JBL Clip - Je beste maatje voor onderweg

Door: lennart-koster | 09 oktober 2014 14:00

Review

Het is niet de eerste draagbare bluetooth-speaker van JBL, maar wel één van de kleinste. De JBL Clip, ongeveer zo groot als de palm van je hand, is de nieuwe speaker van JBL. Daarnaast heeft JBL iets unieks toegevoegd: een Clip.

JBL Clip

Prijs:

49,99,-

Vermogen:

3,2 W

Frequentiebereik:

160 Hz – 20 kHz

Accuduur:

Ongeveer 5 uur

Gewicht:

150 gram

Afmetingen:

107 x 88 x 42 mm

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Geluidskwaliteit
 • Clip
 • Accuduur
 • Formaat
 • Prijs
 • Minpunten
 • Geen NFC
 • Geen oplader

Het unieke van de JBL Clip: de Clip

Als je een draagbare speaker hebt, dan moet je hem alsnog altijd ergens in doen om te kunnen vervoeren. Het nadeel van hem ergens instoppen, is dat het geluid wordt gedempt en dat gaat ten koste van de kwaliteit en het volume. JBL heeft daar wat op bedacht: een clip bovenop de speaker. Dit zorgt ervoor dat je de speaker ergens aan vast kan maken in plaats van ergens in moet stoppen. Denk aan een schouderband van je rugtas of bijvoorbeeld aan je riem. Zo blijft de speaker vrij waardoor de geluidskwaliteit niet verloren gaat.

De clip zorgt ervoor dat je de JBL Clip overal aan kunt hangen.

De clip gaat naadloos over in de behuizing van de speaker. De speaker is rond met aan beide kanten de bedieningsknoppen: aan de rechterkant de volumeknoppen en aan de linkerkant de bluetooth-knop, aan-/uitknop en de knop om een telefoontje aan te nemen. De speaker bezit namelijk ook een microfoon waardoor je handsfree kunt bellen en dat werkt verrassend goed. Onderop zit de micro-usb aansluiting om de speaker op te laden en achterop bevindt zich een kort aux-kabeltje.

De JBL Clip beschikt over een microfoon voor het voeren van telefoongesprekken.

De speaker voelt robuust aan. Achterop zit een antislip-matje en de speaker is afgedekt met een metalen cover. De speaker is qua gewicht ongeveer vergelijkbaar met die van je telefoon: de JBL Clip weegt 150 gram.

Alle bedieningsknoppen bevinden zich op de zijkanten van de speaker.

Er zitten drie kleine nadelen aan het gebruik van de JBL Clip: de aux-kabel en de usb-kabel zijn wat aan de korte kant, je krijgt geen oplader meegeleverd en er is geen NFC-chip aanwezig. Nu zijn dit geen hele belangrijke punten. De usb-kabel is dezelfde als van de meeste smartphones (op die van de iPhone na dan) dus je kunt in de meeste gevallen gewoon de kabel van je telefoon gebruiken.

Ditzelfde geldt voor de oplader: gewoon die van je telefoon gebruiken. De NFC-chip was een leuke toevoeging geweest om nog sneller verbinding te kunnen maken, maar de bluetooth-functie werkt ook verrassend snel. De korte aux-kabel kan wel vervelend zijn als je hem bijvoorbeeld met je laptop wilt gebruiken.

De usb-kabel en aux-kabel zijn wat aan de korte kant.

Geluid, grootser dan de JBL Clip zelf

Als je bent ingeplugd of draadloos bent verbonden, gaat het natuurlijk vooral om de geluidskwaliteit van de JBL Clip. Gelukkig zit dat wel goed. Ook met klein formaat speakers weet JBL de geluidskwaliteit verrassend goed te houden. Als je hem op vol volume zet merk je wel dat er iets vervorming in zit, maar ook dit is niet heel hinderlijk. Daarnaast kan het volume flink worden opgekrikt, tot zo'n hoog volume dat je dit waarschijnlijk weinig zult gebruiken. Op een "normaal" volume heb je een prima geluid, waar niet alleen de hoge tonen de ruimte krijgen maar ook de lage tonen. Voor zo'n klein speakertje is er zelfs nog relatief veel bas aanwezig.

Mocht je meerdere van deze speakers hebben, of andere speakers, dan verbind je deze eenvoudig met elkaar dankzij de aux-ingang op de JBL Clip. Dit zorgt ervoor dat je een soort surround sound-effect kan creëren met meerdere kleine speakers.

JBL geeft zelf aan dat je de speaker op één accu vijf uur kunt gebruiken en dit komt aardig overeen met de werkelijkheid. Hou er wel rekening mee dat afspelen via bluetooth meer van de accu vraagt dan afspelen via de aux-kabel.

Het geluid van de JBL Clip is voor zo'n klein speakertje verrassend goed.

Conclusie

De JBL Clip is een ideaal maatje voor onderweg, zowel in formaat als in prestaties. Het geluid is gewoon goed te noemen voor een speaker van dit formaat. Zet daar een prijs van vijftig euro tegenover en je hebt een leuke speaker voor een leuke prijs. De clip is een handige toevoeging: het maakt het net wat makkelijker om je speaker onderweg te gebruiken. Het ontbreken van NFC, een oplader en de korte kabeltjes zijn maar kleine nadelen en daarvoor hoef je de speaker niet te laten liggen.

1 Reactie(s) op: JBL Clip - Je beste maatje voor onderweg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 oktober 2014 23:23 Anoniem
  Dat is altijd met die K kabels die zijn overal te kort. Ook van mijn stofzuiger en bijna al mijn randapparatuur, stekkerdozen, wat een verschrikking zeg, kabeltje gemiddeld 80 centimeter enz enz.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.