In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 mei 2016 07:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Spotnet is een programma om films, series en muziek in nieuwsgroepen te vinden. Helaas moet je Spotnet wel op een pc installeren. Niet zo handig als je mediacollectie op een NAS staat. Dankzij SpotWeb is het mogelijk om Spotnet op je NAS te draaien.

1 Waarom SpotWeb?

SpotWeb is eigenlijk de NAS-versie van Spotnet. Spotnet is superhandig, maar het is omslachtig om op je pc te downloaden om vervolgens de films alsnog te bewaren op je NAS. Met SpotWeb installeer je Spotnet op de webserver van je NAS, zodat je met ieder apparaat mediabestanden kunt zoeken en downloaden. SpotWeb is voor verschillende NAS'en beschikbaar, al werkt de installatie bij ieder merk wel op een andere manier. In deze workshop leggen we uit hoe je SpotWeb op een NAS van Synology en QNAP aan de praat krijgt. Lees ook: Spotnet 2.0 - de beste tool voor downloaden van usenet.

2 Benodigdheden

Voordat je met SpotWeb aan de slag gaat, is er wel wat voorbereiding vereist. Je hebt in ieder geval een NAS met behoorlijk wat opslagruimte nodig om mediabestanden te bewaren. Zorg er verder voor dat je toegang hebt tot de nieuwsgroepen. Je regelt dat door een (prepaid)abonnement bij een usenetprovider te nemen, zoals Eweka, NewsXS of Giganews. Dat kan al voor enkele euro's per maand, waarna je onbeperkt films, series en muziek in uitstekende kwaliteit kunt downloaden. Je hebt de inloggegevens van de usenetprovider nodig om SpotWeb te gebruiken.

3 Synology-NAS

Voordat je SpotWeb op je Synology-NAS installeert, tref je eerst de nodige voorbereidingen. Aangezien je het programma op een webserver installeert, dien je die eerst op je NAS te activeren. Log in op dit netwerkapparaat door DiskStation Manager (DSM) in de browser te openen. Ga naar Configuratiescherm / Bijwerken en herstellen en installeer zo nodig de nieuwste versie van DSM. Je klikt bij Toepassingen vervolgens op Webservices, waarna je een vinkje plaatst voor Web Station inschakelen. Kies voor Toepassen en klik bovenaan op PHP-instellingen. Via PHP-extensie selecteren vink je de optie mssql aan. Bevestig met OK / Toepassen.

4 MariaDB

SpotWeb bewaart alle spots van films, series en muziek in een database. Om die reden het je een database-applicatie nodig die overweg kan met het MySQL-protocol, namelijk MariaDB. Synology heeft een gebruiksvriendelijke methode ontwikkeld om apps toe te voegen vanuit het zogeheten Package Center. Klik daarop en navigeer naar Hulpprogramma's. Klik op MariaDB en vervolgens op Installeren om deze applicatie aan je Synology-NAS toe te voegen. Het is niet nodig om een wachtwoord voor de database in te stellen.

5 Pakketbron toevoegen

MariaDB is een applicatie die Synology standaard aanbiedt. Het is echter ook mogelijk om applicaties van derden te installeren. Hiervoor voeg je een zogeheten pakketbron aan DSM toe waarin meerdere applicaties zitten opgesloten. Op deze manier installeer je in de volgende stap SpotWeb. Open het Package Center en ga naar Instellingen / Pakketbronnen. Via Toevoegen typ je als naam Martijn de Vries en vul je als locatie het adres http://packages.mdevries.org in. Bevestig tweemaal met OK om de pakketbron definitief toe te voegen. Klik in het Package Center bovenaan op Vernieuwen om de nieuwe applicaties te laden.

2 Reactie(s) op: In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 mei 2016 12:38 Anoniem
  Bedankt voor deze uitleg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2016 17:21 Anoniem
  Is het mogelijk de handleiding te update voor DSM 6.0? Webservices zit namelijk niet meer in 6.0.. thanks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.