Image van Windows

Door: Edmond Varwijk | 05 mei 2010 11:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Waar een back-up zich in het algemeen richt op het veiligstellen en zo nodig herstellen van uw bestanden, herstelt u met images de volledige inhoud van een partitie of harde schijf waarop het besturingssysteem staat. U hoeft zich dus geen zorgen meer te maken als Windows onverhoopt in de soep loopt, en u bent in staat razendsnel uw pc of partitie in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Windows 7

Ieder besturingssysteem biedt tegenwoordig opties voor het maken van een back-up van de gegevens op de pc. Imaging is geen standaard onderdeel van dergelijke back-upsoftware, maar dat is aan het veranderen. De Back-upsoftware in Windows 7 biedt namelijk de mogelijkheid een image te maken en dit te herstellen. Anders dan bij Vista, waar deze functie alleen aanwezig is in Windows Vista Ultimate, is systeemherstel wel mogelijk in Windows 7 Home Premium (en hoger). Microsoft spreekt overigens niet van een image, maar van een systeemkopie.

Imaging richt zich op het herstel van het besturingssysteem. Het herstellen van bijvoorbeeld uw documenten en foto's is het onderwerp van de Basiscursus back-uppen elders in dit nummer.

Sinds Windows Vista kan ook Windows Back-up een image maken voor systeemherstel.

Een systeemkopie kan Windows Back-up bewaren op een harde schijf of één of meer dvd's.

Aan de slag

In deze cursus gaan we dus aan de slag met Windows 7. Om een systeemkopie te maken, klikt u via het Configuratiescherm op Systeem en beveiliging en kiest u de taak Een back-up van uw computer maken. Aan de linkerkant van het scherm vindt u enkele opties. Klik op Een systeemkopie maken en wacht tot de back-upservice is gestart. Windows Back-up kijkt nu welke mogelijkheden er zijn voor het opslaan van de systeemkopie. Hierbij is het mogelijk voor een tweede of externe harde schijf te kiezen of één of meerdere dvd's te gebruiken. Selecteer het medium waarop u de systeemkopie wilt bewaren en klik op Volgende. In het laatste scherm krijgt u een samenvatting te zien van wat er daadwerkelijk geback-upt wordt en op welke locatie. Klik tot slot op Back-up starten om de systeemkopie te maken. Afhankelijk van de grootte van uw systeempartitie en de hoeveelheid gegevens kan het maken van een systeemkopie wel even duren.

NAS

Microsoft heeft bij de opsplitsing van Windows 7 enkele opmerkelijke keuzes gemaakt. Zo is het met de back-upfunctie in Windows 7 Home Premium niet mogelijk om een back-up te maken naar een netwerkschijf. Deze optie is alleen te vinden in Windows 7 Professional en Ultimate. Een verrassende keuze, omdat juist thuisgebruikers en hobbyisten steeds vaker beschikken over een in het netwerk geplaatste schijf (NAS). Bovendien is een NAS uitstekend geschikt voor het maken van back-ups.

Hebt u een NAS, maar beschikt u niet over een van de dure versies van Windows 7? Dan is uitwijken naar andere software de enige optie. Gelukkig levert bijna iedere maker van NAS-hardware wel back-upsoftware mee, en is bijvoorbeeld de Data Replicator-software van Synology ook te gebruiken in combinatie met een netwerkschijf van een ander merk.

Systeemkopie alleen naar NTFS

Wel voldoende schijfruimte vrij, maar wil Windows Back-up de disk toch niet gebruiken voor het maken van een systeemkopie? De kans is groot dat de harde schijf is geformatteerd met FAT32. Windows Back-up kan echter alleen overweg met een NTFS-indeling en weigert schijven met FAT32 voor het bewaren van een systeemkopie - vooral ook omdat een dergelijke kopie vaak groter is dan de maximale bestandsgrootte van FAT32 (4 GB).

Om een FAT32-disk om te zetten naar NTFS, is het niet nodig alle gegevens van de schijf te halen of de schijf te formatteren. Windows biedt de mogelijkheid een FAT32-schijf te converteren naar NTFS. Open een Opdrachtprompt via Start / Alle programma's / Bureau-Accessoires. Typ vervolgens convert : /fs:ntfs. Als u bijvoorbeeld het E:-station E wilt converteren, typt u convert E: /fs:ntfs. Na een druk op Enter dient u ter bevestiging nogmaals de naam van de schijf op te geven.

0 Reactie(s) op: Image van Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.