© PXimport

Internetten in het buitenland

Geplaatst: 12 september 2011 - 07:34

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter

Internet en reizen naar het buitenland was lange tijd geen prettige combinatie. Meer dan eens werden mensen verrast met een torenhoge rekening bij thuiskomst, omdat ze zich niet realiseerden dat de internetbundel niet telt over de grens. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor internetten in het buitenland, al zijn er wel wat dingen waar u op moet letten.

Providers

We zijn in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, gezegend met een groot aantal providers. Dit betekent ook dat er grote verschillen zijn in de mogelijkheden en de tarieven van de verschillende providers. We hebben vier grote jongens voor u op een rij gezet, al zijn er natuurlijk ook kleinere partijen waartoe u zich kunt wenden. Zelf op onderzoek gaan naar de beste tarieven is altijd een goed idee, zeker omdat deze nogal eens wijzigen.

Vodafone

Mobiel internetten in het buitenland kan bij Vodafone een stuk voordeliger zijn, wanneer u een van de Vodafone Passport-landen bezoekt. Dit scheelt al snel 8 euro ten opzichte van niet-Passport landen. Daarnaast heeft Vodafone een bundel van 50 MB per dag, waarvoor u 7,50 euro per dag betaalt. Buiten deze bundel betaalt u 1 euro per MB in Passport-landen en 8,93 euro per MB in niet-Passport landen. Vodafone lijkt een van de weinige grote providers die prepaid mobiel internet in het buitenland toestaat.

T-Mobile

Opmerkelijk genoeg heeft T-Mobile weinig ondersteuning voor internet in het buitenland (waarschijnlijk ook omdat het bedrijf prat gaat op z'n hotspots). Mobiel internetten in het buitenland is wel mogelijk, maar hier zijn geen speciale bundels of gereduceerde tarieven voor, met prepaid is mobiel internetten in het buitenland helemaal niet mogelijk.

KPN

Ook KPN geeft aan dat mobiel internet in het buitenland niet mogelijk is met prepaid, en net als T-Mobile laat het bedrijf weten dat internet in het buitenland niet van de bestaande bundel afgaat. Daarmee lijkt KPN zichzelf als partij voor mobiel internet in het buitenland bewust buitenspel te zetten, vooral ook vanwege de opmerking: "Je kunt natuurlijk wel ter plekke een prepaid simkaart aanschaffen van een lokale provider" (zie hiervoor overigens tip 8).

Hi

Ook Hi heeft geen specifieke bundel voor internetten in het buitenland, maar het grote voordeel dat Hi heeft boven andere providers, is dat het bedrijf werkt met vaste tarieven. In Europa kunt u bij Hi mobiel internetten voor 2,38 euro per MB, terwijl u in de rest van de wereld (Zone 2 genoemd), 5,95 euro per MB betaalt. Toegegeven, nog steeds een pijnlijk hoog bedrag per MB, maar u weet wel waar u aan toe bent en het is beter dan de 12 euro per MB die u in sommige landen betaalt bij andere providers.

1. Abonnement of niet?

Net als voor uw mobiele telefoon, kunt u voor mobiel internet op uw laptop bij verschillende providers kiezen voor een abonnement of een prepaidconstructie. Afhankelijk van welke constructie u kiest, betaalt u meer of minder per verbruikte megabyte in het buitenland. Wilt u het mobiele internet alleen in het buitenland gaan gebruiken, dan lijkt een abonnement niet aantrekkelijk, omdat u een heel jaar (of twee) moet betalen voor een abonnement dat u maar een paar weken (of misschien maanden) in het jaar gebruikt. Toch kan een abonnement in sommige gevallen voordeliger zijn, vooral wanneer u van plan bent om veel dataverkeer te verbruiken. Het verschil tussen het tarief per megabyte bij een abonnement of prepaid kan in sommige gevallen wel enkele euro's zijn en dat loopt natuurlijk snel op. Daarbij is prepaidtegoed bij de meeste providers slechts beperkt houdbaar (in geval van een iPad-abonnement zelfs slechts een maand). Dat betekent dat het bedrag dat u denkt te besparen door geen abonnement te nemen, helemaal niet bespaard wordt, omdat u het geld aan het eind van de periode zo in de prullenbak gooit. In sommige gevallen kan het echt voordeliger zijn om een abonnement te nemen voor een jaar, zo lang u er maar aan denkt dit wel bijtijds op te zeggen.

© PXimport

Niet alle providers stellen u in staat om met mobiel internet prepaid in het buitenland te internetten, en soms is een abonnement in verhouding ook goedkoper.

2. Datalimiet

Wanneer u gebruik gaat maken van internet in het buitenland, dan wilt u natuurlijk niet in spanning zitten over het bedrag dat u moet betalen bij thuiskomst. Het is dan ook fijn om voor een provider te kiezen die de mogelijkheid heeft om vooraf een bepaalde databundel af te nemen. Een dergelijke bundel kan al snel heel prijzig zijn. U bent misschien geneigd om een bundel te nemen met een lagere datalimiet, maar dat kan weer tot gevolg hebben dat u deze limiet zo hebt bereikt. Het is moeilijk in te schatten hoeveel dataverkeer u gemiddeld verbruikt en een schatting maken is dan ook niet handig. U kunt het veel beter daadwerkelijk meten. Een handig programma hiervoor is het gratis Bandwidth Monitor 2 van Rokario. Laat dit programma een weekje draaien, en u ziet automatisch hoeveel bandbreedte u in die week hebt gebruikt. Uiteraard kunt u dit aantal iets naar beneden bijstellen, want u zult ongetwijfeld op locatie geen trailers gaan zitten kijken op uw dure bandbreedte, maar het geeft u een goede indicatie van hoeveel dataverkeer u gebruikt en welke bundel het best bij u past.

© PXimport

Datalimiet is het grootste struikelblok met betrekking tot internetten in het buitenland. Zorg dat u een ruime bundel neemt, zodat u kunt doen wat u wilt doen.

3. Tijdslimiet

Voor mobiel internet gaat u pas betalen wanneer u het gebruikt, dus wanneer u gegevens over de lijn verzendt. De verbinding zelf kost in principe niets, ook niet in het buitenland. Natuurlijk is het wel belangrijk om te weten of u geen programma's hebt draaien die automatisch updaten via internet, anders zit u alsnog binnen de kortste keren aan uw limiet. Een limiet op de verbindingstijd is er echter niet. In tip 1 stippen we al even aan dat het nadeel van prepaidconstructies vaak is dat het tegoed na verloop van tijd niet meer geldig is. Prepaid heeft echter nog een ander nadeel. Namelijk: afhankelijk van de provider, verloopt niet alleen het tegoed na enige tijd, maar ook de geldigheid van de gehele sim. Zo kan het dus zijn dat een simkaart die u vorig jaar hebt aangeschaft voor mobiel internet, dit jaar onbruikbaar is geworden omdat u te lang geen tegoed hebt bijgestort. Het is enigszins begrijpelijk, want het is een manier voor providers om te voorkomen dat er miljoenen inactieve kaarten in omloop zijn, maar het maakt de drempel voor prepaid wel wat hoger.

© PXimport

U kunt in principe zo lang online blijven als u wilt, er zit doorgaans geen tijdslimiet aan de verbinding zelf. Wel verloopt het tegoed en soms zelfs de sim.

4. Regiospecifieke tarieven

Of u nu internet in Eindhoven of in Alblasserdam, het tarief blijft hetzelfde. Voor het buitenland geldt dat per definitie niet. U merkt dat bijvoorbeeld wanneer u met het vliegtuig (of de auto) in het buitenland arriveert en u op uw mobiele telefoon een sms'je ontvangt met daarin de tarieven voor mobiel internet. Wanneer u al eens op verschillende locaties bent geweest, dan weet u dat de tarieven kunnen variëren van iets meer dan een euro, tot meer dan tien euro per MB. U kunt zich dus letterlijk in de schulden internetten. Binnen Europa is dat niet meer mogelijk, er is in 2010 een wet aangenomen die ervoor zorgt dat (tenzij u deze limiet uitschakelt) internet automatisch niet meer mogelijk is nadat de limiet van 59,50 euro is bereikt. Buiten Europa kunt u zich nog wel failliet internetten. Het verstandigst is het aanschaffen van een bundel, zodat u in ieder geval uw basisactiviteiten kunt ontplooien zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om het dataverkeer. Koopt u een bundel, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over verschillende tarieven. Gaat u echter over de bundel, dan gaat dit kostenplaatje wel weer spelen. De keuze van uw provider speelt hierbij een grote rol. Zo heeft Vodafone bijvoorbeeld bepaalde Passport-landen, waarin u aanzienlijk minder per megabyte betaalt.

© PXimport

De tarieven voor dataverkeer variëren per land. Zoek dit uit voordat u gaat internetten.

5. Regiodekking

In Nederland kunt u op steeds meer plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-signaal en bovendien zijn maar weinig plekken waar u geen 3G-signaal kunt vinden. Daar zult u bijna nog van gaan denken dat draadloos internet iets is dat standaard in de lucht hangt. Nu is internet inmiddels zo'n gemeengoed dat u zelfs in een klein stadje in Hongarije nog gebruik kunt maken van 3G, maar het is echt niet zo dat overal een 3G-signaal is. Wanneer u naar een grote stad gaat, hoeft u zich echt niet af te vragen of u internet zult hebben. Gaat u naar een klein afgelegen stadje in een land hier ver vandaan, dan is het verstandig om contact op te nemen met de provider die u voor ogen hebt, om te controleren of er internet aanwezig is. Het zou natuurlijk doodzonde zijn van uw aanschaf wanneer u een internetdongel (wellicht zelfs met abonnement) koopt en het blijkt dat u daar op locatie niets aan hebt (los van de andere problemen waar u tegen aanloopt als u onverhoopt uw werk niet kunt doen). Toegegeven, de kans is écht klein dat u net in een gebied komt zonder internetsignaal (of het 3G is, is een tweede), maar het zal u maar gebeuren.

© PXimport

Voordat u bepakt en bezakt op weg gaat, is het verstandig om te controleren of er voldoende draadloze dekking is in het gebied van uw bestemming.

6. Maximale snelheid

Providers bieden doorgaans verschillende pakketten aan voor ver­schillende gebruiksniveaus. Zo zijn er pakketten voor bijvoorbeeld licht gebruik en intensief gebruik. Deze verschillende pakketten hebben niet alleen betrekking op de datalimiet, maar ook op de snelheid waarmee u kunt internetten. Hoe hoger de bundel, hoe sneller het internet. Dat is zeker iets om op te letten wanneer u een abonnement afsluit, omdat het erg frustrerend kan zijn wanneer u mail met een bijlage moet ophalen of versturen, dit duurt lang. Toch is het nemen van een snelle bundel niet altijd een garantie voor snel internet. Het is verstandig om eens onderzoek te doen naar het land of gebied waar u naartoe gaat, om te kijken wat voor signaal daar in de lucht hangt. Reist u naar een land waar 3G niet wordt ondersteund, dan heeft het weinig zin een dure bundel te kopen omdat u uw optimale snelheid nooit zult behalen. Ook hier geldt, onderzoek doen zal u geld en eventuele frustraties besparen.

© PXimport

De snelheid van internet wisselt per bundel. Daarbij kan de snelheid op de plaats van uw bestemming ook nog eens sterk variëren. Het loont om dit uit te zoeken.

7. ExpressCard of usb

Mobiel internet is verkrijgbaar in diverse vormen. Zo kunt u een ExpressCard (of PCMCIA-kaart) bestellen waarin een modem is in­gebouwd en waarin u een simkaart kunt plaatsen, maar u kunt er ook voor kiezen om een usb-dongel te bestellen. Wanneer u een dongel bestelt bij een provider, zit de sim daar vaak in geïntegreerd. Er zijn echter ook dongels verkrijgbaar waarbij u de simkaart wel gewoon kunt vervangen. Het is aan te raden om altijd een dongel (of ExpressCard) te kiezen waarbij dit mogelijk is, om de eenvoudige reden dat prijzen veranderen en u niet vast wilt zitten aan een bepaalde partij. Stel dat het internetten in het buitenland u zo goed bevalt dat u besluit om een mifi aan te schaffen (zie tip 10), dan wilt u wel de mogelijkheid hebben om het kaartje uit de dongel of ExpressCard te kunnen halen. Tot slot, wat niet onbelangrijk is als u chaotisch bent, is dat u een ExpressCard in de laptop kunt laten zitten. U zult niet de eerste zijn die een belangrijke dongel per ongeluk ergens achterlaat.

© PXimport

Zorg ervoor dat welke oplossing u ook kiest, u voor flexibiliteit kiest zodat u op termijn eenvoudig over kunt stappen op iets anders.

8. Lokale dongel

Internetten in het buitenland wordt weliswaar steeds goedkoper, maar is nog lang niet zo goedkoop als mobiel internetten in eigen land. Eigen land is echter een relatief begrip, waarmee we bedoelen dat men in België, Spanje, Italië of waar uw bestemming ook is, ook gewoon prepaid dongels verkoopt. U kunt dus veel kosten besparen als u het aandurft een gokje te nemen en een dongel op de plaats van bestemming koopt. Zodra u de dongel daar koopt, internet u dus eigenlijk lokaal in het buitenland. Laat u daarbij wel goed informeren of met uw Nederlandse creditcard of bankpas in staat bent om online uw datategoed op te waarderen (het Belgische Mobistar bijvoorbeeld accepteert alleen Belgische creditcards). Kan dit niet, dan moet u telkens op zoek naar een verkooppunt om een prepaidkaart te kopen (ook dat is geen probleem, u kunt die kaarten inslaan). Het is zeker de moeite waard om er wat tijd in te investeren, want lokaal internetten in het buitenland is natuurlijk spotgoedkoop (bijvoorbeeld 20 cent per minuut in plaats van 8 euro). Nog handiger is het wanneer u in eigen land al een universele dongel scoort, zodat u op locatie alleen nog maar een prepaid sim hoeft te regelen.

© PXimport

U kunt ook gewoon een lokale dongel halen op de plaats van uw bestemming. Dan internet u daar tegen lokaal tarief, daar kan geen bundel tegenop.

9. DROAM

Er is nog een andere, zeer originele oplossing, in de vorm van DROAM. DROAM is een dienst die speciaal is ontwikkeld voor mensen die tijdelijk gebruik willen maken van internet in het buitenland, maar geen abonnement willen afsluiten of hoge bedragen willen betalen per MB. Wanneer u van plan bent om naar het buitenland te gaan, laat u DROAM via de site weten waar u heen gaat en voor hoe lang, waarna zij u een offerte sturen voor de genoemde periode, waarbij u een bundel krijgt van 50 MB per dag. U krijgt een apparaatje opgestuurd dat een 3G-signaal omzet in wifi, zodat u vijf apparaten tegelijkertijd van internet kunt voorzien in het buitenland. Op de site meldt DROAM dat u 27,50 euro betaalt voor de eerste dag, en daarna 3,50 euro voor elke dag dat u internet gebruikt. U betaalt alleen voor de dagen die u gebruikt. De bundel van 50 MB neemt u niet mee naar de volgende dag, dat is jammer. Maar u kunt ook niet per ongeluk over de bundel heen, want zodra u de limiet bereikt, wordt de verbinding verbroken. Wilt u meer dan 50 MB per dag? U kunt ook 1 GB kopen voor de gehele vakantieperiode, waarbij u niet vastzit aan een daglimiet. Voor de eerste GB betaalt u 65 euro, daarna 45 euro voor iedere extra GB. Na afloop stuurt u het apparaatje weer terug.

© PXimport

DROAM stelt u in staat om, met behulp van een mifi-router, internet te 'huren'.

10. Mifi

Als het concept van DROAM u aanstaat, maar u ziet het niet zitten om een apparaat telkens te huren, dan is er een soortgelijke oplossing in de vorm van mifi. Mifi staat voor mobile wifi. U kunt verschillende mifi-routers kopen (bijvoorbeeld op mifiwinkel.nl) waaronder ook hetzelfde apparaat dat gebruikt wordt door DROAM. Dit betekent dus, wanneer u een simkaart hebt met databundel voor in het buitenland, u deze in de mifi-router kunt plaatsen. Zo kunt u (net als bij DROAM) verschillende apparaten van draadloos internet voorzien. Uiteraard is deze optie niet alleen nuttig in het buitenland, maar ook in eigen land, aangezien u bijvoorbeeld uw wifi-iPad op die manier onderweg kunt gebruiken, omdat het 3G-signaal wordt omgezet in draadloos internet. Ideaal. Nadeel is wel dat mifi-routers allesbehalve goedkoop zijn, u bent een bedrag kwijt tussen de 110 en 170 euro.

© PXimport

U kunt ook zelf een mifi-router kopen en daar een sim in plaatsen.

11. Slim boeken

U kunt natuurlijk heel veel moeite doen om een dongel te bemachtigen die u in het buitenland internet verschaft of een van de andere opties uit dit artikel te benutten, maar het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om slim te boeken. En met slim bedoelen we dat u bij de keuze van uw hotel, de beschikbare internetverbinding mee kunt laten wegen. In Nederland zijn we, met name in de hotels, erg verwend als het gaat om internet. In het buitenland zijn er nog genoeg accommodaties die geen internet bieden, maar ook accommodaties die razendsnel internet bieden, waarbij er ook nog verschil is tussen accommodaties die dat gratis verstrekken of die daar iets voor rekenen. Tenzij u echt de hele dag internet moet hebben, is het wellicht nog veel slimmer om een hotel uit te kiezen met draadloos internet op de kamer. Op die manier kunt u overdag genieten van het 'weg zijn' en het niet verbonden zijn met de wereld, terwijl u 's avonds alles online kunt doen dat u wilt doen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat u het internet onderweg niet nodig hebt.

© PXimport

Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon een hotel te boeken waar internet aanwezig is.

12. Internetcafé

Het lijkt niet meer van deze tijd, en dat is het eigenlijk ook niet, maar in de grote steden overal ter wereld zijn nog steeds vele internetcafés te vinden die u in uw online behoeften kunnen voorzien. Dat is in verhouding duur, want als u de hele dag online moet zijn, dan is zo'n café veel te prijzig, bovendien is de privacy beperkt. Moet u echter elke dag even wat e-mails beantwoorden, dan is een internetcafé misschien een veel betere optie dan zelf internet regelen.

© PXimport

Moet u iedere dag online, maar niet heel lang? Denk dan eens aan het oude vertrouwde internetcafé.

Wifi op locatie

Als u zeker weet dat er op de locatie waar u verblijft een draadloos internetsignaal is, neem dan eens contact op met deze locatie om te controleren wat voor dienst dit is. Het kan namelijk een openbare dienst zijn waar iedereen zomaar gebruik van mag maken, of een dienst die u moet afnemen op de betreffende locatie. Het is echter ook goed mogelijk dat het niet zomaar om een draadloos punt gaat, maar om een hotspot. Dit betekent dat u op die locatie kunt inloggen met een account van bijvoorbeeld XS4ALL of T-Mobile. Dit soort hotspots zijn handig, omdat u dan zowel thuis als in het buitenland van dezelfde hotspots gebruik kunt maken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u een grote internationale provider kiest, met dekking in verschillende landen (zoals T-Mobile). Is een dergelijke hotspot voor u beschikbaar op locatie, dan kan u dat heel wat geld besparen en daarbij hoeft u geen eigen randapparatuur mee te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten