iStorage diskGenie

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 24 augustus 2010 17:21

Apps & Software

Op een externe harde schijf passen vele gigabytes aan data, waar vast ook bestanden tussen staan die u liever voor uzelf houdt. De iStorage diskGenie houdt al uw bestanden dankzij versleuteling geheim, zodat het minder erg is als u uw externe harde schijf verliest. Is hij met zijn versleuteling wel eenvoudig in gebruik?

De iStorage diskGenie heeft een hoekige, zwarte behuizing waar een numeriek toetsenbord in verwerkt is. De usb-kabel zit aan de behuizing zelf vast, maar is met een lengte van tien centimeter wel aan de korte kant. Gelukkig vinden we een verlengkabel in de doos. Ook wordt er een beschermhoesje meegeleverd. Als we de diskGenie aansluiten, gebeurt er niets. Er gaat enkel een rood lampje branden. We moeten eerst de zescijferige pincode intikken, voordat het station daadwerkelijk door de computer gedetecteerd wordt. Iedere keer als de diskGenie van de computer wordt losgekoppeld, wordt hij pas ontgrendeld als de code wordt ingetikt. Qua snelheid zien we voor een externe usb2.0-schijf geen bijzonderheden, zowel de lees- als schrijfsnelheid ligt rond de 26 MB/s.

De diskGenie heeft een simpele zwarte behuizing met een toetsenbordje.

Eigen pincode

De standaardpincode is eenvoudig te veranderen in een zelfgekozen code met de instructies in de snelstarthandleiding. U dient een pincode te gebruiken van minimaal zes en maximaal zestien cijfers. Omdat er net als op een telefoon ook letters op de cijfertoetsen zijn afgebeeld, kunt u ook woorden gebruiken om zo eenvoudig lange (en dus veilige) pincodes te maken en te onthouden. Behalve de standaard adminpincode, kunnen er ook maximaal tien gebruikerspincodes toegevoegd worden. Handig voor bedrijven, zodat systeembeheerders altijd toegang hebben tot de schijf. Voor thuisgebruik lijkt ons één admincode het handigst, immers hoe minder codes de diskGenie accepteert, hoe veiliger het is.

Veilig

De diskGenie is beveiligd tegen mensen die lukraak codes proberen in te tikken. Nadat de schijf wordt aangesloten accepteert de diskGenie zes codes, waarna hij geen invoer meer accepteert. U moet hem dan opnieuw aansluiten om weer zes pogingen te krijgen. Na in totaal vijftig verkeerde pogingen is het helemaal over en dient u de diskGenie te resetten met een in de handleiding beschreven procedure om de schijf weer te gebruiken. Mocht u de pincode zelf vergeten zijn, dan is de schijf middels een speciale resetmethode weer terug te brengen naar de fabrieksinstellingen. De pincode is dan weer 123456, maar u verliest wel al uw data.

Conclusie

De diskGenie is een perfecte schijf voor wie zich zorgen maakt over het verliezen van zijn bestanden. U hoeft niet te denken aan speciale software om uw bestanden te versleutelen en de versleuteling werkt op ieder besturingsysteem. Natuurlijk betaalt u wel een meerprijs ten opzichte van externe harde schijven zonder beveiliging, voor de versie met een harde schijf van 250 GB betaalt u 153,51 euro. Dat is meer dan twee keer zo veel dan voor een vergelijkbare schijf zonder beveiliging.

Hoe veilig is veilig?

De diskGenie vertrouwt op hardwarematige 256 bit AES-encryptie die als veilig te boek staat. Toch is het niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de versleutelde data op de externe schijf voor niemand toegankelijk is. Er kan bijvoorbeeld een onbedoelde zwakte in de implementatie zitten. De afgelopen jaren is al meerdere malen gebleken dat bijvoorbeeld een versleutelde usb-stick toch te kraken is. De versleuteling is wel afdoende voor iemand die toevallig uw schijf vindt, geen toegang tot de data krijgt en vervolgens de schijf besluit te formatteren om hem zelf te gebruiken.

iStorage diskGenie

Prijs 250 GB: € 153,51; 500 GB: € 213,01

Garantie 3 jaar

Meegeleverde accessoires Usb-verlengkabel, beschermhoesje

Oordeel 8/10

Pluspunten

Code intikken werkt simpel

Beveiliging zonder software

Beschermhoesje

Minpunten

Usb-kabeltje kort

0 Reactie(s) op: iStorage diskGenie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.