Inoculate Portable Rizone Virus Cleaner

Door: Robbin Ooijevaar | 22 november 2010 15:11

Apps & Software

Ook met beveiligingssoftware op uw computer loopt u risico’s als u bestanden downloadt van internet. Een virus, Trojaans paard of andere ellende kan ineens de controle over uw computer overnemen. Als u dit onverhoopt overkomt, kan een usb-stick met een virusscanner uitkomst bieden.

1. Beveiligingssoftware

Het woordje ‘Portable’ in Inoculate Portable Rizone Virus Cleaner geeft aan dat het programma niet hoeft te worden geïnstalleerd. Een ‘draagbaar’ programma kunt u namelijk direct vanaf een usb-stick draaien. Portable software is meestal verpakt in een zip-archief, dat kan worden uitgepakt via de rechtermuisknop. Een virusscanner op een usb-stick biedt uw computer geen permanente bescherming. Voor dat laatste hebt u beveiligingssoftware nodig die in de achtergrond alles in de gaten houdt. Bekende voorbeelden zijn Norton Internet Security, McAfee Internet Security en het gratis Microsoft Windows Security Essentials. Ook deze programma’s laten wel eens een steekje vallen. Een virusscanner op een usb-stick is handig om een second opinion te krijgen, en hij komt ook van pas als u uw systeem wilt saneren.

2. Verschillende versies

Het enige dat u nodig hebt is een usb-stick en het gratis programma Inoculate Portable Rizone Virus Cleaner. Zodra u de usb-stick hebt geprepareerd, kunt u uw computer ontdoen van eventuele virussen en malware, maar u kunt de stick uiteraard ook uitlenen aan een kennis in nood. Plaats de usb-stick en surf naar Rizonetech. Inoculate Portable Rizone Virus Cleaner staat direct op de homepage en wordt aangeboden in twee versies: 32 bit (standaard) en 64 bit. Als u niet weet of u een 64bit-versie van Windows gebruikt, probeer dan de 32bit-versie van het programma. Op computers die nog geen jaar oud zijn, is meestal de 64bit-versie van Windows 7 aanwezig. Uiteraard kunt u beide versies op de stick zetten om ze even uit te proberen.

Inoculate Virus Cleaner hoeft niet te worden geïnstalleerd. Na het uitpakken van het bestand kunt u er direct mee aan de slag.

3. Controle uitvoeren

Download het zip-archief van het programma direct naar de stick. Dit bestand heet viruclean.zip of viruclean64.bit (voor de 64bit-versie). Open Start, (Deze) Computer en verken de usb-stick. Klik met de rechtermuisknop op het zip-archief en kies Alles uitpakken. Er wordt een nieuwe map gemaakt met dezelfde naam als het zip-archief. Open deze map vanaf de computer die u wilt controleren en dubbelklik op het bestand ViruClean.exe.

Inoculate Virus Cleaner heeft geen instellingsmogelijkheden, maar u kunt wel aangeven welke schijf u op onheil wilt doorzoeken. Standaard is dit de C-schijf. Klik op Go! om de controle uit te voeren en eventuele virussen of andere malware aan te pakken. Houd er rekening mee dat het scannen veel tijd kost. Inoculate Virus Cleaner heeft geen automatische update-functie voor nieuw antigif. Download daarom bij voorkeur een recente versie, voordat u het programma gebruikt.

Na een klik op Go! doorzoekt Inoculate Virus Cleaner uw C-schijf op malware.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Inoculate Portable Rizone Virus Cleaner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.