Heb je even geen apparaat bij de hand, dan kun je desgewenst ook het volume regelen via knopjes op de lampvoet zelf. Hier vind je ook de knop om het licht aan en uit te schakelen.

Ikea Symfonisk

Geluidskwaliteit

Voor een speaker van 129 euro (eigenlijk 149 of 159, want zonder lampenkap is het geen gezicht), produceert de Ikea Symfonisk prima geluid. Qua geluidsweergave is er vrijwel geen verschil te horen tussen deze lamp en een Sonos One/SL of de eerste uitvoering van de lamp. Het geluid is helder en krachtig en veel beter dan bijvoorbeeld een Google Nest Audio of een bluetoothspeaker. De lamp is in ieder geval in staat om in een grote huiskamer muziek af te spelen zonder dat het geluid vervormt of slecht hoorbaar is aan de andere kant van de ruimte.

Het geluid klinkt zorgvuldig afgesteld, waarbij bijvoorbeeld geen bastonen overheersen en details nog prima hoorbaar zijn. Ten opzichte van duurdere speakers met wifiverbinding van high-end merken is het geluid wat scheller.

Geen slimme lamp

Tot zover een slim concept dat goed uitgewerkt lijkt te zijn. Toch voelt het als een gemiste kans dat er geen slimme verlichting ingebouwd zit. Zo had de internetverbinding van de Symfonisk ook best uitgebreid kunnen worden met de mogelijkheid om de lamp te koppelen aan een Trådfri of ander slim verlichtingssysteem. Wil je nu de Symfonisk-lamp aan je smart home koppelen, dan moet je daarvoor nog een los slim peertje voor aanschaffen. 

Het had handig geweest als er een vorm van ondersteuning al ingebouwd had gezeten. Misschien ook wel logisch, ook voor Ikea zelf, dat meer gebruikers op een toegankelijke manier kennis kan laten maken met Trådfri.

Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk
Ikea Symfonisk

Conclusie: Ikea Symfonisk kopen?

Spreekt het ontwerp van de lamp, waarbij een speaker subtiel verwerkt zit in de lampvoet? Dan is het zonder twijfel een goede aankoop. De Ikea Symfonisk tafellamp is aantrekkelijk geprijsd en het geluid is beter dan andere speakers in dezelfde prijsklasse. Een toegankelijke instap of mooie uitbreiding van een multiroom-audiosysteem. Alleen had het ook een prima (in)stap geweest voor slimme verlichting. Dat voelt als een gemiste kans.

0 Reactie(s) op: Ikea Symfonisk tafellampspeaker - Daar zit muziek in!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.