Je eigen downloadserver met SABnzbd op de Raspberry Pi

Door: Maikel Dijkhuizen | 02 augustus 2017 10:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

9 Uitpakprogramma installeren

Voor de installatie van unrar-nonfree voer je de volgende commando’s uit. Via mkdir ~/unrar-nonfree && cd ~/unrar-nonfree maak je eerst een directory aan. Vervolgens download je de installatiebestanden: met sudo apt-get build-dep unrar-nonfree en sudo apt-get source -b unrar-nonfree. Nu hoef je alleen nog maar de installatie te starten met het commando: sudo dpkg -i unrar_4.1.4-1+deb7u1_armhf.deb. Verschijnt er een foutmelding? Het is belangrijk dat het versienummer klopt. Om dat te controleren, typ je ls gevolgd door Enter. Pas op basis van deze informatie zo nodig het laatstgenoemde commando aan.

10 Werking controleren

Je test eenvoudig of de uitpakfunctie op jouw Raspberry Pi goed werkt. Typ in LXTerminal simpelweg unrar en druk op Enter. Als het goed is, verschijnt er een uitgebreide lijst met beschikbare opties. Via cd && rm -r ~/unrar-nonfree ruim je eventueel wat restbestanden op. Is de foutmelding binnen SABnzbd wegens het ontbreken van een uitpakprogramma je eigenlijk al opgevallen? Die staat er nu ten onrechte! Gelukkig verdwijnt deze melding na een herstart: open het hoofdvenster van SABnzbd en kies voor Opties / Herstarten / OK.

Externe schijf aansluiten

De kans is groot dat Raspbian jouw externe schijf niet herkent. De reden hiervoor is dat dit besturingssysteem van oudsher niet overweg kan met het ntfs-bestandssysteem van Windows. Gelukkig kun je daar eenvoudig iets aan doen door het bestandssysteem te wijzigen. Op een Raspberry Pi kun je hiervoor het programma GParted installeren. Doe je dit klusje liever in Windows, dan gebruik je hiervoor een partitiemanager als EaseUS Partition Master. Als bestandssysteem kies je bij voorkeur voor ext3 of ext4. Besef wel dat je door het formatteren van de schijf alle opgeslagen gegevens kwijtraakt!

11 Mediamappen

Je bepaalt zelf in welke mappen je de mediabestanden wilt opslaan. Aangezien de micro-sd-kaart van de Raspberry Pi relatief weinig opslagcapaciteit bevat, sluit je hiervoor het beste een externe schijf aan. Ga in het Raspbian-menu naar Hulpmiddelen / Bestandbeheerder en open de inhoud van het externe opslagstation. Maak vervolgens de mappen Downloads en Tijdelijke downloads aan. Je gaat in SABnzbd daarna naar Instellen / Mappen. Klik bij de opties Tijdelijke download map en Map voor verwerkte downloads op Browse. Je wijst nu de juiste bestandslocaties op de externe harde schijf aan. Bevestig de wijzigingen onderaan met Opslaan en voer een herstart uit.

Downloadwetgeving

Voordat je daadwerkelijk begint met downloaden, is het belangrijk dat je enige kennis hebt van de huidige regelgeving rondom downloaden. Het is namelijk niet toegestaan om auteursrechtelijk beschermde bestanden vanaf usenet op te slaan. Ook voor eigen gebruik is dat verboden. Ondanks dit downloadverbod is usenet nog altijd erg populair. Zo staat de community www.nzbserver.com vol met nzb’tjes van illegale films, series en muziek. Stichting Brein en rechthebbenden ‘jagen’ vooralsnog vooral op de verspreiders van illegale bestanden. Als downloader is het risico relatief beperkt, al zijn toekomstige sancties niet helemaal uit te sluiten. Je downloadt mediabestanden dan ook op eigen risico.

12 Nzb-bestanden

SABnzbd is er nu helemaal klaar voor. Je hebt nu alleen nog maar een nzb-bestand van een leuke film, serie of muziekalbum nodig. In een nzb-bestand staan alle verwijzingen van een mediabestand genoteerd, zodat SABnzbd precies weet welke data het uit welke nieuwsgroep moet ophalen. Open in de browser een nieuw tabblad en ga naar de website www.nzbserver.com. Je ziet hier precies welke mediabestanden er op usenet te vinden zijn. Zie je een leuke titel staan? Klik erop om een beschrijving en specifieke bestandsinformatie op te vragen. Om te achterhalen of het om een betrouwbare spot gaat, is het soms zinvol om de reacties even door te nemen. Klik op de blauwe knop Download NZB om het nzb-bestand op te slaan.

13 Downloadopdracht starten

Heb je eenmaal een nzb-bestand gevonden, dan start je eenvoudig een downloadopdracht. Klik binnen SABnzbd rechtsboven op NZB toevoegen. Via Bestand kiezen wijs je het gewenste nzb-bestand aan. Standaard vind je die in de map Downloads. Kies bij het onderdeel Modus voor de optie +Opschonen. SABnzbd repareert daarmee zo nodig beschadigde bestanden en pakt rar-archieven automatisch uit. Na het uitpakproces gooit het programma alle overbodige dataresten direct weer weg. Bedenk eventueel nog een relevante bestandsnaam en klik als laatste op Ophalen. Het downloadproces begint direct.

14 Downloadproces volgen

In het hoofdvenster van SABnzbd volg je nauwlettend het downloadproces. Zo zie je hoeveel data er nog resteert en hoeveel tijd het downloadproces in beslag neemt. Verder zie je ook hoeveel vrije schijfruimte er nog beschikbaar is. Bedenk goed dat de Raspberry Pi krachtig genoeg is om downloadtaken te verwerken, maar voor andere taken blijft er wel weinig rekenkracht over. Wil je dus iets anders doen, dan is het slim om het downloadproces even te pauzeren. Na het downloaden vind je de uitgepakte mediabestanden terug in de daarvoor bestemde mappen op je externe schijf.

4 Reactie(s) op: Je eigen downloadserver met SABnzbd op de Raspberry Pi

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2017 23:34 Error404html
  mag je downloaden met sabnzb en dit soort tools?? ik dacht van niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2017 15:01 timmera
  Tot en met stap 7 lukt het prima, bij stap 8 gaat het fout, wat ik ook probeer ik krijg steeds foutmeldingen. Ik krijg
  # Uncomment line below then 'apt-get update' to enable 'apt-get source' #deb-src http://archive.raspbian.org/raspbian/ stretch main contrib non-free rpi.
  Wat doe ik fout, wat moet ik anders doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2017 16:28 nielsvandergalien
  @timmera wat je te zien krijgt is geen foutmelding, maar de inhoud van het bestand sources.list. Met het commando sudo nano open je het bestand in de tekstverwerker via de command line (zoals ook in de workshop staat moeten we een regel toevoegen aan sources.list).

  De regels die je als foutmelding hebt geïnterperteerd laat je dus staan en daar voeg je de volgende regel aan toe:
  deb-src http://archive.raspbian.org/raspbian wheezy main contrib non-free rpi

  Vervolgens sla je het bestand op met CTRL+X gevolgd door de Y-toets.
  Belangrijk is om daarna nog even te updaten het commando:
  sudo apt-get update

  Hoop dat je er nu uitkomt en succes met stap 9!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2017 09:56 timmera
  Ben sinds 19 september met o.a. mailtjes bezig om antwoord te krijgen op de vraag of er ooit gekeken wordt/gereageerd wordt op geplaatste reacties. De stilte is helaas oorverdovend. Slechte zaak!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.