JBL E40BT - De beste koptelefoon onder de 100 euro

© PXimport

JBL E40BT - De beste koptelefoon onder de 100 euro

Geplaatst: 17 september 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Elmar Rekers

Een design dat niet onderdoet voor Beats, grensverleggende functionaliteiten, een geluid dat bij vlagen high-end aandoet, en dat alles voor nog geen 100 euro... Inderdaad, klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch wist de nieuwe bluetooth-koptelefoon van JBL - de E40BT - mij positief te verrassen.

De E40BT is, zoals we inmiddels van fabrikant JBL gewend zijn, een zeer stijlvolle koptelefoon. Okay, hij voelt misschien wat plastic aan als je hem uit de doos haalt en je moet hem dan ook niet te hardhandig behandelen, maar door het gebruik van lichtgewicht materialen draag je hem comfortabel gedurende een langere periode. Hij zit vrij strak om je hoofd, dus mocht je een wat groter hoofd hebben dan kan het misschien gaan irriteren bij een lange luistersessie. Lees ook: De 5 beste bluetooth-speakers die je kunt kopen.

Weg met omgevingsgeluid

Het verstellen van de hoofdband gaat soepel, en doordat de oorschelpen te kantelen zijn vallen de (kunst)leren oorkussentjes altijd prettig. Naast de door ons geteste zwarte versie, is de E40BT ook in opvallende kleuren als rood, paars en blauw verkrijgbaar. Een modieus headsetje dus, dat zeker niet onderdoet voor de strakke Beats koptelefoons. Fijne bijkomstigheid is dat de oorschelpen veel omgevingsgeluiden weten af te sluiten (okay, het is geen Bose QC 15) waardoor dit al snel mijn favoriete koptelefoon werd voor gebruik op kantoor of tijdens het dagelijkse reizen met OV.

 

© PXimport

Met het bedieningspaneel kan je de muziek bedienen en gesprekken aannemen.

Omdat het een Bluetooth koptelefoon betreft, heeft JBL alle bedieningsknoppen op de linker oorschelp gebouwd. Begrijpelijk, maar niet altijd even praktisch als een paneeltje dat in een snoer in verwerkt. Met de knoppen op de aluminium schijf kan je tussen nummer switchen, muziek pauzeren of telefoongesprekken aannemen. Aan de zijkant zit nog een aan/uit-schakelaar voor de bluetooth-functie.

Het verbinden via bluetooth gaat snel, maar mocht je liever verbinding maken met een ouderwets snoertje (omdat de batterij bijvoorbeeld leeg is), dan kan dat met het meegeleverde 3,5mm kabeltje. Ik gebruik de E40BT nu een volle week, en heb slechts één keer meegemaakt dat de bluetooth-verbinding met mijn telefoon verbroken werd. Een zeer stabiele verbinding dus.

Lekker lang luisteren

JBL belooft dat je via bluetooth zo'n 16 uur naar muziek kunt luisteren voordat je de E40BT weer aan de oplader moet hangen. Dit lijkt redelijk te kloppen, en dat is een prima prestatie voor een dergelijke koptelefoon. Opladen doe je overigens met de meegeleverde usb-kabel. Handig is dat je op je telefoonscherm altijd de batterijstatus van de headset ziet.

ShareMe

JBL heeft de E40BT van een erg toffe functie voorzien genaamd ShareMe. Hierdoor kan de headset verbinding maken met een andere bluetooth-koptelefoon die ShareMe ondersteunt, waardoor je eenvoudig met twee mensen naar dezelfde muziek kunt luisteren. Weg dus met die splitters of lastige verloopkabeltjes!

 

© PXimport

Via bluetooth maak je dus eenvoudig draadloos verbinding met bijvoorbeeld je smartphone.

Leuk natuurlijk, dat mooie design en de goede functionaliteiten, maar het belangrijkste bij een koptelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Persoonlijk vind ik dat JBL het op dit punt nog wel eens laat liggen. Gelukkig is dat niet het geval bij de E40BT. Afgezien van de Logitech UE 4000 heb ik binnen dit prijssegment niet eerder een koptelefoon op m'n hoofd gehad die zo'n mooi en rijk geluid produceerde, en die ook op hoog volume staande wist te houden.

Maar een allround koptelefoon is het zeer zeker niet. De E40BT biedt met zijn 40mm drivers een vrij uitgebalanceerd geluid, maar weet vooral in de hoge tonen en het middensegment te overtuigen. Hecht je veel waarde aan een vette basweergave, dan ben je beter af bij concurrent Beats. Persoonlijk vind ik het heldere geluid dat deze headset produceert juist zeer prettig. Popmuziek, jazz, klassiek, dance en live registraties klinken kraakhelder. Hip-hop, R&B en rock klinken prima, maar komen gewoon wat minder goed uit de verf door het gebrek aan bas.

 

© PXimport

Een koptelefoon waarmee je best gezien mag worden.

Conclusie

Mag je volgende koptelefoon niet meer dan 100 euro kosten en vind je een dynamisch geluid belangrijker dan een overheersende bas, dan is de E40BT van JBL verreweg de beste keuze van dit moment. De headset zit lekker (als je een niet al te groot hoofd hebt), ziet er stijlvol uit en is erg eenvoudig in gebruik. Naast de geluidskwaliteit wisten vooral de ShareMe-functie en de stabiele bluetooth-verbinding mij te verrassen. Reden genoeg dus om eens verder te kijken dan Beats By Dre!

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Rijk geluid

Bluetooth stabiel

ShareMe

Prijs

Minpunten

Bouwkwaliteit

Conclusie

JBL E40BT --------- **Adviesprijs:** € 99,99 **Compatibel:** iOS en Android **Batterijduur:** 16 uur **Drivers:** 40mm met PureBass **Frequentierespons:** 10Hz tot 24KHh **Connectiviteit:** 3,5mm jack, bluetooth, ShareMe **Microfoon:** Ja...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten