inSSIDer 1.2.7

Door: koen-vervloesem | 01 april 2010 14:06

Review

Gaat uw draadloos netwerk nogal traag, worden netwerkverbindingen vaak om onverklaarbare redenen afgebroken of hebt u te maken met andere wifi-problemen, dan moet u de verklaring wellicht zoeken bij andere draadloze netwerken in de buurt. Met de gratis tool inSSIDer spoort u deze stoorzenders op.

Het programma inSSIDer is gratis en werkt onder Windows XP, Vista en 7, zowel op 32- als op 64bit-systemen, wat vrij uniek is voor dit soort programma's. U kunt het op elke pc met een draadloze netwerkkaart installeren, maar het programma komt het meest tot zijn recht als u het op een laptop of netbook installeert, waardoor u met de computer in de hand eenvoudig uw huis rond kunt wandelen om te zien waar de grootste stoorzenders zich bevinden.

Na de installatie kiest u in inSSIDer de netwerkkaart die u wilt gebruiken om het draadloze spectrum te analyseren. Let op: naast uw draadloze netwerkkaart staan hier ook uw bedrade netwerkkaart en virtuele netwerkkaarten tussen. Hierna kiest u rechtsboven of u de 2,4GHz- of de 5GHz-band wilt analyseren. Enkel recente draadloze netwerkkaarten ondersteunen die laatste, en het meeste wifi-netwerkverkeer speelt zich af in de 2,4GHz-band.

Hebt u uw keuze gemaakt, klik dan op Start Scanning. In een mum van tijd verschijnt er nu een lijst van de wifi-netwerken waarvan de netwerkkaart een signaal oppikt. Het MAC-adres, het SSID, het radiokanaal, de sterkte, de gebruikte beveiliging, de snelheid en zelfs het merk van de router, u krijgt het voor elk netwerk te zien. In de voorkeuren van het programma kunt u overigens instellen na hoeveel minuten inactiviteit een netwerk uit de lijst verwijderd wordt, en om de hoeveel seconden inSSIDer zijn netwerkscan uitvoert. Standaard staan deze waarden op vijf minuten respectievelijk één seconde.

Uw problemen oplossen enkel op basis van informatie uit deze lijst is echter verre van evident. Gelukkig biedt inSSIDer ook grafiekjes aan die u hierbij kunnen helpen. Rechtsonder krijgt u de signaalsterkte en het gebruikte radiokanaal van de verschillende netwerken in een grafiek te zien. De horizontale as toont de radiokanalen, van één tot en met dertien. Op de verticale as ziet u de signaalsterkte van de netwerken, uitgedrukt in dBm. Als uw netwerkkanaal 6 gebruikt en een signaalsterkte van -50 dBm heeft op de locatie van uw laptop, dan ziet u op de grafiek een parabool met het toppunt op kanaal 6 en een hoogte tot de lijn van -50 dBm. De parabool laat zien dat het netwerk ook nog uitzendt op de aanliggende kanalen 4, 5, 7 en 8, zij het met een lagere sterkte.

Met inSSIDer spoort u onmiddellijk alle draadloze netwerken in uw buurt op.

Verander uw radiokanaal

Netwerken die op hetzelfde kanaal als uw netwerk uitzenden, of een aanliggend kanaal, kunnen uw netwerk storen, met heel wat problemen als mogelijk gevolg. Zijn er veel draadloze netwerken bij u in de buurt, dan kunt u niet vermijden dat er enige overlap in de kanalen is, maar een sterk signaal van een ander netwerk op hetzelfde kanaal als uw eigen netwerk moet u echt proberen te vermijden. Op de grafiek rechtsonder ziet u dus onmiddellijk wie de stoorzender is en hoe erg het effect is. Gewapend met deze informatie kunt u nu in de webinterface van uw toegangspunt het gebruikte radiokanaal aanpassen naar één met zo weinig mogelijk overlap. Linksonder in het venster van inSSIDer vindt u overigens een andere visualisatie: de signaalsterktes doorheen de tijd. Wandelt u met uw laptop rond tijdens het scannen, dan krijgt u hier mooi te zien op welke plaatsen welke netwerken het sterkst zijn.

Verander het radiokanaal van uw draadloze router in de webinterface.

inSSIDer 1.2.7

Freeware (opensource)

Taal Engels

Medium 2,4 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Draadloze netwerkkaart

Maker MetaGeek

Oordeel 9/10

Pluspunten

Eenvoudig te gebruiken

Inzichtelijke visualisaties

Minpunten

Weinig configuratiemogelijkheden

1 Reactie(s) op: inSSIDer 1.2.7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 november 2014 14:29 Anoniem
    Het programma inSIDDer is niet meer gratis te verkrijgen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.