Internetten in het buitenland

Door: Martin Gijzemijter | 12 september 2011 11:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Internet en reizen naar het buitenland was lange tijd geen prettige combinatie. Meer dan eens werden mensen verrast met een torenhoge rekening bij thuiskomst, omdat ze zich niet realiseerden dat de internetbundel niet telt over de grens. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor internetten in het buitenland, al zijn er wel wat dingen waar u op moet letten.

Providers

We zijn in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, gezegend met een groot aantal providers. Dit betekent ook dat er grote verschillen zijn in de mogelijkheden en de tarieven van de verschillende providers. We hebben vier grote jongens voor u op een rij gezet, al zijn er natuurlijk ook kleinere partijen waartoe u zich kunt wenden. Zelf op onderzoek gaan naar de beste tarieven is altijd een goed idee, zeker omdat deze nogal eens wijzigen.

Vodafone

Mobiel internetten in het buitenland kan bij Vodafone een stuk voordeliger zijn, wanneer u een van de Vodafone Passport-landen bezoekt. Dit scheelt al snel 8 euro ten opzichte van niet-Passport landen. Daarnaast heeft Vodafone een bundel van 50 MB per dag, waarvoor u 7,50 euro per dag betaalt. Buiten deze bundel betaalt u 1 euro per MB in Passport-landen en 8,93 euro per MB in niet-Passport landen. Vodafone lijkt een van de weinige grote providers die prepaid mobiel internet in het buitenland toestaat.

T-Mobile

Opmerkelijk genoeg heeft T-Mobile weinig ondersteuning voor internet in het buitenland (waarschijnlijk ook omdat het bedrijf prat gaat op z'n hotspots). Mobiel internetten in het buitenland is wel mogelijk, maar hier zijn geen speciale bundels of gereduceerde tarieven voor, met prepaid is mobiel internetten in het buitenland helemaal niet mogelijk.

KPN

Ook KPN geeft aan dat mobiel internet in het buitenland niet mogelijk is met prepaid, en net als T-Mobile laat het bedrijf weten dat internet in het buitenland niet van de bestaande bundel afgaat. Daarmee lijkt KPN zichzelf als partij voor mobiel internet in het buitenland bewust buitenspel te zetten, vooral ook vanwege de opmerking: "Je kunt natuurlijk wel ter plekke een prepaid simkaart aanschaffen van een lokale provider" (zie hiervoor overigens tip 8).

Hi

Ook Hi heeft geen specifieke bundel voor internetten in het buitenland, maar het grote voordeel dat Hi heeft boven andere providers, is dat het bedrijf werkt met vaste tarieven. In Europa kunt u bij Hi mobiel internetten voor 2,38 euro per MB, terwijl u in de rest van de wereld (Zone 2 genoemd), 5,95 euro per MB betaalt. Toegegeven, nog steeds een pijnlijk hoog bedrag per MB, maar u weet wel waar u aan toe bent en het is beter dan de 12 euro per MB die u in sommige landen betaalt bij andere providers.

1. Abonnement of niet?

Net als voor uw mobiele telefoon, kunt u voor mobiel internet op uw laptop bij verschillende providers kiezen voor een abonnement of een prepaidconstructie. Afhankelijk van welke constructie u kiest, betaalt u meer of minder per verbruikte megabyte in het buitenland. Wilt u het mobiele internet alleen in het buitenland gaan gebruiken, dan lijkt een abonnement niet aantrekkelijk, omdat u een heel jaar (of twee) moet betalen voor een abonnement dat u maar een paar weken (of misschien maanden) in het jaar gebruikt. Toch kan een abonnement in sommige gevallen voordeliger zijn, vooral wanneer u van plan bent om veel dataverkeer te verbruiken. Het verschil tussen het tarief per megabyte bij een abonnement of prepaid kan in sommige gevallen wel enkele euro's zijn en dat loopt natuurlijk snel op. Daarbij is prepaidtegoed bij de meeste providers slechts beperkt houdbaar (in geval van een iPad-abonnement zelfs slechts een maand). Dat betekent dat het bedrag dat u denkt te besparen door geen abonnement te nemen, helemaal niet bespaard wordt, omdat u het geld aan het eind van de periode zo in de prullenbak gooit. In sommige gevallen kan het echt voordeliger zijn om een abonnement te nemen voor een jaar, zo lang u er maar aan denkt dit wel bijtijds op te zeggen.

Niet alle providers stellen u in staat om met mobiel internet prepaid in het buitenland te internetten, en soms is een abonnement in verhouding ook goedkoper.

2. Datalimiet

Wanneer u gebruik gaat maken van internet in het buitenland, dan wilt u natuurlijk niet in spanning zitten over het bedrag dat u moet betalen bij thuiskomst. Het is dan ook fijn om voor een provider te kiezen die de mogelijkheid heeft om vooraf een bepaalde databundel af te nemen. Een dergelijke bundel kan al snel heel prijzig zijn. U bent misschien geneigd om een bundel te nemen met een lagere datalimiet, maar dat kan weer tot gevolg hebben dat u deze limiet zo hebt bereikt. Het is moeilijk in te schatten hoeveel dataverkeer u gemiddeld verbruikt en een schatting maken is dan ook niet handig. U kunt het veel beter daadwerkelijk meten. Een handig programma hiervoor is het gratis Bandwidth Monitor 2 van Rokario. Laat dit programma een weekje draaien, en u ziet automatisch hoeveel bandbreedte u in die week hebt gebruikt. Uiteraard kunt u dit aantal iets naar beneden bijstellen, want u zult ongetwijfeld op locatie geen trailers gaan zitten kijken op uw dure bandbreedte, maar het geeft u een goede indicatie van hoeveel dataverkeer u gebruikt en welke bundel het best bij u past.

Datalimiet is het grootste struikelblok met betrekking tot internetten in het buitenland. Zorg dat u een ruime bundel neemt, zodat u kunt doen wat u wilt doen.

3. Tijdslimiet

Voor mobiel internet gaat u pas betalen wanneer u het gebruikt, dus wanneer u gegevens over de lijn verzendt. De verbinding zelf kost in principe niets, ook niet in het buitenland. Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten of u geen programma's hebt draaien die automatisch updaten via internet, anders zit u alsnog binnen de kortste keren aan uw limiet. Een limiet op de verbindingstijd is er echter niet. In tip 1 stippen we al even aan dat het nadeel van prepaidconstructies vaak is dat het tegoed na verloop van tijd niet meer geldig is. Prepaid heeft echter nog een ander nadeel. Namelijk: afhankelijk van de provider, verloopt niet alleen het tegoed na enige tijd, maar ook de geldigheid van de gehele sim. Zo kan het dus zijn dat een simkaart die u vorig jaar hebt aangeschaft voor mobiel internet, dit jaar onbruikbaar is geworden omdat u te lang geen tegoed hebt bijgestort. Het is enigszins begrijpelijk, want het is een manier voor providers om te voorkomen dat er miljoenen inactieve kaarten in omloop zijn, maar het maakt de drempel voor prepaid wel wat hoger.

U kunt in principe zo lang online blijven als u wilt, er zit doorgaans geen tijdslimiet aan de verbinding zelf. Wel verloopt het tegoed en soms zelfs de sim.

4. Regiospecifieke tarieven

Of u nu internet in Eindhoven of in Alblasserdam, het tarief blijft hetzelfde. Voor het buitenland geldt dat per definitie niet. U merkt dat bijvoorbeeld wanneer u met het vliegtuig (of de auto) in het buitenland arriveert en u op uw mobiele telefoon een sms'je ontvangt met daarin de tarieven voor mobiel internet. Wanneer u al eens op verschillende locaties bent geweest, dan weet u dat de tarieven kunnen variëren van iets meer dan een euro, tot meer dan tien euro per MB. U kunt zich dus letterlijk in de schulden internetten. Binnen Europa is dat niet meer mogelijk, er is in 2010 een wet aangenomen die ervoor zorgt dat (tenzij u deze limiet uitschakelt) internet automatisch niet meer mogelijk is nadat de limiet van 59,50 euro is bereikt. Buiten Europa kunt u zich nog wel failliet internetten. Het verstandigst is het aanschaffen van een bundel, zodat u in ieder geval uw basisactiviteiten kunt ontplooien zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om het dataverkeer. Koopt u een bundel, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over verschillende tarieven. Gaat u echter over de bundel, dan gaat dit kostenplaatje wel weer spelen. De keuze van uw provider speelt hierbij een grote rol. Zo heeft Vodafone bijvoorbeeld bepaalde Passport-landen, waarin u aanzienlijk minder per megabyte betaalt.

De tarieven voor dataverkeer variëren per land. Zoek dit uit voordat u gaat internetten.

0 Reactie(s) op: Internetten in het buitenland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.