Kamer wil onderzoek naar banden KPN met Huawei

© PXimport

Kamer wil onderzoek naar banden KPN met Huawei

Geplaatst: 9 oktober 2012 - 07:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie ID.nl

De Tweede Kamer wil weten in hoeverre de samenwerking tussen KPN en zijn Chinese leveranciers van netwerkapparatuur ZTE en Huawei een gevaar oplevert voor de staatsveiligheid. Huawei zit diep in KPN.

De Amerikaanse senaat waarschuwt telecom- en internetbedrijven voor mogelijke spionagepraktijken die via de netwerkapparatuur van ZTE en Huawei worden uitgevoerd door de Chinese overheid. Amerikaanse bedrijven wordt afgeraden zaken te doen met de Chinese netwerkleveranciers, die mogelijk een achterdeurtje zouden hebben ingebouwd in hun producten.

Tweede Kamer wil opheldering over KPN

Na het vernietigende onderzoeksrapport van de Amerikaanse senaat willen diverse politieke partijen in Nederland weten hoe het zit met de banden van KPN met de twee Chinese netwerkleveranciers. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vandaag. In ieder geval de VVD, SP en PvdA willen daarover het Kabinet ondervragen.

KPN gebruikt al enige jaren spullen van Chinese makelij, in het bijzonder netwerkapparatuur en modems van Huawei en modems van ZTE. Vooral Huawei is in de laatste jaren een grote wereldspeler geworden en ZTE is aan een opmars bezig in de mobiele markt. De positie van beide bedrijven staat nu te wankelen vanwege vermeende banden met het Chinese militaire apparaat.

Huawei zit heel diep in KPN

KPN heeft zelfs nog afgelopen juni een deal gesloten met Huawei waarbij een deel van de legacysystemen worden vervangen. Dat deed het Chinese bedrijf al eerder, in 2008, bij KPN-dochter Telfort. Via die systemen worden onder meer de post- en prepaiddiensten aan klanten uitgeleverd, maar tevens zakelijke diensten. In 2008 is Huawei ook gekozen door KPN als belangrijke leverancier voor hun UMTS en DWDM glasvezel-netwerk.

Daarnaast levert Huawei een internationaal platform voor KPN voor MVNE-diensten in België, Frankrijk en Spanje en is het verantwoordelijk voor de consumenten- en zakelijke systemen van de Duitse KPN-dochter R-Plus. Huawei is overigens ook leverancier van het 3G-netwerk van T-Mobile in Nederland en ook Vodafone gebruikt apparatuur van Huawei.

Amerikanen willen wetgeving tegen Huawei en ZTE

De Amerikaanse senaat heeft meer dan anderhalf jaar onderzoek gedaan naar ZTE en Huawei en naar alle waarschijnlijkheid volgt er wetgeving, die de import en uitrol van telecomnetwerkapparatuur van de Chinese concerns moet tegengaan. Vorig jaar september werd Huawei al uitgesloten van een aanbesteding voor de aanleg van een nieuw draadloos netwerk. Een kwestie van 'nationale veiligheid' zo luidde de summiere verklaring voor de ban.

Onder meer het Amerikaanse Cisco heeft zijn banden met ZTE verbroken, op het oog niet vanwege de bezwaren uit de Senaat maar omdat ZTE producten van Cisco aan Iran zou hebben verkocht ondanks het handelsembargo. ZTE zou ook spullen van IBM, Brocade, Oracle en Symantec aan Iran hebben gesleten.

Ook onderzoek naar Chinese prijsdumping

De Chinese concerns worden ook al beschuldigd van prijsdumping. Zowel in de VS als in Europa wordt onderzoek gedaan naar oneerlijke handelspraktijken, omdat de Chinese overheid beide bedrijven zwaar zou subsidiëren. Hierdoor kunnen ze hun producten onder de kostprijs 'dumpen' op de markt en wordt de concurrentie verstoord, zo luidt de beschuldiging.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten