Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

Door: Jeroen Boer | 19 november 2015 13:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Geluid via S/PDIF

Heb je een oudere surroundversterker zonder HDMI-poorten, dan maak je gebruik van S/PDIF. Op televisies en mediaspelers wordt doorgaans de optische variant (ook wel TOSLINK) gebruikt. Surroundreceivers bieden doorgaans een mix van optische en coaxiale S/PDIF-ingangen. Kom je optische ingangen tekort, dan kun je voor weinig geld een convertor van optisch naar coaxiaal kopen. In de praktijk werkt een dergelijke oplossing prima en worden surroundcodecs netjes doorgegeven.

Sluit je mediaspeler, mediacenter en televisie indien mogelijk ieder via een eigen S/PDIF-aansluiting aan op je surroundreceiver. Alleen op deze manier heb je voor alle bronnen ondersteuning voor zowel Dolby Digital als DTS en heb je vrijwel altijd surroundgeluid. Wanneer je bijvoorbeeld je mediaspeler middels HDMI alleen op je televisie aansluit, dan zal er zeker geluid worden weergegeven. Er is echter één maar: de S/PDIF-uitgang van een televisie ondersteunt alleen surround vanuit interne bronnen (live-televisie of apps). Geluid van HDMI-ingangen wordt via de S/PDIF-uitgang van de televisie alleen doorgegeven in stereo.

Heb je een oudere receiver zonder HDMI, dan sluit je ieder afspeelapparaat via S/PDIF aan op je versterker.

Dankzij een S/PDIF-convertor sluit je een afspeelbron met een optische S/PDIF-uitgang aan op een coaxiale S/PDIF-ingang en kun je al je S/PDIF-ingangen benutten.

Aansluiten van een soundbar?

Voor het aansluiten van een soundbar geldt hetzelfde als bij een surroundreceiver. Toch is het aansluiten minder spannend omdat de surroundweergave van een soundbar virtueel is. Je kunt bij het aansluiten van een soundbar dus gerust kiezen voor het aansluiten van alle HDMI-bronnen op je televisie en vervolgens je soundbar via HDMI ARC of S/PDIF aansluiten op de televisie. Soms heb je hierbij geen keuze, een soundbar heeft doorgaans veel minder HDMI- en geluidsingangen dan een surroundversterker. Heeft je soundbar wel HDMI-ingangen of S/PDIF-ingangen, dan heeft het overigens wel de voorkeur om die te gebruiken.

Een soundbar heeft soms maar één geluidsingang zodat je afspeelbronnen wel op de HDMI-ingangen van je televisie moet aansluiten.

Streamen via LAN

Of je nu vanaf een streamingdienst of vanaf je NAS streamt, je eigen thuisnetwerk blijft de belangrijkste schakel. Wij raden je in beginsel één ding aan: een bedraad netwerk. Voor alle streamingtoepassingen is een netwerk met een snelheid van 100 Mbit/s goed genoeg, maar een gigabitnetwerk heeft wel de voorkeur. Soms kun je niet anders dan streamen via wifi, Googles Chromecast werkt bijvoorbeeld alleen via wifi. Zorg in dat geval voor een uitstekende wifi-dekking door bijvoorbeeld een accesspoint in dezelfde ruime als je Chromecast of smart-tv te zetten.

2 Reactie(s) op: Je apparaten optimaal aansluiten voor het beste beeld én geluid

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2015 19:39 MarkS90
  Aardig artikel. Altijd zinnig om even weer te lezen hoe het werkt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 december 2015 17:15 Anoniem
  Ik hoor in winkels dat mensen hun Chromecast moeten aansluiten op hun tv, maar zoals in dit artikel ook wordt aangehaald, sluit hem aan op je receiver met HDMI ingang omdat je het dan via de HDMI uitgang zo naar je TV (met HDMI) het beeld doorstuurt en het complete geluidspakket via je receiver, lees je echte luidsprekers, optimaal van het Chromecast systeem geniet. Doe het al zolang als Chromecast bestaat en dat gaat prima.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.