In 3 stappen je flash-geheugen back-uppen en herstellen

Door: robbin-ooijevaar | 01 februari 2020 13:09

How To

In dit artikel gaan we met ImageUSB een back-up maken van een usb-stick, microSD-kaartje of andere flashmedia. Ook lees je hoe je de back-up weer herstelt zodat je de identieke inhoud terugkrijgt.

Stap 1: ImageUSB

ImageUSB bewaart de inhoud van je opslagmedium in één imagebestand op je computer. Het bestand kun je in de toekomst gebruiken om de usb-stick opnieuw te maken. Sluit de usb-stick aan op je computer (ander soort media, bijvoorbeeld een micro SD-kaartje, kun je via een kaartlezer verbinden). Download ImageUSB. Start ImageUSB met Windows Verkenner via een dubbelklik op het bestand imageUSB.exe en klik op Refresh drives. Lees ook: Dit zijn de 14 beste portable apps.

Stap 2: Veiligstellen

Selecteer het opslagmedium dat je wilt back-uppen en selecteer de optie Create image from USB drive. Klik op Browse en geef aan waar je het imagebestand wilt bewaren, bijvoorbeeld op je bureaublad. Klik op de knop Create om het imagebestand te bewaren.

Het back-upproces kan enige tijd in beslag nemen. Omdat er een exacte kopie wordt gemaakt, is het imagebestand net zo groot als de omvang van de usb-stick (of ander opslagmedium). Een stick van 8 GB levert dus een back-upbestand op van rond de 8 GB, ook als je slechts 100 MB aan gegevens opstaan.

Het imagebestand van ImageUSB wordt net zo groot als de totale omvang van het opslagmedium.

Stap 3: Terugzetten

Het herstellen van een imagebestand gaat bijna op dezelfde manier. Ververs de lijst en vink het doelmedium aan. Dit medium wordt volledig overschreven door je imagebestand. Controleer dus zorgvuldig of je het juiste medium hebt gekozen. Selecteer de optie Write image to USB drive en wijs het imagebestand aan met Browse. Klik op Write om het imagebestand weg te schrijven naar de stick of andere geheugenkaart.

Krijg je ImageUSB niet goed aan de praat? Probeer dan USB Image Tool.

Als je opslagmedium niet wordt herkend door ImageUSB, kun je USB Image Tool proberen. Dit programma is eerder aan bod gekomen in Tips & Trucs en werkt nagenoeg op dezelfde manier. Je maakt de reservekopie met de knop Backup en herstelt het imagebestand met Restore. De indeling van het imagebestand is technisch gezien iets anders, maar hier merk je in de praktijk weinig van.

0 Reactie(s) op: In 3 stappen je flash-geheugen back-uppen en herstellen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.