In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

Door: Maikel Dijkhuizen | 26 mei 2016 07:13

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

6 SpotWeb installeren

Dankzij de pakketbron van Martijn de Vries installeer je nu SpotWeb op je Synology-NAS. Open het Package Center en ga naar Gemeenschap. Klik op Spotweb en voer daarna de installatie uit. Tijdens het installatieproces krijg je het verzoek om een MySQL- en SpotWeb-wachtwoord op te geven. Deze instellingen komen later aan bod. Laat de velden daarom leeg en klik op Volgende. Er verschijnt een mededeling in beeld dat je de installatie via een specifiek webadres moet voortzetten, namelijk http://IP-adres_NAS/spotweb/install.php. Klik op Volgende en laat het vinkje staan voor Voer het uit na installatie. Sluit de wizard met Toepassen.

Vertrouwensniveau

In sommige gevallen lukt het niet om SpotWeb op een Synology-NAS te installeren. De reden hiervoor is dat het Taiwanese merk niet iedere applicatie van externe ontwikkelaars zomaar vertrouwt. De melding "Kan SpotWeb niet installeren" verschijnt dan in beeld. Met een simpele aanpassing los je dit probleem op. Open het Package Center en klik bovenaan op Instellingen. Zet bij Vertrouwensniveau de instelling op Elke uitgever. Kies voor OK en voer de installatieprocedure van het programma nogmaals uit.

7 Installatie voortzetten

Open in je browser een nieuw tabblad en surf naar http://IP-adres_NAS/spotweb/install.php. Uiteraard gebruik je in plaats van IP-adres_NAS het IP-adres van jouw NAS. De url is dan bijvoorbeeld http://192.168.1.22/spotweb/install.php. SpotWeb controleert of de benodigde PHP-onderdelen aanwezig zijn. Klik onderaan op Next om de database-instellingen te openen. Zorg ervoor dat in het uitrolmenu de optie mysql is geselecteerd. Je noemt de server en database respectievelijk localhost en spotweb. Als username vul je ook spotweb in. Laat het veld achter Password leeg, aangezien je tijdens de installatie geen wachtwoord hebt opgegeven. Als laatste klik je op Verify database.

8 Usenetprovider toevoegen

SpotWeb heeft inloggegevens van een usenetprovider nodig om verbinding met de nieuwsgroepen te maken. Achter Usenet server geef je aan bij welke aanbieder je een account hebt. Vul vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord hiervan in. Verschijnt er een foutmelding of staat jouw usenetprovider niet in het overzicht vermeld? In dat geval selecteer je bij Usenet server de optie Custom. Vul vervolgens handmatig het serveradres in van je usenetprovider en controleer met Verify usenet server of SpotWeb verbinding met de nieuwsgroepen maakt.

9 SpotWeb delen?

Omdat je SpotWeb op de webserver van je NAS hebt geïnstalleerd, is het programma via internet bereikbaar. Je kunt de database zelfs met anderen delen, waarbij er alleen toegang via een persoonlijk account mogelijk is. In dat geval kies je voor Shared. Het staat je met de optie Single user ook vrij om SpotWeb uitsluitend voor jezelf te houden. Belangrijk is in ieder geval dat je deze instelling niet op Public laat staan, want daarmee is deze database voor iedereen beschikbaar. Vul bij het onderdeel Administrative user alle velden in en klik tot slot op Create system.

2 Reactie(s) op: In 17 stappen aan de slag met SpotWeb op je NAS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 mei 2016 12:38 Anoniem
  Bedankt voor deze uitleg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 juni 2016 17:21 Anoniem
  Is het mogelijk de handleiding te update voor DSM 6.0? Webservices zit namelijk niet meer in 6.0.. thanks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.