Je typegedrag verraadt je gemoedstoestand

Door: chris-koenis | 25 augustus 2014 15:45

Nieuws

Software die jou vertelt hoe je jezelf voelt op basis van jouw typegedrag op je toetsenbord. Het bestaat inmiddels en kan in de toekomst handig zijn voor toepassing waarbij de emoties van de gebruiker nodig zijn.

Onderzoekers aan de Islamic University of Technology in Bangladesh hebben een behoorlijk accuraat computerprogramma ontwikkeld die zowel typ- als tekstpatronen analyseert op gemoedstoestand. Een combinatie die uiteindelijk gebruikt kan worden voor emotioneel bewuste computersystemen. Het softwareprogramma is tot wel 87 procent van de tijd accuraat, schrijft het team in het tijdschrift Behavior and Information Technology.

Door te kijken naar factoren zoals de snelheid van typen, het gebruik van de backspace-knop en hoe lang iemand een bepaalde knop ingedrukt houdt, is af te leiden hoe iemand zich voelt. De onderzoekers hebben vrijwilligers bepaalde teksten laten typen en zo data verzameld die gekoppeld werd aan zeven gemoedstoestanden; vreugde, angst, woede, verdriet, afschuw, schaamte en schuldgevoel. Vervolgens is een bestaande database gebruikt met woorden en zinnen die gekoppeld zijn aan diezelfde emoties.

Herkenning en verwerking

Maar waarom zou een computer moeten weten hoe een gebruiker zich voelt? Nou, deze technologie komt van toepassing op verschillende terreinen. Wanneer het systeem de gebruiker herkent, kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden bij authenticatie, online studeren, tekstverwerking, video-en beeldbewerking en ook gaming.

Emotioneel bewuste computersystemen kunnen ook via andere meetmethodes werken, zoals stemanalyse, gezichtsherkenning, warmtebeeldcamera's en het registreren van gebaren, maar dit zijn allemaal duurdere methodes en bovendien meer opdringerig voor de gebruiker.

De huidige resultaten van het onderzoek:

1 Reactie(s) op: Je typegedrag verraadt je gemoedstoestand

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 augustus 2014 09:02 Anoniem
    verraadT
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.