Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu (mei 2022)

Door: Joris Peterse | 14 juni 2021 13:43

SV Header
Review

Ben je van plan een smartwatch aan te schaffen? Misschien twijfel je tussen de Apple Watch en de Samsung Galaxy Watch, maar welke moet je dan precies hebben? En dan zijn er ook nog al die andere merken die óók slimme horloges maken. Keuzes, keuzes. Tijd om die makkelijker te maken met deze Keuzehulp, met daarin de Top 10 beste smartwatches van dit moment, tips voor je aankoop én antwoord op al je vragen!

Scheidingslijn

Top 10 smartwatches (mei 2022)

1. Apple Watch Series 6

De beste smartwatch
9
Score
90
Score: 90

+ Prachtig scherm

+ Supersnel

+ Zeer compleet

- Kwetsbaarscherm bij val


De 6e generatie Apple Watch is de beste allround smartwatch. De integratie met iOS maakt dit een erg intuïtief apparaat. Het heldere scherm van de Series 6 staat altijd aan en bovendien heeft het slimme horloge een saturatiemeter die jouw zuurstofgehalte meet. Het opladen is een stuk verbeterd ten op zichte van zijn voorgangers. Lees onze volledige Apple Watch series 6 review.

2. Samsung Galaxy Watch3

De mooiste smartwatch
6
Score
60
Score: 60

+ Ontwerp

+ Slimme besturing

+ Functionaliteit

- Prijs

De beste smartwatch van Samsung komt met het mooiste ontwerp van de smartwatches uit dit overzicht. Dankzij de draairing is de bediening uitermate efficiënt. Samsung heeft een divers aanbod van apps en veel sporttracking- en gezondheidsfuncties. Naast bijhouden van activiteiten heb je bijvoorbeeld GPS om dit op kaart vast te leggen en is de hartslagmeter in staat om zelfs hartfilmpjes te maken en bloeddruk te meten. Lees hier de Samsung Galaxy Watch3 review.

3. Huawei Watch GT2 Pro

Klokkie met een lange adem
8
Score
80
Score: 80

+ Accuduur

+ Luxe

+ Aansturing

- Geen apps van derden

Ook Huawei probeert met zijn smartwatch Huawei Watch GT2 Pro op het gebied van ontwerp positief op te vallen. Er is een rond schermpje, met een draaiknop en uitermate dunne randen rondom het scherm. Bovendien is er gebruikgemaakt van saffierglas en keramiek om het ook echt dat luxe gevoel meet te geven. Ander pluspunt is de accuduur, een volle accu kan tot wel tien dagen mee. De Huawei Watch GT2 Pro heeft veel functies, die door Huawei zijn ingebouwd. Maar helaas moet je het wel doen zonder apps van derden.

4. Apple Watch SE

Doet weinig onder voor z’n grote broer
8
Score
80
Score: 80

+ Zeer compleet

+ Doet weinig onder voor reguliere Apple Watch

- Nog steeds prijzig

Om de Apple Watch voor een breder publiek beschikbaar te maken, heeft Apple een goedkopere variant van de Apple Watch uitgebracht. Of beter gezegd, een minder dure variant. Want ook deze Apple Watch SE is één van de duurdere opties uit de lijst. Desondanks hoef je nauwelijks in te boeten ten opzichte van de beste Apple Watch. Er is naadloze integratie met je iPhone, goede update-support en een rijk aanbod aan apps. De smartwatch is alleen iets minder mooi en krachtig en sommige gezondheidsfuncties ontbreken.

5. Fitbit Sense

Gezondheid: meten is weten!
7
Score
70
Score: 70

+ Uitgebreide gezondheidsmeting

+ Slaapmeting

+ Mooi scherm

- Fitbit Premium abonnement

Toen Apple uit het niets de mogelijkheid introduceerde om hartfilmpjes te maken met de smartwatch, kon Fitbit niet achterblijven. Het ontwerp van de Fitbit smartwatch verraadt namelijk al dat er veel bij Apple wordt afgekeken. De Fitbit Sense is een smartwatch die vooral geschikt is voor gezondheidsmeting, en ook de hartfilmpjes-mogelijkheid is uiteraard aanwezig. Daarbij is de Fitbit Sense ook uitermate geschikt voor activiteitsmeting en blinkt het merk uit in toegankelijke bediening en apps. Lees hier de review van de Fitbit Sense.

6. Samsung Galaxy Watch Active 2

Waar voor je geld
9
Score
90
Score: 90

+ Gebruiksvriendelijk

+ Geïntegreerde gps en wifi

+ Stijlvol ontwerp

- Geen betaalfunctie

De Samsung Galaxy Watch Active 2 is een uitstekende smartwatch voor zijn prijs. Het is een stijlvol horloge met minimalistische behuizing. Dankzij het grote aanbod aan fitness- en healthapplicaties is de Active 2 uitermate geschikt voor sporters. Daarnaast zijn er genoeg handige apps voor dit apparaat te vinden. Waaronder een navigatie-app.

7. Garmin Vivoactive 4

Dé smartwatch voor sporters
8
Score
80
Score: 80

+Eenvoudig te bedienen

+ Degelijke en zeer complete uitvoering

- Bloedzuurstofmeter verbruikt veel energie

- Scherm is flets

Onder veel fanatieke sporters is Garmin een geliefd merk. De smartwatch van Garmin is namelijk niet zozeer voor apps en overige functionaliteiten, maar om nauwkeurig alle activiteiten bij te houden – van lange fietsroutes tot het aantal trappen dat je op een dag beklimt. Een stappenteller, hartslagmeter, GPS; de Garmin Vivoactive 4 heeft alles aan boord om je activiteiten nauwkeurig vast te leggen. Lees hier onze volledige review.

8. Apple Watch Series 4

Ouder maar niet verouderd
7
Score
70
Score: 70

+ Gebruiksvriendelijk

+ Valdetectie

+ Snel

- Prijs

De vierde generatie van de Apple Watch is een uitstekende keus voor wie de Apple Watch series 6 op dit moment nog te prijzig vind. Hoewel de Apple Watches traditioneel fors aan de prijs is, is Apples smartwatch met deze vierde editie bijna perfect en niet langer een nerdy gadget. Het feit dat de Series 4 in staat is een ECG (hartfilmpje) te maken én dat hij over een 'valdetector' beschikt (waarmee hij bij een ongeluk zelf de hulpdiensten in kan schakelen), maken het tot een bijzonder apparaat. Lees hier onze review.

9. Garmin Venu 2S

Sport en welzijn gaan hand-in-hand
8
Score
80
Score: 80

+ Accurate metingen

+ Gebruiksvriendelijk

- Weinig smartwatch-functies

Garmin is een geliefd merk bij sporters, omdat de activiteitsmetingen uiterst nauwkeurig zijn. De Garmin Venu 2S beschikt ook over uiterst nauwkeurige metingen, maar is meer bedoeld als smartwatch die je coacht om gezonder te leven. Door betere sportprestaties te leveren, te focussen op welzijn en natuurlijk rust. Als smartwatch is het horloge verder wel beperkter dan bijvoorbeeld een Galaxy Watch of een Apple Watch.

10. Xiaomi Mi Watch Lite

Wel de lusten, minder de lasten
6
Score
60
Score: 60

+ Betaalbaar

+ Accuduur

+ Ontwerp

- Weinig apps


Het merk Xiaomi is van alle markten thuis, dus kan een smartwatch niet ontbreken aan het assortiment. De Xiaomi Mi Watch Lite is functioneel vrij beperkt, maar een zeer betaalbare smartwatch die ook nog eens niet verkeerd oogt. Voor wie geïnteresseerd is in een smartwatch is het de ideale instapper. Bovendien gaat de accu zo’n acht dagen mee op een volle lading.

Scheidingslijn

Tips voor je smartwatch

Hoewel je een smartwatch gewoon draagt als een horloge, vertellen deze polsassistenten je natuurlijk veel meer dan alleen de actuele tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch in staat je meldingen te tonen, gezondheidsgegevens weer te geven of zelfs om contactloos mee te betalen.

Een smartwatch is in feite een verlengstuk van je smartphone. Los van het weergeven van de tijd kun je hem gebruiken om meldingen te checken, zoals je agenda en whatsappjes. Je kunt zelfs direct reageren via spraakherkenning of voorgeprogrammeerde antwoorden. Daarnaast kun je dankzij spraakherkenning ook gebruikmaken van spraakassistenten als Google Assistent en Siri.

Een smartwatch is bovendien handig als gezondheidscoach. Dankzij een ingebouwde stappenteller en (eventueel) een harstlagmeter kun je nauwkeurig nagaan hoe (vaak) je beweegt en wat de impact daarvan is. Daarnaast beschikken veel smartwatches over een ingebouwde GPS, zodat je je route nauwkeurig in kaart brengt.

Deze GPS kun je overigens ook gebruiken om te navigeren met Google Maps, want natuurlijk heb je ook gewoon een app-winkel waar je allerlei handige apps kunt downloaden - van vliegmaatschappijen tot parkeren, 9292 en boodschappenlijstjes.

Apple Watch

Smartwatch

De bekendste smartwatch is die van Apple. De meeste smartwatches proberen er met hun ronde vorm uit te zien als een gewoon horloge. De Apple Watch probeert dat niet en is een vierkant blokje om je pols, maar dan met een horloge-achtig kroonsteentje.

Intussen zijn er al zes generaties van de Apple Watch uitgekomen. De Apple Watch is intussen erg herkenbaar geworden. Apple heeft zelf door dat gezondheid het belangrijkste onderdeel van een smartwatch is en heeft daarom de Apple Watch enorm geavanceerd gemaakt.

De hartslagmeter is in staat hartfilmpjes te maken en valdetectie schakelt automatisch hulpverleners in wanneer je ten val komt en stil blijft liggen. Deze functie is overigens niet makkelijk om de tuin te leiden. Bij de Apple Watch uit 2020 is een sensor inbegrepen die het zuurstofgehalte van je bloed meet.

Fitbit

Fitbit 2

Wie juist het sportieve karakter prioriteit geeft, kan ook voor een Fitbit-smartwatch kiezen. Hoewel Fitbit bekend is vanwege zijn sportieve polsbandjes, maakt het bedrijf ook smartwatches die erg lijken op de Apple Watch.

Een Fitbit smartwatch is een echte sportcoach om je pols, die je helpt meer te bewegen en meer uit je oefeningen te halen. Natuurlijk is er een hartslagmeter, kun je je routes vastleggen met GPS en zie je wat je zoal verbrandt en inneemt.

Sinds enige tijd is Fitbit Pay in Nederland beschikbaar. Zo kun je tijdens je hardlooptocht even een flesje drinken halen, zonder dat je je portemonnee per se nodig hebt.

Natuurlijk heeft de ingebouwde Google Assistent een prominente plek gekregen, zodat je het scherm nauwelijks hoeft aan te raken, en is de Play Store aanwezig voor extra apps.

Samsung

Smartwatch

Smaken verschillen natuurlijk, maar wat ons betreft komen de mooiste smartwatches uit de stal van Samsung – eerst onder de naam Samsung Gear, tegenwoordig heten de smartwatches Galaxy Watch.

Niet alleen zijn de smartwatches voorzien van een fraai aanraakscherm, ook de ring rondom het scherm werkt uitermate slim. Je kunt de Galaxy Watch bedienen door aan de ring te draaien, maar het kan dus ook gewoon via het touchscreen.

Samsung stopt zijn smartwatches bomvol functionaliteit: van sport tot het bedienen van media en een zo rijk mogelijk gevulde applicatiewinkel. Ook wil Samsung de mogelijkheden van z’n smartwatch voor iedereen beschikbaar maken. Het maakt niet uit of je een iPhone, Samsung Galaxy-toestel of een andere smartphone hebt, de Galaxy Watch kan ermee overweg!

Smartwatch voor kinderen

Smartwatch voor kinderen

De meeste smartwatches zijn voor sportieve- en gezondheidsdoeleinden, het bijhouden van je agenda, reizen, enzovoort. Maar er zijn ook smartwatches speciaal voor kinderen, hoewel ze in feite juist voor de ouders interessant zijn; via de ingebouwde GPS kun je immers precies zien waar de smartwatch (en dus het kind) zich bevindt.

Ook is er vaak een SOS-knop die de kinderen kunnen gebruiken in geval van nood én is het mogelijk berichtjes en spraakoproepen te starten met de drager van het horloge. Handig, terwijl je kind zelf de blits kan maken op het schoolplein.

Scheidingslijn

Veelgestelde vragen

Werkt de Apple Watch alleen met een iPhone?

Hoewel een Apple Watch tegenwoordig ook prima zonder smartphone aan zijn zijde functioneert, werkt de koppeling alleen met een iPhone.

Wat heb je aan GPS op je smartwatch?

GPS gebruik je op je smartphone voornamelijk om te navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps. Waar GPS echter met name voor geschikt is, is route-registratie. Wanneer je vaak buiten sport, levert het waardevolle data op als je met je GPS-chip vastlegt welke route je loopt, hoelang je erover hebt gedaan en welke snelheden je hebt behaald.

Wat zijn de beste apps voor je smartwatch?

Het aanbod van apps voor je smartwatch is niet zo uitgebreid en divers als voor je smartphone. Er zijn niettemin steeds meer interessante apps te vinden, zoals de 9292OV-app, die je actueel laat zien hoe laat je ergens aankomt en wanneer je moet overstappen. De KLM-app zorgt ervoor dat je je vliegticket op je horlogeschermpje hebt, de Parkmobile-app is ideaal voor parkeerbetalingen, de Appie-app heeft een boodschappenlijstje en de sporter kan zijn lol op met Google Fit.

Hoe kun je betalen met je smartwatch?

Je koppelt je bankkaart aan je smartwatch, waarna je deze alleen nog maar tegen de betaalautomaat hoeft aan te houden, zoals je dat ook met contactloos betalen met je pinpas doet. In sommige gevallen moet je nog wel even de pincode op je horloge invoeren.

Hoelang gaat de accu mee?

Dat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard hoe vaak je hem gebruikt, maar ook wat de smartwatch allemaal kan. Gebruik je de stappenteller, GPS en de hartslagmeter continu, dan is bij sommige smartwatches de accu na een dag al leeg (gemiddeld gaat een smartwatch zo’n drie dagen mee).

Hoe laad je een smartwatch op?

Een smartwatch laad je op door hem op een basisstation te leggen (veelal magnetisch) of door er een soort knijperachtige stekker op te zetten. Vervolgens laadt hij via pinnetjes of draadloos (via inductie) op.

Zijn smartwatches veilig?

Net als bij smartphones hoef je je in het geval van smartwatches geen zorgen te maken om bijvoorbeeld malware. Er zijn echter wel veel zorgen omtrent kindersmartwatches, vooral bij minder bekende merken. Vaak versturen die onbeveiligd gegevens door, zodat ze door anderen meegelezen worden, of worden er data verzameld voor dubieuze doeleinden, zoals verkoop aan adverteerders.

Kun je de bandjes verwisselen?

Bij vrijwel alle smartwatches kun je bandjes verwisselen. In sommige gevallen kun je zelfs een gewoon horlogebandje gebruiken. De meeste smartwatches hebben echter hun eigen bandjes.

6 Reactie(s) op: Keuzehulp: de 10 beste smartwatches van nu (mei 2022)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 december 2019 08:19 japie12
  Appels met peren vergelijken door een Apple fanaat. Apple watch van 400 euro vergelijken met een Garmin vivoactive 3 van 179 euro hahahaha .terwijl er Garmin vivoactive 4 al is of nog beter de Garmin Venu = hetzelfde als de active 4 maar dan met oled scherm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 oktober 2020 15:19 a.koopman
  Als gebruiker van de Fossil Explorist moet ik toch even een opmerking makenover deze smartwatch, want deze smartwatch heeft wel degelijk een GPS en hartritme sensor, dus… Eelko Rol, even de feiten checken :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2020 13:14 playonhd
  Ik kijk er van op dat de Huawei watch GT in de vergelijking is betrokken.
  Betreft een "beetje slim" horloge, maar is absoluut geen smartwatch waar je zelf eigen Apps op kunt zetten. De lange batterijduur en het feit dat ik het persoonlijk onzin vond om Apps om het horloge te plaatsen, gaf mij de doorslag om een meer hybride sporthorloge van Huawei aan te schaffen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2020 13:17 playonhd
  Huawei heeft na de Huawei Watch GT (2018) in middels 2 opvolgers uitgebracht. Ze worden slimmer maar het zijn geen smartwatches.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 oktober 2020 23:47 Buur
  Als je het niet erg vindt dat Xi Jinping altijd weet waar je bent, hoe het met je gezondheid gaat en je verder ook geen enkele problemen hebt met het feit dat kleine kindjes je apparaat in elkaar hebben gezet waarbij zij bloot zijn gesteld aan giftige stoffen, dan kun je op aliexpress dit soort speledingetjes voor een paar tientjes of zelfs minder kopen. Aanrader!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 juni 2021 18:29 SunnyD
  Inderdaad, lijkt geschreven door een Apple fanaat. Minpunt bij Samsung, de prijs. Apple Watch Series 6 bijna 2 keer zo duur, toch geen minpunt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.