Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

Door: Jeroen Boer | 19 november 2015 13:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het aansluiten van alle apparaten voor jouw eigen thuisbioscoop wordt steeds eenvoudiger. HDMI wordt niet alleen voor video gebruikt, ook geluid loopt steeds vaker over HDMI. Toch moet je ook hierbij nog steeds goed nadenken over hoe je je systeem aansluit! We helpen je op weg.

Het aansluiten van je afspeelapparaten als een mediaspeler, Chromecast of mediacenter op je televisie is dankzij HDMI doorgaans geen moeilijk klusje. Gebruik je de ingebouwde luidsprekers van je televisie, dan sluit je simpelweg alles aan via HDMI en ben je klaar. Gebruik je een surroundreceiver om films te kijken met surroundgeluid, dan wordt het een stukje lastiger. Zonder dat je het direct door hebt, kun je de boel verkeerd aansluiten waardoor niet alle potentieel ondersteunde surroundcodecs worden weergegeven. Dat is zonde als je een moderne surroundreceiver hebt!

We geven je in dit artikel tips om alle apparaten en kabels op de juiste manier op elkaar aan te sluiten. We gaan ervan uit dat je de luidsprekers al op de correcte manier hebt aangesloten, op de achterkant van je surroundreceiver staat precies welke luidsprekeruitgang voor welke luidspreker is bedoeld. Een 7.1-surroundreceiver is ook geschikt voor een 5.1-opstelling, je kunt dat aangeven in de configuratieopties.

Een moderne televisie kan digitaal geluid uitvoeren via HDMI ARC of S/PDIF (Digital Audio Out). Op een oudere televisie kun je geluid alleen via S/PDIF uitvoeren.

Ingebouwde mediaspeler van de televisie?

Een goede mediaspeler die via HDMI is aangesloten op je surroundreceiver, ondersteunt alle moderne surroundcodecs als Dolby Digital, DTS, DTS-HD MA en Dolby TrueHD. Als je je mediaspeler aansluit via S/PDIF, worden nog altijd Dolby Digital en DTS ondersteund waardoor je altijd surroundgeluid hebt. Het maakt dan ook niet zoveel welke geluidscodec door je film gebruikt wordt.

Gebruik je echter een ingebouwde mediaspeler in een smart-tv, dan heeft Dolby Digital de voorkeur. Er zijn namelijk geen televisies die andere geluidscodecs kunnen doorgeven aan een surroundreceiver via HDMI of S/PDIF. In plaats daarvan wordt DTS omgezet naar stereogeluid. Via je surroundreceiver kun je stereo overigens in surround weer laten geven via Dolby Pro Logic II, maar dat is minder strak dan een echte digitale surroundmix. Heb je een moderne surroundreceiver, dan is het zinvol om te investeren in een goede mediaspeler of een mediacenter, de ingebouwde mediaspeler in je televisie is dan minder geschikt.

Geluid via HDMI

HDMI staat bijna synoniem voor gemak en kan dankzij ARC tegenwoordig ook gebruikt worden om het geluid van je televisie over je surroundreceiver of soundbar te laten lopen. ARC staat voor Audio Return Channel en houdt in dat geluid vanuit de televisie naar een surroundreceiver over dezelfde HDMI-kabel gaat als de kabel die gebruikt wordt voor het beeld. Je hoeft zo maar één HDMI-kabel tussen je HD-televisie en surroundreceiver aan te sluiten. Deze geeft het beeld van de op de surroundreceiver aangesloten HDMI-bronnen door aan de televisie en het geluid van de televisie zelf door aan de surroundreceiver. ARC ondersteunt alleen Dolby Digital en 5.1-surround wordt zelfs alleen doorgegeven vanuit interne bronnen (live-televisie of apps in het smart-tv-gedeelte).

Geluid van HDMI-ingangen wordt via ARC alleen doorgegeven in stereo. Sluit je externe bronnen als een blu-ray-speler, mediacenter, mediaspeler of Chromecast dus rechtstreeks op een HDMI-ingang van je surroundreceiver aan. Alleen zo heb je ook ondersteuning voor DTS, DTS-HD MA en Dolby TrueHD. ARC moet zowel door je televisie als je surroundreceiver worden ondersteund. Heb je een televisie of surroundreceiver zonder ondersteuning voor ARC, maak dan gebruik van S/PDIF om het geluid van je televisie naar de surroundreceiver te voeren. Je sluit dan dus zowel een HDMI- als een S/PDIF-kabel tussen je surroundreceiver en televisie aan.

Heb je een moderne surroundreceiver, dan heb je genoeg HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang die ARC ondersteunt.

2 Reactie(s) op: Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2015 19:39 MarkS90
  Aardig artikel. Altijd zinnig om even weer te lezen hoe het werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 17:15 Anoniem
  Ik hoor in winkels dat mensen hun Chromecast moeten aansluiten op hun tv, maar zoals in dit artikel ook wordt aangehaald, sluit hem aan op je receiver met HDMI ingang omdat je het dan via de HDMI uitgang zo naar je TV (met HDMI) het beeld doorstuurt en het complete geluidspakket via je receiver, lees je echte luidsprekers, optimaal van het Chromecast systeem geniet. Doe het al zolang als Chromecast bestaat en dat gaat prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.