Justitie: sleepnet voor IP-adressen mag

Het online reageren op een nieuwssite kan leiden tot het opvragen van ip-adressen van alle lezers, ook als maar enkele reacties verdacht zijn. "De privacy van burgers is niet in gevaar."

Dit schrijft (pdf) demissionair minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van de Partij van de Dieren over het opvragen van ip-adressen van lezers van de Culemborgse Courant. De politie vorderde na de rellen tussen Molukkers en Marokkanen in de Culemborgse wijk Terweijde begin januari alle verkeersgegevens van de site CulemborgseCourant.nl. Hieronder bevinden zich ook de ip-adressen van gebruikers die tijdens de rellen op de site reageerden.

De krant zei destijds tegen Webwereld niet van plan te zijn de gegevens te overhandigen omdat het verzoek veel te ver zou gaan. In plaats van gericht te zoeken naar gegevens van reagerende lezers die mogelijk meer van de rellen zouden weten vroeg het Openbaar Ministerie (OM) alle verkeersgegevens van reagerende lezers tussen 1 en 4 januari op. Het OM vroeg letterlijk naar "de datum en het tijdstip waarop de verbinding tot stand is gebracht en beëindigd en de duur van de verbinding, alsmede het IP-adres".

Geen generiek vangnet

Volgens Hirsch Ballin is dit een normale gang van zaken waarbij de privacy van Nederlandse burgers geen moment in gevaar komt. Ook is er geen sprake van het generiek vorderen van ip-gegevens. Hij wil ook het beeld nuanceren dat media verplicht zijn ip-adressen zonder concrete verdenkingen te verstrekken aan het OM. Volgens Hirsch Ballin heeft de politie zich in deze zaak aan de wet gehouden, die voldoet aan Europese richtlijnen die bedoeld zijn om de privacy van burgers te beschermen.

Volgens digitale burgerrechten waakhond Bits of Freedom (BoF) gaat deze redenatie veel te ver. "Justitie rekt het begrip 'concrete verdenking' enorm op in de beantwoording van de Kamervragen", concludeert de organisatie. In hun ogen gooit het OM lukraak een digitaal sleepnet uit in de hoop dat er iets in het net blijft hangen. "De antwoorden van de Minister stellen bepaald niet gerust. In Nederland is er geen voorafgaande rechterlijke controle op dit soort sleepnetten van het OM – en dat zal er gezien de reactie van Justitie ook niet snel komen."

Rechter moet oordelen

De minister wijst erop dat het niet aan hem is om te bepalen of het opvragen van verkeersgegevens van de Culemborgse Courant in dit geval gerechtvaardigd is. "Het is tijdens een lopend strafrechtelijk onderzoek aan de rechter om te beoordelen of bijzondere opsporingsbevoegdheden op rechtmatige wijze zijn ingezet."

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten