iRobot Scooba 450 - Dweilen op de automatische piloot

Door: lennart-koster | 17 augustus 2014 10:00

Review

De robotstofzuigers kennen we inmiddels wel: een rond, plat apparaat dat je huis doorrijdt opzoek naar stofresten. iRobot is één van de merken die deze stofzuigers ontwikkelt. Naast de robotstofzuigers, maakt iRobot ook robotdweils. De iRobot Scooba 450 is hun nieuwste paradepaartje.

iRobot Scooba 450

Adviesprijs

€ 629.99

Gewicht

3,7 kg

Diameter

36,6 cm

Hoogte

9,1 cm

Snelheid borstel

600 omwentelingen per minuut

Navigatie

iAdapt

Maximale oppervlakte

40 m2

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Aparte reservoirs
 • Schrobt goed
 • Strak langs obstakels
 • Minpunten
 • Niet streeploos
 • Natte plekken
 • Accu snel leeg
 • Prijs

Plug & Play met de iRobot Scooba 450

Als je de Scooba 450 gaat gebruiken, dan ben je in een paar tellen klaar om je vloer te dweilen. Met een druk op de knop haal je het waterreservoir van de robotdweil en kan je hem vullen. Je hebt twee verschillende reservoirs: één voor het schone water voor tijdens het dweilen en de ander voor het vuile water dat hij opzuigt zodra de vloer schoon is. Even goed kijken en je ziet welk reservoir je moet vullen.

De Scooba 450 bevat een reservoir voor zowel schoon als vuil water.

Dan klik je het reservoir weer op de iRobot Scooba 450, je drukt twee keer op de grote ronde knop bovenop de dweil - één keer om hem aan te zetten en nog een keer om hem te activeren - en je vloertje wordt netjes gedweild.

Mocht je eens een grotere of kleinere kamer willen dweilen, dan druk je van tevoren even op de knop met de twee vakjes om tussen een grote en kleine ruimte te kiezen. De grote staat voor veertig vierkante meter en de kleine voor twintig vierkante meter. De iRobot gaat aan de slag en laat je vanzelf weten wanneer hij klaar is. Fluitje van een cent!

Met slechts twee knoppen zet je de robot aan het werk.

De iRobot Scooba 450 op automatische piloot

Zodra je de iRobot aan het werk hebt gezet, laat hem dan maar lekker zijn gang gaan. Ga dan ook gerust de kamer uit, want een herrie maakt hij wel. Dat is op zich ook geen wonder: hij draait met zijn borstel, verspreidt het water en rijdt uiteraard ook nog rond. Op de grote ronde knop zijn vakjes weergegeven die aangeven hoe ver hij is. Daarin laat hij met de grootte van de vakjes ook zien in welke van de drie stadia hij is: vegen en inweken, schrobben en opzuigen en als laatste opzuigen en afwerken. Je vloer wordt dus in twee van de drie stappen nat gemaakt en dit zorgt helaas niet voor een geheel streeploze vloer.

In drie stappen maakt de iRobot Scooba 450 je vloer zo schoon mogelijk.

De iRobot Scooba 450 maakt gebruik van iAdapt-navigatie om door de kamer te gaan. Dit werkt anders dan vele andere robotstofzuigers. In plaats van dat hij onthoudt waar hij is geweest, gaat hij kriskras door de kamer heen met het idee dat hij dan overal wel een keer komt. Dit betekent zeker in grotere ruimtes dat hij nog wel eens een plek overslaat of dat een plek ineens heel nat wordt. Het voordeel is wel dat hij heel precies om tafelpoten en obstakels kan rijden, waardoor dat ook goed schoon wordt gemaakt.

De hoeveelheid water die wordt verspreid, wordt geregeld door een pompje. Dit pompje geeft continu een bepaalde hoeveelheid water af. Dit betekent dus dat als de dweil hard door de kamer zoeft de vloer minder nat wordt dan wanneer hij heel langzaam en precies langs een tafelpoot gaat. Daar wordt het dan ook een stuk natter.

De vloer wordt op de ene plek natter dan de andere.

Eindresultaat na een dweilbeurt

Zodra de iRobot Scooba 450 klaar is, is de vloer op veel plekken mooi droog. Toch zie je her en der strepen, natte plekken en plekken die hij heeft overgeslagen. Hoe kleiner de ruimte, hoe netter de vloer is gedweild. Toch evenaart hij nog niet het vakmanschap van de gemiddelde huiseigenaar. Daarnaast moet je hem naderhand goed schoonmaken en weer opnieuw aan de lader hangen, wat ook nog wel een paar minuten kost. De accu is na een grote kamer ook echt wel leeg. Een paar kamers achter elkaar dweilen zit er dus niet in.

Houd er rekening mee dat je naderhand nog het één en ander moet schoonmaken.

Conclusie

Heb je een hekel aan dweilen en ben je snel tevreden over hoe je vloer eruit ziet, dan is deze iRobot Scooba 450 misschien wat voor jou. Let daarbij wel op wat voor vloer je hebt. Heb je een vloer waar je écht alle vuiltjes op ziet, dan zie je ook veel beter dat de vloer nog ietwat slordig is na de dweilsessie. Je kunt dan beter nog even ouderwets met de hand aan de slag gaan. Doordat de Scooba 450 uiteraard water nodig heeft, vereist het ook wat meer werk dan een robotstofzuiger. Je moet als laatste nog flink in de buidel tasten: de verkoopprijs komt neer op ruim 600 euro. Al met al zorgt dit apparaat ervoor dat je een stuk minder lang bezig bent met dweilen, maar het werkt nog niet zo goed als wanneer je het met de hand doet. Met de hand dweilen is overigens ook een stuk goedkoper.

0 Reactie(s) op: iRobot Scooba 450 - Dweilen op de automatische piloot

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.