IPv4-adressen mogelijk eind dit jaar al op

De hoeveelheid niet toegewezen IPv4-adressen kan al in december uitgeput zijn. Dit komt door de geweldige snelheid waarmee men in Azië aan de breedband en wireless gaat.

IPv4 gebruikt 32-bit adressen, en kan 4,3 miljard apparaten direct op internet aansluiten. IPv6 gebruikt daarentegen 128-bits adressen, en kan een vrijwel onbeperkt aantal apparaten aansluiten, 2 tot de macht 128.

Heel snel

De adressen worden gedistribueerd door de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) aan de vijf Regional Internet Registries (RIR’s). Deze registries geven de adressen weer door naar de providers, meestal in blokken van 4000 adressen.

In de eerste helft van 2010 heeft IANA meer IPv4 adressen aan de registries gegeven dan in heel 2009 bij elkaar. IANA meet de hoeveelheid adressen in blokken van 16 miljoen adressen, die in netwerkspeak bekend staan als een ‘/8’. In het begin van 2010 had IANA nog 26 /8. Nu zijn er daar nog maar 16 /8 van over.

Dat betekent dat in 2010 tot nu toe 10 /8 zijn vergeven, terwijl in heel 2009 maar 8 /8 de deur uit zijn gegaan. Het kan dus goed zijn dat al dit jaar de hoeveelheid adressen slinkt tot 5 /8, en dan geeft IANA automatisch een /8 aan elk van de registries, waardoor IANA niets meer over houdt.

India en China

En nu de voorraad zo snel opdroogt, kan het zelfs nog sneller gaan. De registries hebben door dat ze snel moeten zijn met hun aanvragen, omdat ze anders achter het net vissen.

In Europa en Amerika is de vraag naar adressen vrij stabiel, maar in Azië gaat het heel erg snel. De economieën van bijvoorbeeld China en India zijn erg in opkomst, terwijl er nog niet zo veel adressen zijn. Die achterstand wordt snel ingehaald.

Vanaf begin 2012 of eind 2011 zullen daar dus nog alleen IPv6 adressen worden uitgedeeld aan apparaten. En bijvoorbeeld content van websites wordt aan IPv6-apparaten het best opgediend door webservers die IPv6 native ondersteunen. Het kan wel met een vertaalslag, maar dan zit er weer een laag tussen die de complexiteit verhoogt.

Investeren

IPv4 zal nog lang worden ondersteund, maar IPv4 en IPv6 zijn helemaal gescheiden. Applicaties met een end-to-end-verbinding zullen dan ook niet werken van IPv4 naar IPv6, waardoor de verbinding met India of China wel eens zou kunnen verloren kunnen gaan. Mailen levert overigens geen problemen op, want e-mail heeft geen geen last van deze kwestie.

Bron: Techworld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten