© PXimport

Kabinet wil downloaden verbieden

Geplaatst: 11 april 2011 - 07:44

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Nederland krijgt een downloadverbod, schrijft Justitie in een nog niet geopenbaarde brief aan de Tweede Kamer. De bedoeling is het aanpakken van downloadsites, maar de impact is breder.

De regering gaat het downloaden van illegaal gekopieerde films, muziek en e-boeken verbieden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan een manier om downloaden van dergelijke content aan te pakken. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer, die nog niet in de openbaarheid is gekomen, bericht RTL Nieuws.

‘Niet jagen op minderjarigen’

Het ministerie van Justitie is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar en verdere uitleg. Teeven verklaart tegen RTL dat er geen sprake zal zijn van strafrechtelijke vervolging van downloaders. “Het is dus niet zo, zoals wel eens wordt voorgesteld, dat we gaan jagen op een minderjarige consument, met politie. Daar is helemaal geen sprake van.”

Downloaden wordt weliswaar niet strafbaar gesteld, net zoals het nu. Het Openbaar Ministerie (OM) zelf gaat dus downloaders niet aanklagen of beboeten. Maar het staat rechthebbenden wel vrij om op te treden. De bedoeling is dat dat gebeurt tegen de aanbiedende websites, wat onder de huidige wetgeving allang gebeurt.

Consument ontzien?

Onduidelijk is of met de nieuwe aanpak ook de weg open staat voor private partijen om downloaders civielrechtelijk te vervolgen. Film- en muziekmaatschappijen maar ook inningsorganisaties als Buma/Stemra en belangenbehartigers zoals Stichting Brein krijgen hiermee mogelijk meer armslag.

Buma/Stemra heeft al positief gereageerd op de plannen. Het noemt de plannen van Teeven ‘proportioneel’ omdat de focus ligt op websites en omdat de consument wordt ontzien. Tenzij de geheime plannen daar specifieke voorzieningen voor hebben, is het de vraag of de burger in de praktijk inderdaad buiten schot blijft. Thuisgebruikers worden wel ‘meegenomen’ in de nog geheime plannen van Justitie doordat de thuiskopieheffing op lege cd’s en dvd’s wordt geschrapt.

‘Heilloos’

“Een downloadverbod is een heilloze weg”, reageert digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. “Wat we al vaker hebben gezegd”, zegt directeur Ot van Daalen. Hij legt uit dat een verbod op het downloaden van films en muziek geen goede zaak is. “Het is slecht voor de gebruikers, want die worden gecriminaliseerd. Het is slecht voor de muzikanten, want die lopen inkomsten mis uit de thuiskopieheffing. En het is slecht voor de internetvrijheid, want er gaat een zwarte lijst aangelegd worden.”

‘Access providers’

Daarnaast worden volgens RTL ook ‘access providers’ betrokken in de aanpak van illegale content op internet. De rechter kan in overtreding zijnde sites verbieden, wat in het geval van buitenlandse sites neerkomt op een toegangsverbod. Dat moeten Nederlandse internetaanbieders dan uitvoeren, wat neerkomt op een zwarte lijst voor verboden websites.

“Dit verbaast ons”, zegt BoF-directeur Van Daalen. “Want dit komt op dezelfde dag dat minister Verhagen zegt dat we geen internetfilters moeten exporteren.” Terwijl Nederland met dit downloadverbod dus zelf een filter gaat hanteren voor internetverkeer, merkt de BoF-directeur op. “De schizofrenie in het downloaddebat is opmerkelijk.”

Sites op zwart

Staatssecretaris Teeven ziet het niet zo zwart in. “Er is ook geen sprake van censuur, dat wordt ook voorgesteld, gaan we ook niet doen”, zegt hij in de tv-uitzending van RTL. De overheid wil hard optreden tegen sites die illegale content aanbieden, ook buitenlandse websites zoals het bekende The Pirate Bay. “Dat betekent in de laatst instantie dat zo’n site op zwart gaat”, zegt Teeven. Maar, verzekert de staatssecretaris, dat gebeurt altijd pas na een uitspraak door de rechter.

De vraag is wat er dan precies gebeurt. The Pirate Bay is namelijk allang door de Nederlandse rechter verboden voor Nederlandse internetgebruikers. Die uitspraak is in juli 2009 gedaan. De beruchte torrentsite geeft echter geen gehoor aan het gerechtelijk verbod; het heeft zichzelf niet ontoegankelijk gemaakt voor bezoekers vanuit Nederland.

Vervolgens heeft auteursrechtenbeschermer Brein aangeklopt bij internetproviders om daar de toegang tot The Pirate Bay te laten blokkeren. Kabelbedrijf Ziggo weigert dit en is vervolgens door Brein aangeklaagd. De rechter heeft in dat kort geding de eis van Brein afgewezen. De geclaimde auteursrechtenschending wordt namelijk niet per se door alle Ziggo-klanten gepleegd, dus is algehele afsluiting niet aan de orde.

Meer op maandagmiddag

De vraag is nu of dat oordeel blijft staan zodra de nieuwe aanpak van Justitie in werking treedt. Een woordvoerder van het ministerie heeft tegen BNR gezegd dat staatssecretaris Teeven later vandaag met meer details komt over de plannen. Dat zou pas vanmiddag om 15:00 uur zijn, meldt Nu.nl.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten