JBL Boombox – Een draagbaar huisfeest

Door: lub-snoek | 13 oktober 2017 10:50

Review

De Boombox is de grootste bluetoothspeaker die JBL ooit op de markt heeft gebracht. Met een indrukwekkend gewicht en grote ingebouwde speakers zou het de ideale oplossing voor je feestje. Wij pakten onze discolampen van zolder en wapenden onszelf met oordoppen om te zien of de JBL Boombox die belofte waarmaakt.

JBL Boombox

Prijs €499,-
Frequentiebereik 50 Hz - 20 kHz
Afspeeltijd voor muziek tot 24 uur
Gewicht 5,25 kg
Afmetingen 254,5 x 495 x 195,5 mm (H x B x D)
Drivers 2 x 4-inch woofer, 2 x 20 mm tweeter
Verbindingen Bluetooth 4.2, 3,5mm koptelefooningang
Extra’s Indoor- en outdoor modus, 2 x USB Powerbank
Accu 20.000mAh
Oplaadtijd voor batterij 6,5 uur
Website www.jbl.nl
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Accuduur
  • Twee powerbanks
  • Kan heel hard
  • Minpunten
  • Zwaar
  • Prijzig

Vertrouwd ontwerp

Het ontwerp van de JBL Boombox voelt vertrouwd aan voor diegenen die bekend zijn met de speakers van JBL. Een cilindervormige speaker met duidelijk knoppen op de bovenkant van de behuizing. Ook deze speaker van JBL is IPX7 waterbestendig, waardoor de ingangen verstopt zitten achter een waterdichte klep. Bovenop zit een handvat, wat ook wel nodig is aangezien de speaker meer dan 5 kilo weegt.

Verbindingen

De JBL Boombox is uitgerust met de meeste populaire verbindingen. Naast AUX-ingang heeft de Boombox ook twee usb-oplaadpoorten om externe apparaten op te laden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de Boombox hierdoor snel leeg is – de interne accu heeft een capaciteit van maar liefst 20.000mAh. Het is mogelijk om de Boombox te pairen met andere speakers van JBL, waardoor de Boombox waarschijnlijk verantwoordelijk zal zijn voor heel wat feestjes die voorheen niet mogelijk waren.

Ondanks dat de speaker bluetoothversie 4.2 ondersteunt, kan de Boombox niet overweg met aptX. Echt verwonderlijk is dit niet, aangezien de gebruikers waarmee JBL adverteert niet bepaald overkomen als kritische audiofielen. De geluidskwaliteit is met kabel dus een stuk beter – wat voor veel gebruikers ook de voorkeur zal hebben bij de serieuzere feestjes. Het idee dat de hele soundtrack van je feestje afhankelijk is van een verbinding via bluetooth is niet echt geruststellend.

Profielen

Aan de achterkant kun je schakelen tussen de twee geluidsprofielen die de JBL Boombox heeft. Door te schakelen tussen de indoor- en outdoor modus, kun je het geluid aanpassen aan de setting van het feestje. In de standaard indoor modus heeft de Boombox het vertrouwde JBL-geluid. Een aanwezige bas die zorgt voor een zwoel geluid, zonder dat dit ten koste gaat van de hoge tonen. Af en toe vallen er alleen wel wat details uit het middengebied weg. De subwoofers aan de zijkant zorgen wel voor een mooi rond geluid.

Bij het activeren van de outdoor modus hoor je duidelijk dat de bas zich verplaats van de zijkant naar de voorkant van de speaker. Niet alleen de twee subwoofers zorgen in deze modus voor de lage tonen, maar ook de speakers aan de voorkant doen hun best om zoveel mogelijk lucht te verplaatsen. Hoewel het middengebied in deze modus duidelijk naar de achtergrond wordt verplaatst, is dit minder het geval bij de hogere frequenties.

Hard

Het is niet zo dat de JBL per se op de outdoor modus moet staan om een feestje te kunnen bouwen. Uiteraard klinkt veel dance beter in de outdoor modus en in veel gevallen zal de doelgroep deze modus gretig gebruiken. Wanneer je een ruimte echter wil vullen met Dire Straits, kun je de Boombox beter op de indoor modus laten staan – zelfs in de buitenlucht.

We hebben de Boombox in twee situaties opengedraaid: in het bos en in een grote opslagplek. In het bos stond de Boombox zeker z’n mannetje. De maximale afstand waarbij je de bas goed voelde was een meter of 6; een afstand waarbij je gehoorschade op kan lopen als je de Boombox op z’n hardst zet.

Hoe sterk de Boombox ook is in de buitenlucht, in een grote afgesloten ruimte toont de speaker pas echt z’n spierballen. Met het grootste gemak schudt de Boombox de ideale soundtrack voor je feestje uit z’n mouw. Hoewel er bijna geen sprake is van vervorming, klinkt de speaker aan de netstroom net iets voller op de hogere volumes. Combineer je een aansluiting op netstroom met JBL Connect of een splitter voor de koptelefooningang, dan heb je in principe aan twee Boomboxen genoeg om een serieus feestje te kunnen bouwen.

Boom

De JBL Boombox doet precies wat er op de verpakking staat: knallen. Het is ook gelijk het enige waar de speaker goed voor is, aangezien de speaker in de huishoudelijke sfeer al heel snel teveel van het goede is. De speaker is ook vrij zwaar, waardoor je wel twee keer nadenkt voordat je de speaker ‘eventjes meeneemt’ naar je vrienden. De Boombox is zeker geen vervanger van bijvoorbeeld de Charge 3, maar als je graag een feestje bouwt is het zeker een hele gave aanvulling.

0 Reactie(s) op: JBL Boombox – Een draagbaar huisfeest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.