iRobot Roomba i7+ - Robot voor je robot

Door: Stephan Overbeeke | 25 maart 2019 10:32

iRobot Roomba i7+
Review

Met hun jongste model belooft iRobot, makers van de populaire Roomba modellen, een nog slimmere robotstofzuiger dan ooit en nog indrukwekkender: één die zichzelf schoonmaakt aan het einde van elke dag, de iRobot Roomba i7+. Kunnen we ons huis nu volledig aan robots overlaten? Wij zochten het uit.

iRobot Roomba i7+

Prijs Vanaf € 1199,-
Website www.irobot.nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Basisstation met stofzak uitstekend
 • Goede prestaties
 • Goede software
 • Stil
 • Minpunten
 • Geen stofzuiger-vervanger
 • Vereist goed opgeruimd huis
 • Enorm hoge prijs

In veel opzichten herinnert de Roomba i7+ ons aan de Roomba 980, de uitstekende doch prijzige winnaar van onze grote robotstofzuiger vergelijking. Wat aangeeft dat de i7+ direct meedingt om de titel van beste robotstofzuiger. De algehele ervaring is vergelijkbaar positief, met één grote wijziging: het basisstation is nu zelf ook een stofzuiger die je robot aan het einde van zijn rondjes leegzuigt. Niet langer hoef je aan het einde van elke dag even het bakje te legen, maar pas wanneer de stofzak in het basisstation vol is zoals bij een traditionele stofzuiger. Normaliter eens per paar weken dus, en dat is een enorme stap voorwaarts wat gebruiksvriendelijkheid betreft.

Kleine verbeteringen

De nieuwe software is ook duidelijk beter. De app is overzichtelijk, en je hebt nu de optie om, nadat de robot je huis eenmaal in kaart heeft gebracht, hem te vertellen welke ruimtes je specifiek (extra) schoon wilt hebben. Wederom een grote stap vooruit in de gebruiksvriendelijkheid. Andere verbeterpunten zijn wat genuanceerder: Zo is de i7+ wat stiller, nipt compacter, en hij is zelf ook iets makkelijker schoon te maken wat af en toe toch onvermijdelijk is.

iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+

Het blijft een assistent

Helemaal hands-off blijkt onze ervaring helaas niet. Hoewel iRobot’s navigatie tot de betere behoort blijft hij sterk afhankelijk van een goede opruimbeurt alvorens hij aan de slag gaat. Hij verliest ook redelijk wat tijd zodra grotere objecten onverwacht op zijn pad liggen, waardoor hij frequent na nog geen (goed gevulde) 100m2 al terug moet om te laden. Tevens is hij niet immuun voor zichzelf vastrijden. In ons geval moesten we hem af en toe van de voet van de schommelstoel halen voordat hij weer verder kon.

Hoewel hij tot de krachtigste robotstofzuigers behoort blijft het cruciaal te onthouden dat hij vooral assisteert in het huishouden, en geen vervanger is voor een goede handmatige stofzuigbeurt. Vooral vloerbedekking en tapijt krijg je simpelweg nooit écht goed schoon met zelfs de duurste robotstofzuiger. Een goede draadloze stofzuiger plus goedkopere robot is prima mogelijk voor € 1199, wat de i7+ vooral interessant maakt voor iemand die al het andere al heeft.

Hoewel iRobot’s navigatie tot de betere behoort blijft hij sterk afhankelijk van een goede opruimbeurt alvorens hij aan de slag gaat.

Wel dé assistent

Wat een robot als geen alternatief doet is het dagelijks bijhouden zodat het geen grote bende wordt, en de i7+ doet dat als de beste, waar die praktische voordelen van het basisstation met ingebouwde schoonmaakfunctie en nog slimmere software echt overtuigen. Perfect is hij niet, en de dag dat we ons huis volledig aan robots overlaten lijkt ver weg, maar als het bedrag geen bezwaar is is dit wel de fijnste robot van dit moment.

0 Reactie(s) op: iRobot Roomba i7+ - Robot voor je robot

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.