Internet of Things: alles connected

Door: daan-doedens | 10 januari 2015 13:15

Blog

Het is het overkoepelende thema van de Consumer Electronics Show in Las Vegas: het Internet of Things, of IoT. Dat smartphones en slimme horloges met internet verbonden zijn is logisch, maar nu wordt alles verbonden. Echt álles.

Een polsband die je locatie en je hardlooptijden meet, dat is niets nieuws. En dat je op je smartphone je trainingsrondje terug kan zien ook niet. Maar wifi kun je overal in stoppen, en dat gebeurt ook meer en meer. We geven een toekomstbeeld, een overzicht van de mogelijkheden van IoT. Lees ook: 11 ongewone apparaten met een internetverbinding.

Slim hardlopen

Het is zeven uur 's ochtends en je wekker gaat, de wekker op je smartphone, natuurlijk. Een halfuur eerder heeft je telefoon een signaal naar je slimme thermostaat gestuurd. Op het moment dat je wekker begint te rinkelen, is het een aangename twintig graden in je slaapkamer.

De Nest Thermostat weet nu al of je thuis bent of niet.

De koelkast weet dat je trek begint te krijgen en zet alvast de kaas en de boter in het voorste vak, zodat je niet hoeft te zoeken. Jij geniet van een heerlijke boterham en je smartphone leest voor wat je vandaag te wachten staat: eerst even sporten, dan naar je werk en vanavond een etentje met je vrienden.

Voor het hardlopen hoef je je telefoon niet meer mee te nemen. Je trekt gewoon je slimme sportshirt en -sokken aan. Die meten precies hoeveel stappen je zet, welk rondje je loopt en hoe snel je dat doet. Eenmaal thuis zie je meteen het verdict op je telefoon: een persoonlijk record.

Sluiproute

Je staat op en wandelt naar de badkamer. De doucheradio begint te spelen zodra je binnenkomt, misschien je favoriete liedje of de hoofdpunten van het nieuws van die ochtend. Terwijl jij het slaapzand uit je ogen spoelt, wordt in de keuken een vers bakje koffie voor je gezet.

Een melding. Geen appje of gemiste oproep, maar een verkeersupdate. File op de A2. Balen, maar je ziet meteen een handige sluiproute die je weinig extra tijd zal kosten. Voor de zekerheid wordt ook even de route met het openbaar vervoer gegeven, dat is misschien nog wel sneller.

Misschien staan we over een tijdje nooit meer vast in het verkeer.

Op je werk staat je computer al aan: amper vijf minuten geleden heeft hij zich uit zichzelf opgestart, omdat hij wist dat je eraan kwam. Je agenda is opeens een stuk minder vol, het rondje hardlopen en het werken zijn automatisch afgevinkt. Nu kun je je zonder afleiding op je baan storten.

Niet storen

De avondspits valt mee, dus je hoeft niet eerder weg. Als je achter het stuur stapt, laat je navigatie de kortste weg naar het restaurant zien. Op de kaart zie je niet alleen je eigen locatie, maar ook die van je vrienden, die ook onderweg zijn. Allemaal stipt op tijd.

Vlak voor je de parkeerplaats opdraait, krijg je een telefoontje - handsfree, natuurlijk. Wil je alvast wat drinken? De ober neemt je bestelling op en op het moment dat je op je gereserveerde stoel gaat zitten, staat er een vers gevuld glas voor je neus. Een voor een druppelen je vrienden binnen. Nu is het tijd voor wat radiostilte: je smartphone zet zichzelf in de niet storen-modus, zodat je rustig kunt genieten van het etentje.

Lekker indommelen

Als je weer naar huis rijdt, krijg je de agendapunten voor de volgende dag te horen. Het is weekend en je hebt weinig gepland, dus geeft je smartphone je wat tips. Misschien kun je weer eens langsgaan bij een die ene oude bekende. Of ga je liever een potje tennissen, net als vorige week? Het gaat wel regenen vanaf een uur of elf. O, en niet vergeten dat je favoriete voetbalteam 's avonds een wedstrijd speelt.

Nu moet je nog dingen aan Siri vragen, maar in de toekomst weet ze al wat je wil weten.

Als de film die je keek af is, begint het wat frisser te worden in je huiskamer. De thermostaat weet dat je slaperig begint te worden en heeft zichzelf uitgeschakeld, terwijl je warmtedeken zich juist aan het opwarmen is. Tijdens het tandenpoetsen krijg je nog één keer de belangrijkste updates uit het nieuws te horen. Dan kun je lekker indommelen, klaar voor een nieuwe dag in de wereld van IoT.

0 Reactie(s) op: Internet of Things: alles connected

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.