Intel schrapt ambitieuze plannen voor Itanium-processor

© PXimport

Intel schrapt ambitieuze plannen voor Itanium-processor

Geplaatst: 14 februari 2013 - 08:42

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Intel schrapt eerder geuite plannen voor de volgende generatie van zijn 64-bit Itanium-processor. Weg is de beloofde socketcompatibiliteit met de veelgebruikte Xeon-chips.

De voor 2014 geplande volgende Itanium-generatie (codenaam Kittson) wordt minder ambitieus dan voorheen gepland. Intel laat de eerder geplande compatibiliteit voor processorsockets varen. Kittson zou eenzelfde moederbordaansluiting gebruiken als toekomstige variaties van Intels semi-64-bit Xeon-processors. Dat heeft de chipreus net drie maanden geleden officieel aangekondigd. Dit moet de levensvatbaarheid van het niet-x86-compatibele Itanium-platform een oppepper geven.

'In evaluatie'

Intel trekt nu een streep door dat socketplan voor het vooral door HP gebruikte processorplatform. De volgende uitvoering van de Itanium-processor is compatibel met de huidige generatie (codenaam Poulson) die vorig jaar op de markt is gekomen. De processorproducent meldt deze plotse omslag in een korte melding waarbij het spreekt van een 'update van de definitie van' Kittson.

Die aankomende nieuwe serverchips zijn dan te gebruiken in huidige moederborden en systemen. Intel stelt dat klanten hierdoor "prestatieverbeteringen, bescherming van hun investeringen, en een naadloos updgrade-pad voor bestaande systemen" krijgen.

Officieel is dit niet het einde van het chipmodel voor modulaire ontwikkeling dat uitmondt in een universeel socket voor Itanium- en Xeon-processors. Intel verklaart dat het dat plan nu evalueert, om het eventueel in de toekomst te implementeren.

32 nanometer, niet 22

Naast het gebruik van dezelfde socket krijgt Kittson nog een overeenkomst met de Itaniums van vorig jaar. De in 2014 verschijnende processor wordt geproduceerd met een transistorlijnmaat van 32 nanometer, net als de huidige Poulson-generatie.

Dit is in plaats van het geavanceerdere productieproces dat 22 nanometer-chips oplevert, en wat eerder wel gepland was voor Kittson. Intel al gebruikt voor zijn huidige Ivy Bridge-processors. Een kleinere nanometermaat levert een lager energieverbruik op, of een hoger prestatieniveau, of een combinatie van die twee.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten