Intel toont vernieuwingen Ultrabooks

Door: Jeroen Boer | 09 januari 2012 21:40

Internet & Thuis

Intel heeft vandaag op CES 2012 de plannen voor Ultrabooks getoond. De opvallendste verbeteringen voor toekomstige Ultrabooks zijn aanraakschermen, betere grafische mogelijkheden, stemherkenning en lagere prijzen.

Intel heeft vandaag op CES 2012 in Las Vegas zijn plannen voor Ultrabooks voor 2012 uiteengezet en vertelde dat er meer dan 75 nieuwe Ultrabooks op de markt verschijnen in 2012. Behalve de 11- en 13inch-varianten die we al kennen, zal het Ultrabook-platform in 2012 uitgebreid worden met 14- en 15inch-varianten. Ultrabooks worden ook iets dunner en zouden nog maar 18 millimeter dun zijn in 2012. Later dit jaar schakelen de Ultrabooks net als de pc over op Ivy Bridge, de opvolger van Sandy Bridge. Eén van de verbeteringen in Ivy Bridge is betere grafische prestaties die tot wel dertig procent beter zijn. Casual gamen moet hierdoor mogelijk worden op een Ultrabook.

2012 moet het jaar van de Ultrabook worden waarin een hoop modellen verschijnen.

Aanraakbediening

De meest opvallende verbetering die Intel samen met de hardwarepartners toevoegt in 2012 is aanraakbediening. Mooley Eden, hoofd van Intels PC Client Group, stelde dat aanraakbediening tot nu toe vooral het domein van tablets en smartphones was. Dat gaat echter veranderen. Volgens Intel willen gebruikers echter niet de mogelijkheden van het traditionele toetsenbord verliezen en dus zet Intel in op een hybride model: ultrabooks hebben aanraakbediening als aanvulling op het toetsenbord.

Naast touch is Intel ook bezig met de gyroscoop die we uit de tablet kennen. Een applicatie als bijvoorbeeld een racespel kan dan bestuurd worden door de Ultrabook te kantelen. Sinds Apple met Siri stemherkenning naar de iPhone bracht, staat ook deze techniek weer helemaal in de belangstelling. In samenwerking met Nuance brengt Intel stemherkenning in 2012 naar de Utrabook. Nederlands was één van de talen die genoemd werd.

De Intel Nikiski met doorzichtig glazen touchpad waardoor er een aanraakscherm beschikbaar is als de Ultrabook is dichtgeklapt.

Nieuwe verschijningsvormen

Door de toevoeging van aanraakmogelijkheden worden ook nieuwe verschijningsvormen mogelijk. Dat zijn onder andere tablet/ultrabook- combinaties met een afneembaar scherm en zogenaamde slider-modellen. Opvallend was prototype 'Nikiski', een prototype met een doorzichtige glazen touchpad waarop multitouchgebaren benut kunnen worden. Wanneer de notebook wordt dichtgeklapt, kan het scherm nog steeds gebruikt worden om informatie op te vragen. Het is niet bekend of een soortgelijke Ultrabook echt op de markt komt in 2012, maar het toont samen met de andere aanraakvarianten wel waar Intel het platform heen wil brengen.

Het is duidelijk: Intel is een hoop van plan met de Ultrabook in 2012. In 2012 gaan we dus Ultrabooks zien die door middel van een combinatie van besturingsmogelijkheden meer dingen in bijvoorbeeld spellen mogelijk maken. Zal 2012 dan het jaar van de Ultrabook worden? Op CES 2012 lijkt het vooralsnog van wel. Positief is dat Intel de prijzen van Ultrabooks omlaag wil brengen naar zo'n 699 dollar.

0 Reactie(s) op: Intel toont vernieuwingen Ultrabooks

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.