Internetbrowsers

Door: Edmond Varwijk | 08 april 2011 13:59

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Het aantal browsers waarmee u op internet kunt surfen is de laatste jaren aanzienlijk gegroeid, net als de mogelijkheden die deze programma's bieden. Het is daardoor lastig om de browser te kiezen die het beste aan uw wensen voldoet. In deze tips leggen we de verschillen uit en helpen we u bij het maken van een goede afweging.

1. Browserkeuzescherm

Internet Explorer heeft een voorsprong op andere browsers, doordat het als enige met Windows wordt meegeleverd. Bij verreweg de meeste computergebruikers staat IE daardoor automatisch op de pc, waardoor de browser'keuze' snel en gemakkelijk is gemaakt. In reactie op de kritiek die Microsoft hierover kreeg te verduren, heeft het bedrijf met de Europese Unie afgesproken dat Windows-gebruikers nadrukkelijker kunnen kiezen welke browser ze willen gebruiken. In dat kader krijgt iedere computergebruiker die voor het eerst op zijn pc met Windows 7 inlogt een browserkeuzescherm te zien. In dat scherm staat een groot aantal concurrerende browsers opgesomd, waaronder bijvoorbeeld Firefox, Safari en Chrome. Middels een klik op de bijbehorende knop kan vervolgens de gewenste browser worden geïnstalleerd. Van dit browserkeuzescherm is op BrowserChoice overigens ook een online versie te vinden, wat handig is voor wie met een oudere Windows-versie werkt. Deze website wordt door Microsoft Nederland gehost.

Van het browserkeuzescherm is ook een online versie beschikbaar.

2. Verborgen alternatieven

Er is lang gediscussieerd over de volgorde waarin de verschillende browsers in het keuzescherm zijn geplaatst. De browsers die als eerste in beeld verschijnen, maken immers de grootste kans om te worden geselecteerd en er zijn veel meer browsers opgenomen dan de vijf die u als eerste in beeld krijgt. Als u de balk onderin het scherm naar rechts verschuift, ziet u dat niet alleen Safari, Internet Explorer, Chrome, Firefox en Opera zijn opgenomen, maar nog tal van andere alternatieven. De makers van al die programma's willen uiteraard maar al te graag dat hun product uw standaardbrowser wordt.

Het browserkeuzescherm biedt plaats aan veel meer browsers dan de vijf die direct zichtbaar zijn.

3. Informatie en installeren

In het keuzescherm ziet u twee knoppen onder iedere browser. Met de knop Meer informatie kunt u informatie oproepen en via Installeren installeert u de browser. Het is raadzaam om eerst op Meer informatie te klikken, want daarmee komt u op een webpagina waarop wordt getoond welke functionaliteit de betreffende browser in huis heeft. In veel gevallen kunt u via die webpagina de browser ook direct downloaden en installeren.

Bij elke browser kunt u eerst informatie opvragen of direct beginnen met het installeren.

4. Tevreden met Explorer

Het browserkeuzescherm verschijnt ook als u tevreden bent met Internet Explorer. Het biedt bovendien de mogelijkheid om Internet Explorer te installeren terwijl het al op uw computer staat. Als u geen keuze maakt, zal het venster wederom verschijnen zodra u uw computer opnieuw opstart. Om van het browserkeuzescherm af te komen, moet u een keuze maken en dat kan ook betekenen dat u moet bevestigen dat u Internet Explorer wilt blijven gebruiken. Klik in dat geval op Installeren onder Internet Explorer 8. In dit geval wordt er echter niets geïnstalleerd, want Internet Explorer staat immers al op uw pc. Even later krijgt u een venster te zien waarin Microsoft u bedankt voor uw keuze, en daarna bent u van het browserkeuzescherm verlost.

Als u Internet Explorer wilt gebruiken, moet u in het browserkeuzescherm op de bijbehorende installatieknop drukken, ook al staat deze browser al op uw computer.

5. Meerdere browsers

Microsoft beweert al jaren dat zijn browser diep is verankerd in Windows. Voor zover dat al waar is, geldt dat uiteraard niet voor andere browsers. U kunt ze, net als Word of WinZip, gewoon installeren en ze gedragen zich daarna ook niet anders dan andere programma's. Het is dus ook heel goed mogelijk om op één computer een alternatieve browser naast Internet Explorer te installeren. Sterker, het is zelfs geen enkel probleem om een hele reeks browsers op uw computer te zetten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om Chrome, Safari en Firefox te installeren op een pc die al is voorzien van Internet Explorer.

Het is geen enkel probleem om meerdere browsers op één computer te installeren.

1 Reactie(s) op: Internetbrowsers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 mei 2014 12:10 Anoniem
  Verwijderen van microsoft internetexplorer (iexplorer)

  In tegenstelling tot wat veel mensen beweren op internet is IE geheel te verwijderen van windows xp tm windows 7 (windows 8 heb ik niet getest)

  Hier volgt de werkwijze: (lees eerst de hele instruktie door voor u begint)
  Maak een herstelpunt aan voor u begint.
  Download een browser van uw keuze, maar installeer deze en de volgende programma's nog niet:
  Download het programma ¨Unlocker¨
  Download het programma ccleaner.
  Download het programma Revo uninstaller
  Deactiveer (tijdelijk) uw internet verbinding.
  Deactiveer (tijdelijk) windows update.
  Deactiveer (tijdelijk uw virusscanner)
  Maak een kopie van uw favoriete websites lijst in IE of exporteer deze in een bestand en sla dat op.

  Installeer ccleaner (als u dit nog niet op uw computer hebt geinstalleerd)
  Installeer unlocker (als u dit nog niet op uw computer hebt geinstalleerd)
  Mogelijk komt met het programma unlocker andere (ongewenste) software op uw computer (wanneer u unlocker bv via cnet.com download kunt u dit niet voorkomen), verwijder in dit geval eerst met Ccleaner “gereedschap” deze ongewenste software voor u verder gaat. Lukt dit niet met ccleaner, dan installeert u Revo uninstaller en verwijdert u de ongewenste software met dit programma.

  Ga via het menu start → configuratie → systeem en beveiliging → update → geinstalleerde updates

  In deze lijst staat iexplorer als update vermeld; rechtsklik deze vermelding en kies verwijder.
  Het proces van verwijdering kan enkele minuten duren.

  Na verwijdering van IE zal windows een vorig exemplaar van IE automatisch opnieuw installeren, verwijder ook dit exemplaar uit die lijst op dezelfde manier. Mogelijk moet u dit nog een derde keer verwijderd worden, controleer de lijst goed, soms staat iexplorer op verschillende plaatsen in de lijst, al deze vermeldingen verwijderen, meestal wordt er tot twee keer een vorig IE exemplaar terug gezet. Wanneer u dus versie 11 had, eindigt u uiteindelijk met het verwijderen van versie 9. Mogelijk wordt gevraagd om de computer op te starten na het verwijderen van IE, doe dit ook steeds, maar zorg er voor dat uw internet verbinding blijft uitgeschakeld (eventueel door uw modem uit te schakelen)

  Start Cleaner en maak het register schoon (alles aanvinken in de linker kolom) daarna gebruikt u de “cleaner” boven de knop register; u vinkt hier alles aan behalve: netwerkwachtwoorden, startmenu koppelingen, recentgeopende applicaties, wis vrije ruimte, druk dan op de knop schoonmaken. Herhaal dit laatste schoonmaakproces nog 1 maal.

  Ga via startmenu naar computer → lokale schijf (C:) → programma files rechtsklik de map
  internetexplorer (dus niet de map explorer!) en start unlocker kies voor verwijderen en alle procesen beindigen/ vrijgeven. Dan kies je voor verwijderen.

  Start Ccleaner weer op en herhaal alle schoonmaak stappen van Ccleaner hierboven.

  Om te voorkomen dat windows update opnieuw IE zal installeren moet je windows update instellen op “naar updates zoeken maar mij laten bepalen wat ik wil downloaden en installeren”
  Defragmenteer nu de c: schijf via Start → configuratie → systeem en beveiliging → systeembeheer → hardeschijf defragmenteren.

  Verwijder eventueel alle software die u in deze instrukie hebt geinstalleerd.
  Sluit uw computer af en start deze opnieuw op
  Start uw virusscanner op.
  Herstel uw modem / internet verbinding.
  Installeer de browser die u al had gedownload.
  Importeer uw favorieten websites naar de nieuwe browser.

  Om te voorkomen dat windows update IE weer op uw computer installeert, doet u het volgende
  Start Windows update (via startmenu alle programma's) laat deze naar updates zoeken. Wanneer het zoeken klaar is staat in de lijst met gevonden updates ook Internet explorer rechtsklik deze update en kies verberg deze update. Uw computer zal nu geen microsoft IE meer installeren.

  Zet windows update weer op “automatisch updaten (aanbevolen)”
  Klaar!

  Opmerkingen:
  volg de instruktie nauwkeurig
  met het installeren van van ccleaner, unlocker en Revo uninstaller komt vaak allerlei storende en overbodige extra reclame software, toolbars etc mee. Deinstalleer deze onnodige software eerst voor u verder gaat. Om deze software minder kans op schade te geven is het belangrijk dat u uw internet verbinding verbreekt voordat u deze programma's installeert en de vebinding verbroken houdt zolang in deze instruktie is aangegeven!
  Het defragmenteren kan tussen enkele minuten en uren in beslag nemen en mag niet onderbroken worden.
  Verwijdering van IE explorer en het verwijderen van de internetexplorer programmamap hebben voor zover ik heb ervaren met windows 7 en Vista geen nadelige effecten op het overige functioneren van windows.
  Deze werkwijze, valt onder “instrukties voor experts” bent u geen expert is deze insttruktie niet voor u bestemd. Onnodig te zeggen dat u alles voor eigen risiko uitvoert…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.