Kies de juiste processor

Door: david-murphy-en-jeroen-boer | 19 oktober 2010 11:46

Internet & Thuis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

De keuze voor een nieuwe pc of een upgrade van een bestaande pc begint vaak bij de processor. Deze vormt immers het kloppende hart van de pc en op basis hiervan maakt u een keuze voor een platform. Zowel Intel als AMD zitten niet stil en inmiddels zijn er in iedere prijsklasse meerdere processors te koop waardoor het overzicht al snel verloren is. Wij helpen u en hebben acht populaire processors geselecteerd en onderling vergeleken.

Dit artikel bestaat uit 5 pagina’s:

Pagina 1: Introductie

Pagina 2: Intel Core i7-980X; Intel Core i7-870;

Pagina 3: AMD Phenom II X6 1090T; Intel Core i3-540;

Pagina 4: AMD Phenom II X4 945; AMD Athlon II X4 635;

Pagina 5: Intel Core i5-750; AMD Athlon II X2 255; tabel.

Het kiezen van een processor is geen gemakkelijke opgave. Zelfs als u al een voorkeur hebt voor Intel of AMD bent u er nog niet. Beide chipfabrikanten hebben een groot aantal verschillende processors die zijn ingedeeld in verschillende productlijnen. Intel heeft bijvoorbeeld Core 2, Core i3, i5 en i7 terwijl u bij AMD kunt kiezen uit Sempron, Athlon II en Phenom II. Ook binnen deze productlijnen zijn er grote verschillen die u vaak alleen ontdekt als u alle specificaties nauwkeurig vergelijkt. Deze soms kleine verschillen geven iedere processor zijn naam, snelheid en – heel belangrijk – prijs. U loopt echter al snel vast als u processors buiten productlijnen om gaat vergelijken op bijvoorbeeld kloksnelheid, want de ene megahertz is de andere niet en er zijn ook andere elementen die de snelheid beïnvloeden. Dit geldt nog sterker als u processors van Intel en AMD met elkaar gaat vergelijken. Een quadcore processor met minder megahertzen kan immers flink sneller zijn dan een dualcore die toch een veel hogere kloksnelheid heeft.

Bij de huidige generatie processors is vergelijken nog complexer dan bij die van een aantal jaar geleden, want zowel Intel als AMD hebben een automatische overklokfunctie die de kloksnelheid van de processor aanpast, afhankelijk van het aantal cores dat in gebruik is. Al deze overwegingen zijn, zeker als u niet geheel bekend bent met alle processorarchitecturen, erg verwarrend. Wij helpen u daarom op weg en hebben alvast een selectie van acht populaire processors in verschillende prijsklassen gemaakt.

We hebben de onderlinge prestaties vergeleken met behulp van PC World WorldBench 6, het benchmarkprogramma dat is ontwikkeld door ons Amerikaanse zusterblad PC World. WorldBench gebruikt populaire applicaties als Microsoft Office, Adobe Photoshop en Mozilla Firefox als basis om een score te genereren die gebaseerd is op alledaags computergebruik. Omdat we verwachten dat multithreading steeds belangrijker wordt, hebben we de processors ook gebenchmarked met de synthetische benchmark Cinebench. We bespreken de acht processors gerangschikt op de scores die ze in WorldBench neerzetten.

Woordenlijst

Cache Intern geheugen dat in de processor is ingebouwd waar vaak geraadpleegde data en instructies worden opgeslagen.

Chipset Chips die naast de processor samen¬werk¬en om de verschillende onderdelen van een pc als een geheel te laten functioneren.

Kloksnelheid De snelheid waarmee de processor zijn instructies uitvoert. Deze wordt tegenwoordig weergegeven in gigahertz (miljarden tikken per seconde). De kloksnelheid wordt ook wel frequentie genoemd.

Core Het gedeelte van de processor dat programma-instructies uitvoert. Moderne processors hebben twee, vier of zelfs zes cores die tegelijkertijd instructies uitvoeren.

GPU Graphics Processing Unit – de chip die de grafische weergave voor het beeldscherm verzorgt. De GPU kan onderdeel zijn van de processor of chipset of als een losse insteekkaart op het moederbord zijn uitgevoerd.

Nanometer Een miljardste van een meter; de eenheid die wordt gebruikt om de afstand tussen de transistors op een processor uit te drukken.

Socket De interface op het moederbord waarmee de processor via pinnetjes op het moederbord is aangesloten. Er zijn diverse types sockets.

0 Reactie(s) op: Kies de juiste processor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.