Keuzehulp: Laptop, tablet of toch pc?

Door: Joris Peterse | 29 april 2013 11:01

How To

Het is inmiddels zo’n drie jaar geleden dat de eerste iPad werd geïntroduceerd en dat heeft nogal gevolgen gehad voor de verkoop van computers en laptops, want alle drie de apparaten voorzien op hun eigen manier in dezelfde behoeftes. Voor jou als consument alleen maar handig, want het aanbod is groot en alle apparaten komen in vergelijkbare prijsklassen. Maar wanneer kies je nu voor een tablet, laptop of pc?

Pc’s en laptops zijn in kantooromgevingen uiteraard veel te vinden. Tablets zijn een stuk zeldzamer in werkomgevingen. Niet omdat werkomgevingen achterlopen op thuissituaties, maar vanwege de omgang met het apparaat. Tablets komen het best tot zijn recht voor ontspanning. Even op de bank browsen op internet, filmpje kijken, muziek luisteren, (video)chatten, sociale netwerken bijhouden of een simpel spelletje spelen.

Wil je een tablet toch gebruiken voor productievere doeleinden, zoals tekstverwerken, spreadsheets maken of foto- en videobewerking, dan zijn de mogelijkheden er wel degelijk. Echter zo efficiënt als op een laptop of pc zal het nooit worden. Zo is bestandsbeheer (vooral op de iPad) hinderlijk, laat de nauwkeurigheid van het touchscreen vergeleken met een muis te wensen over en is het typen op een virtueel toetsenbord leuk voor een paar zinnen, maar na een paar alinea’s slaat de kramp toe.

Gelukkig is het mogelijk om, meestal via bluetooth-verbinding, een toetsenbord aan te sluiten. Er zijn zelfs hele standaarden met toetsenbord om je tablet in te klikken, zodat het net een laptop is. Nadeel hiervan is alleen dat de kijkhoek vaak niet of heel beperkt aan te passen valt. Zodat als je met de tablet op schoot of op een bureau vaak in een ongemakkelijke positie moet zitten.

Computervervanger

Veel mensen, die hun computer toch al gebruiken voor ontspanning zullen met een tablet in huis de computer links laten liggen. De computerverkoop blijft dalen, terwijl de verkoop van tablets in de lift zit. Het toont niet alleen aan dat sommigen inderdaad een computer vervangen, maar het toont ook aan dat mensen er liever voor kiezen hun huishouden uit te breiden met een tablet dan hun desktop of laptop te vervangen. Wat indirect ook de levensloop van deze apparaten verlengt.

De aankondiging van de eerste iPad was het begin van een enorme aardverschuiving op de pc-markt.

Hoewel een tablet veel functies van een computer of laptop uitstekend kan overnemen, is het in sommige opzichten geen computervervanger. Voor productieve doeleinden is een laptop of desktop nog steeds onmisbaar. Houd hier rekening mee als je erover denkt je computer te vervangen met een tablet.

Plus- en minpunten

Alle drie de apparaattypes hebben specifieke voor- en nadelen. Een traditionele desktop is niet mobiel en wordt behoorlijk vast aangesloten op een werkplek. Maar onderdelen en hardware zijn redelijk eenvoudig te vervangen. Handig als een onderdeel kapot gaat, maar ook handig om de levensduur van de pc te verlengen door verouderde onderdelen te vervangen.

Ben je niet zo’n sleutelaar en vind je het prettig om je computer weer makkelijk in de kast te leggen na gebruik, dan kan je ook voor een desktopvervanger kiezen in de vorm van een grote laptop van zo’n 17 inch. Niet alleen handig om ook op schoot te nemen, maar ook een acceptabel schermformaat. Alleen om met zo’n laptop in een rugtas op pad te gaan, is minder prettig.

Windows 8 komt het best tot zijn recht op een systeem met touchscreen, de meeste laptops hebben dit echter nog niet.

Voor meer mobiliteit ben je al gauw aangewezen op kleinere formaten, van 15,6, 13 of zelfs 11 inch. Bij laptops valt er vaak (hoewel niet altijd meer) ook wel wat aan de hardware te vervangen, bijvoorbeeld een harde schijf, SSD of geheugen.

Een tablet is natuurlijk het meest mobiel van alle drie. Binnenshuis is een tablet het ene moment een keukenhulp met recepten en kookwekker-app en het andere moment is het een tweede scherm bij de tv met tv-gidsapplicatie. En voor het slapen gaan neem je in bed nog even het nieuws van de dag door.

Maar ook onderweg kan een tablet zeer handig zijn (vooral de compactere modellen), hoewel het apparaat dan meer functies van een smartphone overneemt. E-mail, (video)chat, routeplannen of even een fotootje schieten. Hoewel je voor dat laatste beter af bent met een compactcamera en meestal zelfs ook met de camera van je smartphone. De camera in een tablet levert vaak geen foto’s af in al te hoge kwaliteit.

Let wel op dat je onderweg met je tablet het beste af bent met een internetverbinding. Dat kan via (openbare) wifi, maar ook tethering (draadloze hotspot-functie) via je Android- of Windows Phone-smartphone. Gaat er een onderdeel kapot of begint de tablet wat te verouderen, dan zit er al snel niets anders op dan een nieuwe tablet te kopen. Reparatie is meestal een dure onderneming, ook omdat reparatie haast niet zelf te doen is.

Een tablet is een handige assistent in de keuken.

Tablet

Een tablet kan dus uitstekend je thuissituatie aanvullen. Vooral als mobiel bijdehandje of ter ontspanning. Het is daarom ook vaak een beter idee om nog even te wachten met het vervangen van een pc of laptop, aangezien de tablet je regelmatig achter die twee vandaan haalt. Ga er niet van uit dat je veel productiviteit van je computer kan overhevelen naar je tablet, daarvoor zijn de besturingssystemen, de fysieke vormgeving en de aansturing niet erg geschikt.

Het aanbod van tablets is inmiddels groot. De tijd dat de iPad de enige fatsoenlijke tabletkeuze is, ligt achter ons. Android ontwikkelt zich als platform heel snel en fabrikanten komen steeds vaker met kruisingen tussen laptop en tablet met Windows 8 op de markt, omdat deze versie van het meestgebruikte besturingssysteem eindelijk geschikt is voor touchscreen.

4 Reactie(s) op: Keuzehulp: Laptop, tablet of toch pc?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 5 november 2014 13:01 Anoniem
  nh
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 januari 2015 13:43 Anoniem
  Duidelijk, info heeft voor mij de keuze vergemakkelijkt.
  G.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2016 13:21 Anoniem
  Ach, uiteindelijk, als er geen noodzaak is dat het mobiel moet zijn ,of ander specifieks van één of ander, ben ik blij met wat ik nou eenmaal heb, ga niet apart switchen, maar voor wie beslist (in zin van, pc onherstelbaar afgebrand ofzo) wat anders moet gaan halen, dan handig even verdiepen misschien eerst. denk wel dat fabrikanten met redelijke nutteloosheden mensen rad voor ogen draaien, tuurlijk, ze moeten hun zooi verkopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2016 15:45 Anoniem
  Desktop is more beverage proof.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.