Intel en Nvidia eindigen patentstrijd

Intel en NVIDIA hebben een zesjarige licentiedeal gesloten. De bedrijven toegang krijgen tot elkaars technologie. Bovendien betaalt Intel een slordige 1,5 miljard dollar aan de chipsetfabrikant.

In ruil voor dat geld krijgt Intel de komende zes jaar toegang tot de verzameling patenten die NVIDIA heeft opgebouwd op het gebied van gpu-technologie en supercomputers. Tegelijkertijd mag ook Nvidia gebruik maken van gepatenteerde Intel-technieken op de gebieden van microprocessoren en chipsets. De x86-ontwerpen van Intel vallen buiten de licentie-afspraken, evenals Intels flash-patenten en een aantal chipsets. De processorreus krijgt wel volledige toegang tot alle patenten van NVIDIA.

Vrede

Daarmee komt voorlopig een einde aan een slepende ruzie die de twee bedrijven hadden over het gebruik van elkaars technologieën. Daarbij gaat het om een afspraak uit 2004, waarvan zowel Intel als NVIDIA de andere partij ervan beschuldigt deze te hebben geschonden. Indertijd zocht Intel naar een manier om grafische mogelijkheden in te kunnen bouwen in zijn processoren. NVIDIA wilde op zijn beurt toegang krijgen tot de bedrijfseigen bus-technologie van Intel, zodat het bedrijf gpu's kan integreren in chipsets voor Intel-cpu's.

Verziekte markt

Hier kwam weinig van terecht. Intel zou volgens NVIDIA illegaal op de markt opereren door bijvoorbeeld pakketten van moederborden en processoren onder de prijs aan te bieden van losse processoren. NVIDIA zou op zijn beurt moeilijk doen over de SLI-technologie, waardoor Intel slechts in een beperkt aantal moederborden SLI kan ondersteunen waaronder het dure Skulltrail. Met SLI kunnen meerdere grafische kaarten aan elkaar gekoppeld worden.

Helemaal mis ging het in 2007, toen Intel eenzijdig aangaf dat de Nehalem-architectuur niet onder de afspraken van 2004 zouden vallen. De Nehalem-processor heeft zijn eigen memory-controller, waar in 2004 niets over is gerept. NVIDIA sloeg dat in de wind, wat in 2009 leidde tot een rechtzaak tussen de twee.

Alle disputen worden met deze afspraken voorlopig geslecht. Het gaat zelfs zo ver dat CEO Jen-Hsun Huang van NVIDIA publiekelijk heeft aangegeven dat zijn bedrijf geen interesse heeft in het ontwikkelen van een eigen x86-architectuur.

ARM in desktopmarkt

Maar de lucht tussen de twee bedrijven is nog niet geheel geklaard. Zo zal NVIDIA als gevolg van deze afspraken geen volledig Intel-compatibele chipsets produceren, en ook chipsets die compatibel zijn met processors met een eigen geheugencontroller zijn onder deze nieuwe afspraken verboden terrein.

Ook zal NVIDIA proberen om in de desktopmarkt door te breken met ARM-processoren. Afgelopen week heeft het bedrijf zelfs een nieuw project bekend gemaakt tijdens de CES in Las Vegas. Dit Project Denver moet uiteindelijk verworden tot een GPU/CPU-hybridechip.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten