KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers

Door: Maikel Dijkhuizen | 21 december 2021 13:04

Review

Voor een hoogwaardig audiosysteem heb je allang geen afzonderlijke versterker of receiver met losse luidsprekers nodig. De KEF LS50 Wireless II bevat namelijk van zichzelf geïntegreerde versterkers. Geef deze chique boekenplankspeakers een plekje in de luisterruimte en stream je favoriete liedjes. Hoe bevalt dit alles-in-één-audiosysteem in de praktijk? Lees het in deze KEF LS50 Wireless II review.

KEF LS50 Wireless II

Prijs € 2799,- per speakerset
Audiodrivers Middentoner/woofer (13 cm), tweeter (2,5 cm)
Frequentiebereik 40 Hz - 47 kHz
Maximale (speelbare) audiokwaliteit 192 kHz/24bit (pcm)
Draadloos 802.11a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), bluetooth 4.2
Aansluitingen HDMI, s/pdif (optisch/coaxiaal), 3,5mm-audio-input, ethernet
Audioformaten Mp3, m4a, aac, flac, wav, aiff, alac, wma, lpcm, ogg, mqa, dsd
Protocollen AirPlay 2, Google Chromecast, Roon, UPnP
Afmetingen 30,5 × 20 × 31,1 centimeter per speaker
Gewicht 10 kilo per speaker
Website https://nl.kef.com/
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Eenvoudige configuratie
 • Stijlvolle vormgeving
 • Veel aansluitopties
 • Prima geluidskwaliteit
 • Brede bestandsondersteuning
 • Minpunten
 • Duur
 • Geen beschermkap
 • Karige afstandsbediening
 • Vereist twee stopcontacten
 • Engelstalige app
 • Mist een stevige bas

Ondanks de relatief compacte behuizing weegt elke klankkast van de KEF LS50 Wireless II tien kilo. Voor monitorspeakers is dat behoorlijk zwaar. Dat belooft wat, want kennelijk zijn er krachtige voedingen ingebouwd. Positioneer de luidsprekers op een televisiemeubel, een plank of los verkrijgbare standaards.

De klankkast oogt sober, maar stijlvol. KEF heeft tierelantijntjes namelijk zoveel mogelijk achterwege gelaten. Het gerenommeerde speakermerk richt zich met dit product op kritische luisteraars. De stevige adviesprijs van 2799 euro is er dan ook naar. De voorzijde bevat een ruime middentoner/woofer van 13 centimeter waarbinnen een ontkoppelde tweeter van 2,5 centimeter is gehuisvest. Een beschermkap ontbreekt, dus wees voorzichtig met de kwetsbare audiodrivers. Geïnteresseerden hebben keuze uit de kleurstellingen zwart, grijs, wit en rood.

De bovenzijde van de rechterspeaker heeft een bescheiden bedieningspaneel met aanraaktoetsen. Wissel daarmee van audiobron of pas het volume aan. Overigens levert de fabrikant ook een compacte afstandsbediening mee. Deze afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en past eigenlijk niet zo goed bij deze luxueuze speakerset

De stijlvolle KEF LS50 Wireless II heeft geen aansturing van een versterker nodig.

Speakers aansluiten en audiobron kiezen

Het aansluiten van de KEF LS50 Wireless II is snel gepiept. Bedenk wel dat beide luidsprekers een voeding bezitten, waardoor je twee stopcontacten dient te reserveren. De Engelstalige KEF Connect-app loodst luisteraars door de configuratie. Download deze toepassing uit de Play of App Store. Na het aanmaken van een account detecteert de app de speakers vrijwel meteen in het thuisnetwerk

Bepaal of je de luidsprekers via ethernet of wifi wilt verbinden. In dat laatste geval kies je de juiste netwerknaam, waarna je desgevraagd het bijbehorende wachtwoord opgeeft. Via een knopje aan de achterzijde is het mogelijk om beide speakers draadloos met elkaar te verbinden, al kun je hiervoor ook een netwerkkabel gebruiken.

De achterzijde heeft heel wat aansluitingen om externe audiobronnen te koppelen.

Zodra deze actieve speakerset is aangesloten, stream je via het thuisnetwerk rechtstreeks muziek. De KEF Connect-app verwijst je hiervoor onder meer naar de online muziekdiensten Spotify, Tidal, Deezer en Qobuz. Dankzij UPnP-ondersteuning speurt de app op jouw verzoek naar muziekservers in het netwerk. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een audiocollectie op een computer, mediaspeler of NAS beheert.

Als alternatief speel je net zo gemakkelijk audio van lokaal aangesloten bronnen af. Koppel via HDMI een televisie en voorzie tv-programma’s voortaan van een goed geluid. Verder bevat de achterkant van de rechterspeaker een optische, coaxiale en analoge ingang. Sluit hiermee bijvoorbeeld een computer, cd-speler, gameconsole of platenspeler (met phono-voorversterker) aan. 

Geluidskwaliteit

Zoals je van een actieve speakerset in deze prijsklasse mag verwachten, is de audiokwaliteit uitstekend. Zet de boekenplankspeakers ver genoeg uit elkaar en ervaar een prachtig stereobeeld met een hoge detaillering. De liedjes sprankelen, waardoor er van luistermoeheid zelfs na urenlange sessies totaal geen sprake is. 

Het hoog klinkt loepzuiver, terwijl de relatief kleine klankkast ook een behoorlijke bas weet te produceren. Hecht je veel waarde aan opzwepende genres als dance en hiphop? Wellicht schiet de laagweergave in dat geval iets tekort. Sluit voor een nadrukkelijkere basweergave optioneel een subwoofer aan.

Zelfs met sterk gecomprimeerde Spotify-streams laat de KEF LS50 Wireless II moeiteloos horen wat hij in huis heeft. Het verschil met goedkope audiosetjes is erg groot.

In het midden van de woofer is er een gevoelige tweeter geïntegreerd.

 Voor een nóg beter geluid vuur je streams of muziekbestanden van een hogere kwaliteit op de speakers af. Dat blijkt wel als we via ons testsysteem een album met hoogwaardige flac-bestanden streamen. De liedjes klinken zeer open en dynamisch, waardoor de muziek als het ware tot leven komt. Bij een bekabelde netwerkverbinding kunnen de luidsprekers overweg met een maximale kwaliteit van 192 kHz/24bit. 

Conclusie

De KEF LS50 Wireless II bevalt in de praktijk uitstekend, al hikken we wel tegen de forse vraagprijs aan. Daar komen wellicht ook nog kosten voor luidsprekerstandaards bij. Toch bevelen we deze alleskunner vanwege de gebruiksvriendelijke configuratie, vele aansluitopties en hoge geluidskwaliteit van harte aan. 

Het maakt niet uit of je nou naar een Netflix-filmpje kijkt, een Spotify-afspeellijst streamt of een cd luistert. Deze actieve speakerset promoveert het geluid van elke bron namelijk tot een prettige luisterervaring, waarbij de kleinste audiodetails komen bovendrijven. Wel mist er bij opzwepende muziekstijlen een stevige basweergave. 

0 Reactie(s) op: KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.