Intel X-25-V 40 GB SSD

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 18 mei 2010 13:30

Internet & Thuis

Een SSD zorgt voor een flinke prestatieverbetering, maar is nog steeds erg prijzig. Gelukkig komt Intel in navolging van andere fabrikanten met een SSD met een bescheiden opslagcapaciteit voor een scherpe prijs. Is Intels instapper goed genoeg om in te zetten als opstartschijf?

Intel zet de X-25-V in de markt als SSD om te gebruiken als opstartschijf voor Windows om zo het systeem te versnellen. Als we naar de specificaties kijken die Intel voor de X-25-V met een opslagcapaciteit van 40 GB opgeeft, dan zijn deze een stuk lager dan de X-25-M met een capaciteit van 80 GB. De X-25-V heeft volgens Intel een leessnelheid van 170 MB/s en een schrijfsnelheid van 35 MB/s. Geen indrukwekkende getallen als je die vergelijkt met de X-25-M die volgens Intel een leessnelheid heeft van 250 MB/s en een schrijfsnelheid van 70 MB/s. Dat de 40GB-uitvoering lagere snelheden heeft dan de 80GB-uitvoering komt doordat er simpelweg minder geheugenchips in de behuizing zitten die parallel gelezen en beschreven kunnen worden. De 40GB-uitvoering is namelijk verder precies hetzelfde als de 80GB-uitvoering. Een leessnelheid van 170 MB/s is overigens nog steeds erg snel vergeleken met een traditionele harde schijf.

De X-25-V heeft dezelfde stevige behuizing als de X-25-M.

De opslagcapaciteit van 40 GB is ruim voldoende om Windows 7 inclusief enkele veelgebruikte applicaties op de SSD te installeren. De X-25-V is dankzij de ondersteuning voor TRIM optimaal te gebruiken onder Windows en zal hiermee qua schrijfsnelheid ook na langere tijd constant blijven. U leest meer over TRIM in een eerder artikel dat we hierover schreven.

Gemeten snelheid

De X-25-V blijkt tijdens het testen de door Intel opgegeven snelheden inderdaad te halen en is met een sequentiële leessnelheid van 183 MB/s zelfs iets sneller. Ook de sequentiële schrijfsnelheid is met 40 MB/s iets sneller dan de door Intel opgegeven snelheid. Opvallend is dat de schrijfsnelheid zelfs bij random schrijven met blokken van 4 KB niet onder de 38 MB/s komt. Dit is erg indrukwekkend en op dit gebied is de X-25-V beter dan bijna alle geteste SSD’s in onze eerdere vergelijkende test.

Conclusie

De Intel X-25-V is zelfs iets sneller dan Intel belooft en met een leessnelheid van 180 MB/s is hij prima inzetbaar als SSD om de pc mee op te starten. De schrijfsnelheid is niet buitengewoon indrukwekkend, maar wel erg constant. De X-25-V presteert bij het random schrijven van kleine hoeveelheden data erg goed. Dankzij ondersteuning voor TRIM zal de schrijfsnelheid ook na langere tijd constant blijven. Doordat de leessnelheden prima zijn, is de X-25-V een goede SSD om in te zetten als systeemschijf. Windows zal sneller starten en ook programma’s zullen sneller laden. De X-25-V is al met al helemaal geen verkeerde keuze als u op een prijsbewuste manier gebruik wilt maken van de voordelen van een SSD.

Intel X-25-V 40 GB

Straatprijs € 105,-

Garantie 3 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Leessnelheid goed

Schrijfsnelheid constant

Minpunten

Lage schrijfsnelheid

0 Reactie(s) op: Intel X-25-V 40 GB SSD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.