In 3 stappen ruimte vrijmaken op je SSD

Door: Robbert Brus | 06 mei 2013 11:00

How To

Een SSD heeft veel voordelen, maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Hoewel een SSD ontzettend snel is, heeft deze vaak een gelimiteerde hoeveelheid opslagruimte. Windows zal al snel veel van deze beperkte ruimte benutten en dat is niet altijd even wenselijk. Via onderstaande stappen kan je onderdelen verplaatsen, opruimen en functies uitschakelen om al snel enkele tientallen gigabytes vrij te maken.

01 Opruimen

Tijdelijke bestanden, grote bestanden en een overvolle prullenbak nemen allemaal onnodig opslagruimte in beslag. Deze bestanden kunnen via Windows Schijfopruiming definitief worden verwijderd.

Start Uitvoeren (Windows-toets+R), typ cleanmgr.exe en druk op OK. Selecteer het station en klik op OK. Kort daarna verschijnt er een lijst met te verwijderen bestanden. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen en kies OK.

Een manier om grote bestanden te vinden, is de data te visualiseren. Met het open sourceprogramma WinDirStat, worden bestanden en mappen door middel van vierkantjes weergegeven. Hoe groter het vierkantje, hoe groter het bestand. Via deze website kan je het downloaden.

Na de installatie start het programma automatisch op. Klik na het selecteren van een schijf op een vierkantje om het bestand in het bovenste navigatievenster te openen. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Verwijder. Let er wel op dat je geen systeembestanden weggooit. Waarschijnlijk vallen de bestanden pagefile.sys en hybernate.sys direct op. In stap twee en drie leggen we uit hoe je deze kan verwijderen of verplaatsen.

WinDirStat visualiseert de gebruikte ruimte op de schijf, zodat je in een oogopslag kan zien waar de grootste bestanden zich bevinden.

02 Virtueel geheugen

Zodra het werkgeheugen van de computer vol is, gaat deze de SSD aanspreken. Dit wegschrijven wordt gedaan naar een zogenoemd wisselbestand of pagefile. Dit bestand kan, afhankelijk van de grootte van het werkgeheugen, aanzienlijk groot zijn. Om ruimte vrij te maken kan het wisselbestand verplaatst worden naar een andere schijf of kan het virtuele geheugen zelfs helemaal worden uitgeschakeld.

Start Uitvoeren, typ SystemPropertiesAdvanced.exe en druk op OK. Ga naar het tabblad Geavanceerd en kies in het vak Prestaties voor Instellingen. Open ook in dit venster het tabblad Geavanceerd en klik in het vak Virtueel geheugen op de knop Wijzigen. Schakel bovenin het selectievakje uit. Selecteer een schijf met voldoende opslagruimte, kies Grootte wordt door het systeem beheerd en klik op de knop Instellen. Selecteer vervolgens het SSD-station, kies Geen wisselbestand en druk op Instellen.

Indien je ervoor kiest het virtueel geheugen uit te schakelen zonder een andere schijf in te stellen, wees er dan zeker van dat je over genoeg werkgeheugen beschikt. Zodra er onvoldoende geheugen en geen virtueel geheugen beschikbaar is, kan dit vervelende crashes veroorzaken.

Verplaats het wisselbestand naar een andere schijf om ruimte op de SSD vrij te maken.

03 Slaapstand uitschakelen

Als de computer in slaapstand wordt gebracht, wordt informatie in het werkgeheugen en informatie van geopende programma’s opgeslagen in het bestand hiberfil.sys. Op die manier kan je de volgende keer weer verder waar je was voordat de computer in slaapstand werd gebracht.

De computer in slaapstand brengen bespaart meer energie, dan deze in stand-by brengen. Het nadeel is dat de computer langer bezig is met opstarten en dat het bestand hiberfil.sys, ontzettend groot kan worden. En dat laatste is nu net iets wat je wilt voorkomen. Door de slaapstand uit te schakelen, wordt het bestand verwijderd.

Start Uitvoeren, typ powercfg.cpl en druk op OK. Klik achter je gekozen voorkeursschema op De schema-instellingen wijzigen. Kies nu voor Geavanceerde energie-instellingen wijzigen en druk op het plusjes voor Slaapstand en het plusje voor Slaapstand na. Zet de Instelling (minuten) op 0 en druk op OK. Herstart de computer en het bestand hiberfil.sys is weg. Je kan nu de computer niet meer in slaapstand brengen.

Door de slaapstand uit te schakelen, wordt het bestand hiberfil.sys verwijderd.

2 Reactie(s) op: In 3 stappen ruimte vrijmaken op je SSD

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 januari 2014 18:52 Anoniem
  slaap en sluimer nog steeds verwarrend, ook in samenhang met windowsversie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 november 2017 15:57 reshift_development
  WinDirStat is best geinig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.