Intel start met levering Haswell-chips

Door: tonie-van-ringelestijn | 03 juni 2013 09:44

Nieuws

Intel heeft zaterdag de quad-core chips van de nieuwe Haswell-generatie geïntroduceerd. De dual-core versies worden later deze maand openbaar.

Intel heeft de vierde generatie Core-processors met de codenaam Haswell geïntroduceerd. De fabrikant startte zaterdag met de leveringen van de nieuwe quad-core chips voor laptops en desktops. De Haswell-chips zorgen voor dunnere, lichtere en energiezuinigere systemen. De nieuwe processors worden nog volgens het 22nm-procedé gemaakt, net als voorganger Ivy Bridge.

Accuduur en grafische prestaties

Intel claimt dat Haswell de accuduur van laptops met 50 procent zal verbeteren en de grafische prestaties zouden twee tot drie keer hoger zijn vergeleken met die van de Ivy Bridge-chips van vorig jaar. De gpu van de Haswell-chips ondersteunt ook video op 4K-resolutie.

Onder de eerste Haswell quad-core chips, die sinds zaterdag beschikbaar zijn, bevinden zich vijf Core i7-laptopchips en twaalf desktopvarianten. Dual-core versies voor de dunste en lichtste laptops en hybrides tussen tablet en laptop worden naar verwachting op 4 juni tijdens de Computex-beurs in Taiwan aangekondigd.

Fabrikanten als Asus en Cyberpower hebben zaterdag direct de eerste all-in-ones, gamelaptops en desktops met Haswell-chips aangekondigd. Andere grote fabrikanten als Dell, Acer en anderen volgen waarschijnlijk de komende dagen met hun aankondigingen.

USB-probleem

Een deel van de nieuwe chipsets kampt nog met een probleem in de USB 3.0-controller. Veel randapparatuur heeft daar last van, zo blijkt uit onderzoek door Hardware.info. Bij 14 van 22 geteste usb-drives deden zich problemen voor. De huidige revisie van alle 8-serie chipsets, C1, heeft de bug met de geïntegreerde USB 3.0 controller.

Aangesloten USB 3.0-apparaten die zijn gebaseerd op de controllers met de bug worden opnieuw aangemeld als een systeem uit standby komt. Dat veroorzaakt de bekende aansluitgeluidjes in Windows en zorgt er bijvoorbeeld voor dat een bestand dat wordt afgespeeld, zoals een video, verdwijnt op het moment dat je de computer in standby zet. Intel vindt dit geen groot probleem.

Hierna 14nm

Haswell maakt de weg vrij voor de Broadwell-generatie, die op 14nm wordt geproduceerd. Dat gebeurt onder meer in Intels Ierse fabriek.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Intel start met levering Haswell-chips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.