Internetbrowsers

Door: Edmond Varwijk | 08 april 2011 13:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6

Het aantal browsers waarmee u op internet kunt surfen is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, net als de mogelijkheden die deze programma's bieden. Het is daardoor lastig om de browser te kiezen die het beste aan uw wensen voldoet. In deze tips leggen we de verschillen uit en helpen we u bij het maken van een goede afweging.

1. Browserkeuzescherm

Internet Explorer heeft een voorsprong op andere browsers, doordat het als enige met Windows wordt meegeleverd. Bij verreweg de meeste computergebruikers staat IE daardoor automatisch op de pc, waardoor de browser'keuze' snel en gemakkelijk is gemaakt. In reactie op de kritiek die Microsoft hierover kreeg te verduren, heeft het bedrijf met de Europese Unie afgesproken dat Windows-gebruikers nadrukkelijker kunnen kiezen welke browser ze willen gebruiken. In dat kader krijgt iedere computergebruiker die voor het eerst op zijn pc met Windows 7 inlogt een browserkeuzescherm te zien. In dat scherm staat een groot aantal concurrerende browsers opgesomd, waaronder bijvoorbeeld Firefox, Safari en Chrome. Middels een klik op de bijbehorende knop kan vervolgens de gewenste browser worden geïnstalleerd. Van dit browserkeuzescherm is op BrowserChoice overigens ook een online versie te vinden, wat handig is voor wie met een oudere Windows-versie werkt. Deze website wordt door Microsoft Nederland gehost.

Van het browserkeuzescherm is ook een online versie beschikbaar.

2. Verborgen alternatieven

Er is lang gediscussieerd over de volgorde waarin de verschillende browsers in het keuzescherm zijn geplaatst. De browsers die als eerste in beeld verschijnen, maken immers de grootste kans om te worden geselecteerd en er zijn veel meer browsers opgenomen dan de vijf die u als eerste in beeld krijgt. Als u de balk onderin het scherm naar rechts verschuift, ziet u dat niet alleen Safari, Internet Explorer, Chrome, Firefox en Opera zijn opgenomen, maar nog tal van andere alternatieven. De makers van al die programma's willen uiteraard maar al te graag dat hun product uw standaardbrowser wordt.

Het browserkeuzescherm biedt plaats aan veel meer browsers dan de vijf die direct zichtbaar zijn.

3. Informatie en installeren

In het keuzescherm ziet u twee knoppen onder iedere browser. Met de knop Meer informatie kunt u informatie oproepen en via Installeren installeert u de browser. Het is raadzaam om eerst op Meer informatie te klikken, want daarmee komt u op een webpagina waarop wordt getoond welke functionaliteit de betreffende browser in huis heeft. In veel gevallen kunt u via die webpagina de browser ook direct downloaden en installeren.

Bij elke browser kunt u eerst informatie opvragen of direct beginnen met het installeren.

4. Tevreden met Explorer

Het browserkeuzescherm verschijnt ook als u tevreden bent met Internet Explorer. Het biedt bovendien de mogelijkheid om Internet Explorer te installeren terwijl het al op uw computer staat. Als u geen keuze maakt, zal het venster wederom verschijnen zodra u uw computer opnieuw opstart. Om van het browserkeuzescherm af te komen, moet u een keuze maken en dat kan ook betekenen dat u moet bevestigen dat u Internet Explorer wilt blijven gebruiken. Klik in dat geval op Installeren onder Internet Explorer 8. In dit geval wordt er echter niets geïnstalleerd, want Internet Explorer staat immers al op uw pc. Even later krijgt u een venster te zien waarin Microsoft u bedankt voor uw keuze, en daarna bent u van het browserkeuzescherm verlost.

Als u Internet Explorer wilt gebruiken, moet u in het browserkeuzescherm op de bijbehorende installatieknop drukken, ook al staat deze browser al op uw computer.

5. Meerdere browsers

Microsoft beweert al jaren dat zijn browser diep is verankerd in Windows. Voor zover dat al waar is, geldt dat uiteraard niet voor andere browsers. U kunt ze, net als Word of WinZip, gewoon installeren en ze gedragen zich daarna ook niet anders dan andere programma's. Het is dus ook heel goed mogelijk om op één computer een alternatieve browser naast Internet Explorer te installeren. Sterker, het is zelfs geen enkel probleem om een hele reeks browsers op uw computer te zetten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Chrome, Safari en Firefox te installeren op een pc die al is voorzien van Internet Explorer.

Het is geen enkel probleem om meerdere browsers op één computer te installeren.