Keuzehulp: de 10 beste koptelefoons van nu (mei 2022)

Door: Roel Stortelder | 05 maart 2020 10:03

ANC Hoofdtelefoons
Review

Wie op zoek is naar een nieuwe hoofdtelefoon wordt al snel geconfronteerd met de gigantische hoeveelheid keus uit duizenden verschillende modellen. Van bedrade in-ear oortjes van enkele euro's tot grote hoofdtelefoons met de meest luxe features. Daarom helpen we je door middel van deze keuzehulp met kiezen. Dit zijn de 10 beste koptelefoons van nu.

Scheidingslijn

Top 10 hoofdtelefoons (mei 2022)

1. Sony WH-1000XM3

De allround beste hoofdtelefoon
10
Score
100
Score: 100

+ Comfort
+ Geluidskwaliteit
+ Beste ANC-kwaliteit
+ Neutraal ontwerp

De Sony WH-1000XM3 is van alle markten thuis. De draadloze hoofdtelefoon staat niet alleen bekend om zijn neutrale en stijlvolle ontwerp, maar biedt ook nog eens de beste actieve ruisonderdrukking van het moment. Daarnaast is de geluidskwaliteit uitstekend, ook al heeft de telefoon wel een lichte nadruk op de lagere tonen. Sinds de lancering is de prijs enorm gedaald, waardoor het tegenwoordig ook een behoorlijk goede deal is. Lees hier onze review.

2. Sennheiser HD 660 S

Puur genieten
9
Score
90
Score: 90

+ Kraakhelder geluid
+ Comfortabel
+ Bouwkwaliteit
- Hoge impedantie

Wie op zoek is naar een hoofdtelefoon zonder poespas en zich wil focussen op geluidskwaliteit, moet zeker kijken naar de Sennheiser HD 660 S. De prijs van ongeveer 400 euro is fors, maar dan haal je iets in huis waar je je hele leven van kunt genieten. De hoofdtelefoon heeft wel een redelijk hoge impedantie van 150 ohm, wat betekent dat een extra versterker geen overbodige luxe is. Je telefoon of laptop heeft namelijk waarschijnlijk niet genoeg kracht om de HD 660 S tot zijn recht te laten komen. Hou er daarnaast rekening mee dat het een volledig open ontwerp is en iedereen om je heen dus mee kan luisteren.

3. Jabra Elite 85h

Heel veel waar voor je geld
8
Score
80
Score: 80

+ Prijs
+ ANC-kwaliteit
+ Geluidskwaliteit
- Hoge klemkracht

Jabra laat met de Elite 85h zien dat een goede ANC-hoofdtelefoon geen 400 euro hoeft te kosten. Zowel de geluidskwaliteit als de actieve ruisonderdrukking zijn op dit prijspunt opvallend goed. De ruisonderdrukking weet niet alleen ruis van een trein of vliegtuig goed te onderdrukken, ook stemgeluiden hebben moeite om binnen te dringen. Dit is eigenlijk het enige model onder de 250 euro die daar goed mee om kan gaan. Het zelfde geldt voor de geluidskwaliteit. Lage tonen zijn krachtig zonder te vervagen en middentonen zijn goed gedetailleerd.

4. Apple Airpods Pro

De beste in-ears voor Apple-gebruikers
9
Score
90
Score: 90

+ Stijlvol ontwerp
+ Comfortabel
+ Integratie iOS
- Besturing

De Apple Airpods Pro zijn de derde generatie Airpods van Apple en komen met een boel verbeteringen. Door het pootje flink te verkleinen zijn de oortjes nauwelijks meer groter dan een bedrade in-ear headset en is er ook minder gewicht dat aan je oor hangt. De Airpods Pro zijn daardoor nog comfortabeler dan hun voorgangers, maar dat is wel erg afhankelijk van de drie siliconen inserts die Apple meelevert. Dat is behoorlijk magertjes bij een prijs van 280 euro en niet iedereen zal er een passende variant tussen kunnen vinden. De belangrijkste verandering is de toevoeging van actieve ruisonderdrukking en een significant verbeterde geluidskwaliteit. Lees hier onze review.

5. Sony WF-1000XM3

De meest veelzijdige in-ear
9
Score
90
Score: 90

+ Geluidskwaliteit
+ ANC-kwaliteit
+ Touch-besturing
- Formaat en gewicht

. De Apple Airpods Pro en Sony WF-1000XM3 hebben een aantal flinke verschillen, maar de keus is wat ons beterft voornamelijk afhankelijk van het apparaat dat je er bij gebruikt. De Airpods Pro matchen het beste bij Apple-producten, terwijl de WF-1000XM3’s het beste bij Android- en Windows-apparaten passen. De in-ear hoofdtelefoon van Apple heeft een compacter ontwerp en beter comfort, terwijl de Sony WF-1000XM3 het nipt wint op gebied van geluids- en ANC-kwaliteit. Als je kijkt naar de prijs dan is Sony de grote winnaar, want de WF-1000XM3 is maar liefst 90 euro goedkoper. Lees hier onze review.

6. Bowers & Wilkins PX5

De beste on-ear
9
Score
90
Score: 90

+ Prijs
+ Lichtgewicht
- Accuduur
- Scherm

Wie een stijlvolle on-ear ANC-hoofdtelefoon zoekt moet aankloppen bij Bowers & Wilkins. Dit model is aan de buitenkant gemaakt van aluminium en stof met een spectaculair resultaat. De hoofdtelefoon valt op door de kwaliteit en gebruikte materialen, maar schreeuwt niet om aandacht met felle kleuren of opvallende logo’s. De uitstekende bouwkwaliteit vertaalt zich naar een prettig comfort met zachte kussens en een bescheiden klemkracht. Deze bescheiden klemkracht zal ook brildragers erg aanspreken omdat de pootjes van de bril niet tegen je schedel worden gedrukt. Het geluid heeft een prettige balans tussen laag en hoog waardoor de PX5 geschikt is voor vrijwel alle genres. Met name over de zeer diepe basweergave zijn we erg te spreken. Wie in rust wil sporten met de hoofdtelefoon zal ook erg blij zijn met de hoge kwaliteit ANC, ook al sluit hij niet zo goed af als on-ear hoofdtelefoons. Lees hier onze review.

7. Steelseries Arctis Pro Wireless

De beste gaming-headset
9
Score
90
Score: 90

+ Geluid
+ Mogelijkheden
+ Comfort
- Comfort groot hoofd

Comfort, goed geluid en veel verschillende mogelijkheden. Een combinatie die je niet vaak tegen komt in een gaming-headset, maar toch maakt Steelseries het waar in de Arctis Pro Wireless. Voetstappen zul je niet meer zomaar missen en ook muziek klink zeer goed in deze vrij grote headset. Steelseries levert twee accu's mee die elk goed zijn voor ongeveer 10 uur game-plezier, dus je zult nooit met lege batterijen zitten als je elke keer de extra accu in de lader stopt. Lees hier onze review.

8. Jabra Elite Active 75t

De beste in-ears voor sporters
8
Score
80
Score: 80

+ Geluidskwaliteit
+ Comfortabel
+ EQ in app
- Te krachtige bas

De Jabra Elite Active 75t is een van de meest comfortabele true-wireless in-ear hoofdtelefoons. Het lage gewicht en de zeer prettige pasvorm zorgen er voor dat je de oortjes probleemloos de hele dag in kunt houden. Het geluid is erg goed, mits je enorm veel van een stampende bas houdt of even met de equalizer wilt spelen. De bas is namelijk standaard zo sterk, dat andere tonen flink overstemd worden. De vraagprijs van 180 euro is aan de hoge kant, maar daar krijg je wel een waterdichte set van topkwaliteit voor terug.

9. HyperX Cloud II

De beste betaalbare gaming-headset
7
Score
70
Score: 70

+ Prijs
+ Geluidskwaliteit
+ Bouwkwaliteit
- Korte analoge kabel

Gaming-headsets staan over het algemeen niet bekend om hun geluidskwaliteit, maar de HyperX Cloud II doet het juist op dit vlak opvallend goed. Dat geldt ook voor de microfoon: een zeer helder stemgeluid en weinig stoorgeluiden van de omgeving. De hoofdtelefoon is daarnaast niet gemaakt van goedkoop plastic zoals een groot deel van de concurrentie, maar voelt erg stevig aan. Het grootste nadeel is daarom de korte kabel als je niet gebruik wilt maken van de meegeleverde USB-DAC.

10. Sennheiser HD 820

Het beste van het beste
9
Score
90
Score: 90

+ Ongeëvenaardgeluid
+ Fantastische bouwkwaliteit
+ Kabels
- Prijs

Sommige mensen nemen enkel genoegen met het beste van het beste. Ben jij zo'n persoon, koop dan de Sennheiser HD 820. Dit audio-monster van een dikke 2000 euro weet geluid zo goed weer te geven, dat je je kunt storen aan de kleinste opname-foutjes. Vergeet er dan alleen geen versterker bij te kopen uit dezelfde prijsklasse, want een reguliere laptop of telefoon gaat zeker niet voldoen.

Scheidingslijn

Tips voor je hoofdtelefoon

Er zijn veel soorten en maten hoofdtelefoons in allerlei prijsklassen te koop. Voordat je een hoofdtelefoon koopt, zul je dus goed moeten weten waar en waarvoor je een hoofdtelefoon wilt gebruiken. Een hoofdtelefoon waar je mee gaat sporten moet aan andere eisen voldoen dan een model die je alleen thuis op de bank gebruikt. Ook zijn er hoofdtelefoons die je van extra rust kunnen voorzien in het openbaar vervoer of op kantoor.

In- versus over-ear

Een hoofdtelefoon is een breed begrip en beslaat alles van de grootste over-ear hoofdtelefoons tot hele kleine in-ear modellen. De laatste soort klinkt over het algemeen iets minder goed, maar heeft wel andere grote voordelen. Je neemt ze immers veel gemakkelijker mee en zien er soms stijlvoller uit. Vooral sporters kunnen meer baat hebben bij oordoppen dan bij headsets, omdat ze niet zo veel wegen en minder in de weg zitten tijdens workout-sessies. Sporters die in-ear hoofdtelefoons onprettig vinden zitten zouden ook kunnen kijken naar on-ear hoofdtelefoons. Deze modellen zijn uiteraard zwaarder dan in-ears, maar zijn ook minder zweterig dan de isolerende over-ear hoofdtelefoons. Wil je je oren helemaal vrij houden, verdiep je dan eens in hoofdtelefoons die werken middels bone conduction. Het geluid gaat dan regelrecht van je kaakbot naar je hersenpan.

De pasvorm

Hoofdtelefoons moeten niet alleen goed klinken, ze moeten in de eerste plaats ook lekker zitten. Dit is iets wat online lastig te vergelijken is, dus daarvoor zou je eigenlijk een keertje naar de winkel moeten gaan om verschillende modellen te passen. We maken over het algemeen onderscheid tussen in-, on- en over-ear. Die benamingen spreken eigenlijk voor zich. Bij een in-ear hoofdtelefoon zitten de luidsprekertjes in je oren, bij on-ear zitten de oorschelpen tegen je oren aan gedrukt en bij een over-ear zitten de schelpen er omheen. On-ear-modellen kunnen snel knellen, maar zijn doorgaans kleiner en lichter dan over-ear-headsets. Over-ear-modellen daarentegen kunnen wat lomp zijn en sluiten je compleet af van de buitenwereld, maar zitten vaak fijner omdat je oren vrij blijven. Ook iets om rekening mee te houden: bij sommige koptelefoons zijn de oorschelpen naar binnen te klappen, zodat de hele headset makkelijker op te bergen is. Bij andere koptelefoons is die mogelijkheid er weer niet, die hebben een vaste vorm.

Mocht je nog nooit een in-ear hoofdtelefoon hebben gedragen, dan is het aan te raden om eerst een setje van vrienden of familie te proberen. Dergelijke hoofdtelefoons mogen vaak niet in de winkel geprobeerd worden en kunnen vaak ook niet geretourneerd worden. Gezien niet iedereen even goed reageert op het gevoel van in-ear hoofdtelefoons, zou het dus zonde van het geld zijn als het jou niet bevalt.

Kabel of draadloos

headset

Wil je luisteren via een kabel, of toch liever draadloos? Voor beide valt wat te zeggen. Bekabelde headsets hebben een 3,5 millimeter-aansluiting en zijn zodoende op zo'n beetje alle audioapparatuur aan te sluiten. Je kunt zo lang luisteren als je wilt, want dergelijke headsets hebben geen aparte voeding nodig. Draadloze headsets daarentegen werken via Bluetooth en draaien dan ook op een interne batterij. Af en toe moeten ze dus aan de lader. Fabrikanten vertellen er vaak bij wat de maximale accucapaciteit is. Dit soort wireless hoofdtelefoons lijken de toekomst te hebben nu telkens meer smartphone-fabrikanten er voor kiezen om geen hoofdtelefoonaansluiting in hun nieuwste telefoons te bouwen. Wil je toch met een bekabelde headset luisteren, dan ben je aangewezen op adapters/dongels, namelijk 3,5-mm-naar-usb-c. De reden dat veel gebruikers nog zweren bij bedrade hoofdtelefoons is de geluidskwaliteit: door de limitaties in de bandbreedte van Bluetooth is de kwaliteit vaak beter met een kabeltje.

Active ruisonderdrukking (ANC)

sony noise cancelling

Met name draadloze hoofdtelefoons in het duurdere segment bieden vaak noise cancelling aan, oftewel ruisonderdrukking. Deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd, zodat je niets meer van buitenaf hoort en helemaal op kunt gaan in de muziek. De vraag is of je er de meerprijs voor wilt betalen. Ruisonderdrukking is met name een interessante optie voor mensen die veel reizen: in de trein of op lange vluchten kan het echt een uitkomst zijn. Zelfs al luister je niets, dan kun je toch het geroezemoes van je medepassagiers en het gesuis van de motoren wegfilteren om in alle rust een dutje te doen. De meest luxe headsets kunnen tegenwoordig automatisch geluid doorlaten, zodat je bijvoorbeeld op stations geen omroepen mist. Sommige koptelefoons hebben 'adaptive noise cancelling'; dit betekent dat je - vaak in combinatie met een app - de ruisonderdrukking in verschillende gradaties kunt instellen.

Een Engelstalige versie van dit artikel vind je op GameAuthority.org.

Scheidingslijn

Veelgestelde vragen

Welke soorten hoofdtelefoons zijn er?

We spreken globaal over in-ear, on-ear en over-ear hoofdtelefoons. In-ear kennen we ook wel als oordopjes; de speakertjes zitten in je oren. Bij een on-ear model rust de klankkast op je oren en bij over-ear worden je oren helemaal ingepakt door de oorschelpen.

Is goedkoop ook altijd duurkoop?

Ja en nee. Welk soort hoofdtelefoon je ook kiest, de modellen in de euro-bakken van de Blokker of bij de kassa van de Action gaan vaak zeer snel kapot. Voor in-ear modellen is het daarom verstandig om online te kijken naar modellen vanaf 15 euro. Voor on- en over-ear modellen is een minimumprijs van 30 euro een aardige richtlijn. Zoek je een draadloos model? Dan gaat het je minimaal 50 euro kosten. Wil je er ook nog ANC bij, dan is er onder de 150 euro vrij weinig te vinden van kwaliteit.

Wat is het voordeel van de verschillende aansluitingen?

Een kabeltje met 3.5mm-jack biedt vaak de hoogste geluidskwaliteit, maar de vrijheid van een draadloze hoofdtelefoon geeft voor veel mensen de doorslag. Een aantal gaming-headsets heeft een USB-aansluiting om virtueel 7.1-geluid weer te kunnen geven.

Heeft een draadloze hoofdtelefoon ook nadelen?

Het belangrijkste nadeel aan een draadloze koptelefoon is dat deze afhankelijk is van zijn interne accu. Dat betekent dat je het apparaat om de zoveel tijd dient op te laden. Daarnaast zullen audiopuristen je vertellen dat de kwaliteit van muziek via Bluetooth onderdoet aan audio via een kabel. Hoewel dat theoretisch juist is, heb je er in sommige gevallen een getraind oor voor nodig om het verschil te horen. Verschil in geluidskwaliteit moet je eerder zoeken in verschillende prijsklassen bijvoorbeeld, of de aanwezigheid van bepaalde codecs. Lees daar in de volgende vraag meer over. Wel erg belangrijk is de vertraging die de Bluetooth-verbinding veroorzaakt. In de meest extreme gevallen is de vertraging zo groot dat stemmen duidelijk niet meer zijn gesynchroniseerd met de beelden van de mond.

Wat zijn SBC, aptX, AAC en LDAC?

SBC, aptX, AAC en LDAC zijn verschillende codecs waarmee geluid via Bluetooth wordt verstuurd. SBC is de basis en is voor veel mensen voldoende, maar zoek je een betere geluidskwaliteit dan zijn aptX HD en LDAC fijne features om te hebben. Bij een sterke verbinding tussen je smartphone en de hoofdtelefoon kan LDAC zelfs bijna een kabeltje evenaren. Voor een snelle verbinding met zo min mogelijk vertraging is aptX LL een aanrader. AAC is het alternatief op aptX voor Apple-apparaten.

Wat is actieve ruisonderdrukking of active noise cancelling (ANC)?

We spreken van actieve ruisonderdrukking, ook wel Active Noise Cancelling (ANC) genoemd, als de hoofdtelefoon met behulp van de luidsprekertjes antigeluid produceert. Hierdoor wordt geluid van buiten de hoofdtelefoon gereduceerd met een heerlijke stilte als resultaat. Ideaal als je een dutje wilt doen in het vliegtuig, je moet concentreren in een druk kantoor of je even helemaal wilt afzonderen van de rest van het huishouden. De techniek is te vinden in hoofdtelefoons van enkele tientjes tot honderden euro’s met grote verschillen in kwaliteit.

Wat is het verschil tussen een open of gesloten hoofdtelefoon?

Het verschil is helaas vaak moeilijk te zien en slecht aangegeven op de verpakking, maar kan een groot effect hebben op jouw beleving en die van de mensen om je heen. Een open hoofdtelefoon heeft openingen aan de buitenkant van de hoofdtelefoon waardoor het membraan van de speaker makkelijker kan bewegen. Dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar betekent ook dat het geluid goed hoorbaar is voor de mensen om je heen. Daarnaast zorgen de openingen er ook voor dat jij meer geluid blijft horen uit de omgeving. Een gesloten hoofdtelefoon heeft géén openingen en laat dus veel minder geluid door naar buiten.

Welk soort hoofdtelefoon klinkt het beste?

Over het algemeen klinkt een open over-ear hoofdtelefoon het beste, maar dat betekent niet dat jij de muziek ook het beste ervaart. Luister je vaak naar muziek in een luidruchtige omgeving of in het openbaar, dan is een gesloten hoofdtelefoon een betere keus omdat er minder geluid in en uit de hoofdtelefoon 'lekt'.

Zijn gaming-headsets een goede optie?

Een deel van de hoofdtelefoonmarkt is volledig gericht op gaming. Je herkent deze headsets vaak aan hun bijzondere uiterlijk, dikwijls met gekleurde led-verlichting uitgerust. Met een gaming-headset kun je doorgaans prima muziek luisteren, hoewel het geluidsbeeld daar niet zo specifiek op afgestemd is als bij reguliere modellen. Vrijwel altijd heeft een gaming-headset ook een microfoon, om mee te communiceren met je vrienden tijdens het online gamen. Een andere zaak om op te letten is de ondersteuning voor surround sound, 5.1 of zelfs 7.1. Dit heeft met name in shooters meerwaarde, je hoort dan precies waar de vijanden vandaan komen en de kogels vliegen je levensecht om de oren. Games moeten dit overigens zelf ook ondersteunen.

1 Reactie(s) op: Keuzehulp: de 10 beste koptelefoons van nu (mei 2022)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 april 2020 15:27 RLichtendahl
  Goedendag,
  Met stijgende verbazing heb ik het artikel over headsets gelezen; de een nog duurder dan de ander.
  Uw stelling dat de goedkopere modellen van o.a. de Action snel kapot gaan mist elke onderbouwing. Neem eens een 'beetje' verantwoordelijkheid en durf ook een diepteanalyse op de onderdeden los te laten, dan zult u zien dat Headsets onder de 15 euro (met radio/Blue-tooth) even betrouwbaar zijn. Een leuk voorbeeld?;
  https://www.action.com/nl-nl/p/grundig-disco-hoofdtelefoon/
  Zelf heb ik een Pulsar Premium (Blue-tooth) en die voldoet al jaren voor de luttele prijs van 12,95 euro.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Lichtendahl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.