Kamer dicht SGP-gat in netneutraliteit

© PXimport

Kamer dicht SGP-gat in netneutraliteit

Geplaatst: 28 juni 2011 - 18:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

De Tweede Kamer heeft de stemblunder van de PvdA hersteld. De uitzondering op netneutraliteit van de SGP voor ideële contentfilters is uit de wettekst geschrapt.

De Tweede Kamer heeft vóór een amendement van de PvdA gestemd, zodat er nu een striktere versie van netneutraliteit in de telecomwet komt.

Stemblunder

Vorige week ging er tijdens de stemmingen over de nieuwe Telecomwet iets helemaal mis in de Tweede Kamer. De PvdA-fractie stemde per ongeluk vóór een subamendement van de SGP.

Die aanpassing (van het oorspronkelijke amendement) maakt een uitzondering op netneutraliteit voor het filteren van bijvoorbeeld porno en geweld. Dit mag dan vanuit 'ideologische motieven'. Ondanks een poging om de verkeerd uitgebrachte stem alsnog in te trekken werd het voorstel, dankzij de onbedoelde steun van de PvdA, aangenomen.

Wijziging via andere wet

Om deze flater te herstellen, gebruikte Van Dam een ietwat gekunstelde methode: een nieuw amendement in een totaal ongerelateerde wet, de Verzamelwet Verkeer en Waterstaat. CDA en SGP maakten nog formeel bezwaar gemaakt tegen de constructie van Van Dam, maar een meerderheid vond het toelaatbaar.

Tijdens de stemming over dit reparatie-amendement was het ook nu nog even spannend. Kamervoorzitter Verbeet zei in eerste instantie dat de wijziging was verworpen, maar bij nader inzien was er toch een meerderheid voor.

Gaatje gedicht

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelde eerder dat het voorstel van de SGP een juridisch gat schoot in de netneutraliteit. Hij is dus blij met de stemming.

"Hoera! Het tijdelijke SGP-filter-gaatje bij #netneutraliteit in telecomwet is er weer uit! Nu is open en vrij internet echt geregeld in NL:)", tweet Verhoeven.

Alleen filters apart

Praktisch houdt het in dat internet-abonnees nu alleen nog maar filtersoftware of -technologie kunnen afnemen als dat een aparte dienst wordt. Dat houdt dus ook in dat de klant het zelf aan en uit kan zetten. Het argument is bovendien dat filtersoftware op de router of de pc van de eindgebruiker sowieso beter en fijnmaziger is dan een filter van de isp.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten