Internetten in het buitenland

Door: Martin Gijzemijter | 12 september 2011 11:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

5. Regiodekking

In Nederland kunt u op steeds meer plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-signaal en bovendien zijn maar weinig plekken waar u geen 3G-signaal kunt vinden. Daar zult u bijna nog van gaan denken dat draadloos internet iets is dat standaard in de lucht hangt. Nu is internet inmiddels zo'n gemeengoed dat u zelfs in een klein stadje in Hongarije nog gebruik kunt maken van 3G, maar het is echt niet zo dat overal een 3G-signaal is. Wanneer u naar een grote stad gaat, hoeft u zich echt niet af te vragen of u internet zult hebben. Gaat u naar een klein afgelegen stadje in een land hier ver vandaan, dan is het verstandig om contact op te nemen met de provider die u voor ogen hebt, om te controleren of er internet aanwezig is. Het zou natuurlijk doodzonde zijn van uw aanschaf wanneer u een internetdongel (wellicht zelfs met abonnement) koopt en het blijkt dat u daar op locatie niets aan hebt (los van de andere problemen waar u tegen aanloopt als u onverhoopt uw werk niet kunt doen). Toegegeven, de kans is écht klein dat u net in een gebied komt zonder internetsignaal (of het 3G is, is een tweede), maar het zal u maar gebeuren.

Voordat u bepakt en bezakt op weg gaat, is het verstandig om te controleren of er voldoende draadloze dekking is in het gebied van uw bestemming.

6. Maximale snelheid

Providers bieden doorgaans verschillende pakketten aan voor ver­schillende gebruiksniveaus. Zo zijn er pakketten voor bijvoorbeeld licht gebruik en intensief gebruik. Deze verschillende pakketten hebben niet alleen betrekking op de datalimiet, maar ook op de snelheid waarmee u kunt internetten. Hoe hoger de bundel, hoe sneller het internet. Dat is zeker iets om op te letten wanneer u een abonnement afsluit, omdat het erg frustrerend kan zijn wanneer u mail met een bijlage moet ophalen of versturen, dit duurt lang. Toch is het nemen van een snelle bundel niet altijd een garantie voor snel internet. Het is verstandig om eens onderzoek te doen naar het land of gebied waar u naartoe gaat, om te kijken wat voor signaal daar in de lucht hangt. Reist u naar een land waar 3G niet wordt ondersteund, dan heeft het weinig zin een dure bundel te kopen omdat u uw optimale snelheid nooit zult behalen. Ook hier geldt, onderzoek doen zal u geld en eventuele frustraties besparen.

De snelheid van internet wisselt per bundel. Daarbij kan de snelheid op de plaats van uw bestemming ook nog eens sterk variëren. Het loont om dit uit te zoeken.

7. ExpressCard of usb

Mobiel internet is verkrijgbaar in diverse vormen. Zo kunt u een ExpressCard (of PCMCIA-kaart) bestellen waarin een modem is in­gebouwd en waarin u een simkaart kunt plaatsen, maar u kunt er ook voor kiezen om een usb-dongel te bestellen. Wanneer u een dongel bestelt bij een provider, zit de sim daar vaak in geïntegreerd. Er zijn echter ook dongels verkrijgbaar waarbij u de simkaart wel gewoon kunt vervangen. Het is aan te raden om altijd een dongel (of ExpressCard) te kiezen waarbij dit mogelijk is, om de eenvoudige reden dat prijzen veranderen en u niet vast wilt zitten aan een bepaalde partij. Stel dat het internetten in het buitenland u zo goed bevalt dat u besluit om een mifi aan te schaffen (zie tip 10), dan wilt u wel de mogelijkheid hebben om het kaartje uit de dongel of ExpressCard te kunnen halen. Tot slot, wat niet onbelangrijk is als u chaotisch bent, is dat u een ExpressCard in de laptop kunt laten zitten. U zult niet de eerste zijn die een belangrijke dongel per ongeluk ergens achterlaat.

Zorg ervoor dat welke oplossing u ook kiest, u voor flexibiliteit kiest zodat u op termijn eenvoudig over kunt stappen op iets anders.

8. Lokale dongel

Internetten in het buitenland wordt weliswaar steeds goedkoper, maar is nog lang niet zo goedkoop als mobiel internetten in eigen land. Eigen land is echter een relatief begrip, waarmee we bedoelen dat men in België, Spanje, Italië of waar uw bestemming ook is, ook gewoon prepaid dongels verkoopt. U kunt dus veel kosten besparen als u het aandurft een gokje te nemen en een dongel op de plaats van bestemming koopt. Zodra u de dongel daar koopt, internet u dus eigenlijk lokaal in het buitenland. Laat u daarbij wel goed informeren of met uw Nederlandse creditcard of bankpas in staat bent om online uw datategoed op te waarderen (het Belgische Mobistar bijvoorbeeld accepteert alleen Belgische creditcards). Kan dit niet, dan moet u telkens op zoek naar een verkooppunt om een prepaidkaart te kopen (ook dat is geen probleem, u kunt die kaarten inslaan). Het is zeker de moeite waard om er wat tijd in te investeren, want lokaal internetten in het buitenland is natuurlijk spotgoedkoop (bijvoorbeeld 20 cent per minuut in plaats van 8 euro). Nog handiger is het wanneer u in eigen land al een universele dongel scoort, zodat u op locatie alleen nog maar een prepaid sim hoeft te regelen.

U kunt ook gewoon een lokale dongel halen op de plaats van uw bestemming. Dan internet u daar tegen lokaal tarief, daar kan geen bundel tegenop.

0 Reactie(s) op: Internetten in het buitenland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.