Insteekkaarten en uitbreidingssloten

Door: Jeroen Horlings | 29 februari 2012 17:12

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het voordeel van een pc boven een laptop is dat hij uitbreidbaar is. Op die manier kan deze, jaren na aanschaf, door middel van insteekkaarten worden voorzien van de laatste technologie. Daarvoor beschikt het moederbord over een reeks uitbreidingssloten. Welke opties zijn er?

1. Enkele uitbreidingssloten

Hoewel een moederbord tegenwoordig beschikt over heel veel geïntegreerde functionaliteit (zoals een geluidskaart of een RAID-controller), is het mogelijk uw pc van extra functionaliteit te voorzien door middel van insteekkaarten. De belangrijkste drie soorten zijn: PCI Express x16, PCI en PCI Express x1. PCI Express wordt ook wel afgekort als PCI-E.

1.

PCI Express x16 is het slot voor de grafische kaart. Meestal is dit slot na aankoop bezet, maar soms wordt een geïntegreerde grafische kaart in het moederbord (of de processor) gebruikt en is het een slot leeg (dus beschikbaar). Ook als het slot bezet is, kan de grafische kaart in de toekomst altijd worden vervangen door een nieuw exemplaar. Sommige moederbord hebben twee of zelfs drie sloten voor een grafische kaart, waarbij de rekenkracht gebundeld wordt (via AMD CrossFireX of NVIDIA SLI).

 

2.

Het klassieke PCI-slot bestaat al sinds 1993, maar wordt nog steeds in nieuwe pc's gebruikt. Het aantal sloten is nu meestal twee per moederbord. Dankzij het PCI-slot kunnen ook nog veel oudere insteekkaarten gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een tv-kaart of geluidskaart.

 

3.

Het PCI Express x1-slot is in feite de opvolger van het klassieke PCI-slot. Het bevat een stuk minder pinnen, maar biedt dankzij de snellere interface beduidend hogere snelheden. Vandaar dat uitbreidingskaarten zoals usb 3.0 alleen maar in PCI-E x1 beschikbaar zijn. Het slot kan zowel boven als onder de grafische kaart zitten (of op beide posities).

 

2. Usb3.0-insteekkaart

Als we het hebben over de uitbreiding van een pc met de nieuwste technologie, dan is een usb3.0-insteekkaart op dit moment het meest voor de hand liggende voorbeeld. Er verschijnt steeds meer usb3.0-randapparatuur, zoals externe harde schijven en kaartlezers. De usb3.0-standaard rekent af met bottleneck van de oude standaard, waarvan de praktijksnelheid vaak niet verder kwam dan 35 MByte/s. Een usb3.0-slot is compatibel met usb 2.0, dus u kunt er probleemloos oudere usb-apparatuur op aansluiten. Een usb3.0-poort is herkenbaar aan de blauwe kleur. Mocht u behoefte hebben aan een snellere externe harde schijf, kaartlezer of usb-stick, dan is een usb 3.0-insteekkaart het overwegen waard.

Behoefte aan meer snelheid? Met usb 3.0 is uw pc weer helemaal bij de tijd.

3. Tv-kaart

Wanneer u tv wilt kijken op uw pc, of een mediacenter wilt maken, hebt u een tv tuner-kaart nodig. Deze zijn zowel beschikbaar voor PCI- als PCI-E x1-sloten. De connector hiervan sluit aan met de coax-kabel die gebruikt wordt om het tv-signaal door te geven. Afhankelijk van het type kaart kunt u tv kijken en (optioneel) ook opnemen. Ook kunt u er radio (via de kabel) mee ontvangen en gebruikmaken van additionele tv-diensten zoals teletekst. De duurdere sets worden meestal compleet geleverd met afstandsbediening.

TV tuner-kaarten zijn zowel beschikbaar voor PCI- als PCI-e 1x.

4. Losse geluidskaart

Moederborden beschikken al jaren over een geïntegreerde geluidskaart. Toch kan er een reden zijn om voor een externe geluidskaart te kiezen. Bijvoorbeeld omdat het analoge gedeelte van een losse geluidskaart beter is of aan hogere standaarden voldoet. Ook kan een externe geluidskaart meer instellingsopties en aansluitingen bieden (zoals een optische in- en uitgang). Bij sommige geïntegreerde geluidskaarten wil het geluid nog wel eens haperen. Een externe kaart biedt dan soelaas. Geluidkaarten zijn er zowel in PCI- als PCI-E x1-uitvoering.

Geluidskaarten zijn er zowel in PCI- als PCI-E x1-uitvoering

0 Reactie(s) op: Insteekkaarten en uitbreidingssloten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.