In 3 stappen: Back-uppen naar NAS in Windows 8

Door: robbin-ooijevaar | 11 juli 2013 07:00

How To

Een van de functies in Windows 8 heet ‘Bestandsgeschiedenis’. Hiermee maakt Windows automatisch een reservekopie van je belangrijkste documenten, foto’s en andere bestanden. We stellen de bestandsgeschiedenis in naar een netwerk harde schijf (NAS).

01 Bestandsgeschiedenis

Bestandsgeschiedenis is een krachtige Windows 8-functie waarmee automatisch bestanden worden veiliggesteld naar een externe locatie: één keer instellen en je kan altijd teruggrijpen op een eerdere versie. Je kan de reservekopie laten maken naar een externe schijf of NAS. We kiezen voor dit laatste scenario omdat de NAS altijd beschikbaar is in ons thuisnetwerk en we geen gedoe willen met het aansluiten van een externe schijf.

Bestandsgeschiedenis werkt ook als de NAS even niet bereikbaar is, bijvoorbeeld omdat je ergens anders werkt met je Windows 8-laptop. Zodra je weer thuis bent en de NAS beschikbaar is, wordt de reservekopie automatisch bijgewerkt naar de NAS.

02 Instellen

Gebruik de zoekfunctie van Windows 8 (Charms-balk / Zoeken) om je Configuratiescherm te starten. Ga naar Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Klik links in beeld op Station selecteren en kies Netwerklocatie toevoegen. Als je per se een externe schijf wilt gebruiken, is dit ook mogelijk. Sluit deze nu aan en voeg de schijf toe: klik op de schijfletter en bevestig met OK.

Je netwerk harde schijf is vindbaar via Netwerklocatie toevoegen. Blader naar je NAS en kies een gedeelde map. Maak hierin eventueel een submap aan zodat je de gegevens van Bestandsgeschiedenis altijd snel kan herkennen. Bevestig met OK om terug te keren naar de Bestandsgeschiedenis-instellingen. Klik onder in beeld op Inschakelen en de basisinstellingen van Bestandsgeschiedenis zijn gereed. Windows maakt direct een back-up en zal deze automatisch in de achtergrond bijhouden.

Bestandsgeschiedenis hoef je slechts één keer in te stellen waarna Windows automatisch reservekopieën bijhoudt.

03 Terugzetten

Het terugzetten van bestanden is eenvoudig. Je kan de back-uplocatie op je NAS openen in Windows Verkenner en ‘handmatig’ door de bestanden bladeren. Als je meer controle wilt, ga dan opnieuw naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis en kies hier Persoonlijke bestanden terugzetten.

Er wordt een overzicht getoond van de mappen die Windows voor je heeft veiliggesteld. Gebruik de pijltjestoetsen naast de groene knop om de datum te veranderen, bijvoorbeeld naar gisteren of vorige week. Open de mappen, klik het bestand of de map aan en gebruik de groene knop om de gegevens te herstellen. Er wordt gevraagd waar je het bestand wilt herstellen. Standaard is dit de originele locatie. Optioneel kan je details opvragen over de bestandsversies via Info voor beide bestanden vergelijken voordat je het bestand (of de map) laat herstellen.

Kies het bestand of de map die je wilt terugzetten.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen: Back-uppen naar NAS in Windows 8

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.