Informatie op maat met Yahoo! Pipes

Door: onno-karman | 08 juni 2010 11:26

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De voordelen van rss-feeds mogen bekend zijn, toch zou het soms fijn zijn als u zelf wat meer invloed had op de informatie die via deze feeds verspreid wordt. En dit is precies waar Yahoo! Pipes voor ontwikkeld is. Met deze gratis online applicatie kunt u zelf webcontent samenvoegen, filteren en sorteren. Kortom: webcontent naar uw eigen smaak manipuleren.

Yahoo!-ID

Om aan de slag te kunnen met Yahoo! Pipes, hebt u een account bij Yahoo! nodig. Als u al een e-mailadres bij Yahoo! hebt, dan kunt u deze stap overslaan en doorgaan met stap 2. Mocht u nog geen Yahoo!-account hebben, ga dan naar yahoo. Klik aan de rechterkant (achter Gratis e-mail) op Meld je aan. Doorloop het registratieformulier, vul de gevraagde gegevens in en klik op Mijn Account maken. Als dit is gelukt, hebt u een e-mailadres bij Yahoo! Maar daar gaat het niet om, het belangrijkste is dat u nu een Yahoo!-ID hebt, zodat we verder kunnen.

Rondkijken op Yahoo! Pipes

Yahoo! Pipes is een webapplicatie waarmee u via een grafische interface mash-ups kunt maken met de inhoud van websites, rss-feeds en andere online diensten. U kunt de informatie die op een of meerdere websites te vinden is helemaal naar uw hand zetten. Voordat we zelf aan de slag gaan, is het leuk om eens rond te kijken bij wat anderen met Yahoo!-Pipes hebben gedaan. Als u naar pipes.yahoo gaat, krijgt u een overzicht van de populairste mash-ups die door gebruikers met internetgemeenschap gedeeld worden. Zoals u ziet, zijn er vele tienduizenden Pipes beschikbaar. Aan de linkerkant ziet u een zoekvenster en diverse categorieën, zoals csv, georss, media-appliaction enzovoort. Deze showcase is erg handig, want zo kunt u snel achterhalen of er niet al iemand heeft gemaakt wat u probeert te bereiken. En al is het niet helemaal precies hetzelfde als wat u wilt, dan nog kan het u in elk geval op weg helpen. Door te kijken wat anderen hebben gecreëerd, begrijpt u veel sneller hoe het allemaal werkt. Laten we eens een eenvoudige Pipe onder de loep nemen.

Door te kijken naar de Pipes die door de gemeenschap worden gedeeld, kunt u snel veel opsteken.

Een voorbeeld van een Pipe

Met Yahoo! Pipes kan veel, heel veel. Maar om u niet direct af te schrikken, nemen we als voorbeeld een eenvoudige Pipe. U vindt deze Pipe op het volgende adres. In principe doet deze niets anders dan de rss-feeds van acht binnenlandse nieuwsbronnen combineren in een enkele feed. U ziet een voorbeeld van het resultaat in de afbeelding hierboven. Deze gecombineerde rss-feed kunt u vervolgens laden in uw favoriete rss-reader, of in bijvoorbeeld iGoogle door op Get as RSS te klikken. Let wel: deze Pipe is zichtbaar voor de hele gemeenschap. Iedereen met een Yahoo!-ID kan inloggen en de bron bekijken, een kloon maken en er verder mee aan de slag gaan. Dat klonen is bijzonder handig. Stel dat u de Pipe heel bruikbaar vindt, dan kunt u zich natuurlijk abonneren op de rss-feed van die Pipe. Alleen, als de maker opeens besluit om de Pipe te verwijderen, aan te passen of niet meer te delen, dan is daarmee ook de rss-feed niet meer beschikbaar. Door een kloon te maken, verzekert u zich van de continuïteit. Maar hierover later meer.

Een voorbeeld van de output van een Pipe: een gecombineerde rss-feed van acht bronnen...

...en de rss-feed van de Pipe, waarop u zich kunt abonneren.

De bron van Pipes bekijken

In de vorige stap zag u het uiteindelijke resultaat van een eenvoudige Pipe. Wellicht niet zo spannend, maar als we naar de bron kijken, wordt het een stuk interessanter. U kunt de bron bekijken door op View Source te klikken. Om de bron te bekijken, dient u wel in te loggen met uw Yahoo!-ID. Als u ingelogd bent, komt u in de editor-modus van Yahoo! Pipes. Hoewel het niet uw eigen Pipe is, kunt u wel alles doen wat u maar wilt, omdat de Pipe gedeeld is. U kunt echter niets aan het origineel wijzigen, alleen een kopie opslaan voor eigen gebruik (Save a copy). Zoals u ziet, is het editor-scherm in drieën verdeeld. Aan de linkerkant ziet u alle mogelijke opties waaruit u kunt kiezen, aan de rechterkant het scherm waarin u uw mash-up kunt samenstellen. Dit gaat allemaal modulair, in blokjes ('modules' geheten) die u met elkaar kunt verbinden. In dit voorbeeld combineren we zoals gezegd de rss-feeds van acht nieuwsbronnen via de optie Fetch Feed. Deze is gekoppeld aan Pipe Output, hier wordt bepaald wat de uiteindelijke data is. Aan de onderkant, tot slot, ziet u de debugger, waar u het (tussen)resultaat kunt zien. Wanneer u op een blokje klikt, ziet u in de debugger het resultaat van dat specifieke blokje. Dit voorbeeld heeft slechts een enkel blokje, maar bij meer ingewikkelde Pipes, is de debugger onmisbaar, zoals u later zult zien.

De bron van de eenvoudige Pipe, waarin acht rss-feeds worden samengevoegd.

0 Reactie(s) op: Informatie op maat met Yahoo! Pipes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.