iPad groeit in dalende markt voor tablets

Door: rene-schoemaker | 08 februari 2013 13:30

Nieuws

Het aantal tablets dat dit kwartaal op de markt komt, daalt met bijna 22 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Alleen de iPad zal groeien, zowel in aantallen als in marktaandeel.

Seizoensinvloeden zorgen elk jaar voor een daling van de vraag naar pc-producten in het eerste kwartaal van een jaar, na de traditioneel goede verkoop in het Kerstseizoen. De daling wordt dit jaar verergerd omdat aanbieders als Lenovo, Acer en Asus vertragingen oplopen in de productie doordat toeleveranciers als Texas Instruments en Nvidia om diverse redenen geen onderdelen leveren, meldt DigiTimes Research.

Processormaker Texas Instruments heeft zich zoals bekend teruggetrokken uit de mobiele markt en Nvidia is nog niet begonnen met de massaproductie van de Tegra 4. Daardoor zou de belangrijkste concurrenten van Apple hun marktaandeel zien dalen naar 10 procent dit kwartaal. Samsung heeft er geen last van; dat zorgt grotendeels voor eigen componenten.

Totaal aantal tablets daalt flink

Het totaal aantal tablets dat geen iPad is, daalt daardoor naar zo'n 35 procent. In totaal komen er dit kwartaal 33,8 miljoen tablets op de markt, waarvan 22 miljoen iPads. Apple heeft geen last van de seizoensinvloeden, meent DigiTimes Research, omdat het zorgt voor snellere vernieuwing van zijn tablet. Dit kwartaal groeit het aantal iPads dat de Chinese fabrieken uitkomt met 5 procent ten opzichte van vorig kwartaal. Daarmee komt het marktaandeel van de iPad op 65 procent.

Volgens eerder gepubliceerde cijfers van IDC kreeg Apple juist in het afgelopen vierde kwartaal te maken met meer concurrentie en een lager marktaandeel. Juist in dat kwartaal werd een record aan aantallen tablets in de martk gezet. De cijfers van IDC wijken wel substantieel af van de cijfers van DigiTimes. Volgens IDC heeft Apple een marktaandeel van 43,6 procent.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: iPad groeit in dalende markt voor tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.