Onlangs gingen we op de redactie aan de slag met een Windows 7-driver die liefst 140 MB meer opslagruimte in beslag nam dan de Vista-versie. Achteraf bleek dat we een vrachtlading aan ongewenste software rijker waren. De les die hieruit kan worden getrokken? Met het oog op veiligheid staat 'nieuwer' niet altijd gelijk aan 'beter'!

1. Wees kritisch

Installeert u een programma of een driver, kies dan altijd voor de meest uitgebreide installatie. Meestal krijgt u dan een lijst te zien met alle onderdelen van het betreffende product. Loop die lijst aandacht door en kijk kritisch welke onderdelen u nodig hebt en welke niet. Het aantal programma's dat een toolbar van bijvoorbeeld Google of Yahoo op uw computer probeert te installeren, is inmiddels niet meer te tellen. Zelfs serieuze sofwaremakers als Skype en Adobe deinzen er niet voor terug om deze optie op te dringen. Haal in het opties-venster de vinkjes weg bij onderdelen die u niet nodig hebt en ga dan verder met de installatie. Zo voorkomt u dat ongewenste software wordt geïnstalleerd. Dat is altijd veiliger dan als u dergelijke programma's achteraf alsnog gaat verwijderen.

© PXimport

Wees kritisch en voorkom dat overbodige software wordt geïnstalleerd.

2. Installaties

Hardwareleveranciers schrikken er niet voor terug om talloze extra's bij hun software mee te leveren. Denk bijvoorbeeld aan software voor een 'customer participation program', aan een programma waarmee u tonercartridges online aan kunt schaffen of aan de eerder genoemde Yahoo-toolbar, die na een onbewuste installatie ineens in ieder browservenster opduikt. Om uw computer schoon te houden, is het belangrijk om goed na te kijken wat er allemaal daadwerkelijk is geïnstalleerd. Open via Start het Configuratiescherm, klik op Programma's, Een Programma verwijderen en kijk in de lijst na welke software er tijdens de installatie bij is gekomen. Klik op Geïnstalleerd op om de programma's in volgorde van installatiedatum te sorteren, zodat het zoeken wat gemakkelijker wordt. U kunt ook uw muis boven Geïnstalleerd op zetten en vervolgens even wachten tot rechts een pijl omlaag verschijnt. Klik op deze pijl en selecteer de datum of de periode waarin de software op de pc is gezet.

© PXimport

Controleer na een installatie wat er allemaal daadwerkelijk op uw pc staat.

3. Onderdelen

Zijn er onderdelen bijgekomen die u niet nodig hebt of die u zelfs niet op uw pc wilt hebben, selecteer deze eventuele 'bijvangst' dan. Zodra u in de lijst die in de vorige tip werd genoemd op een ongewenst programma klikt, zal het oorspronkelijke installatieprogramma weer starten en u vragen wat u met het programma wilt doen. Verwijderen is dan veelal een van de mogelijkheden en vaak zult u daar direct voor kiezen . Verwijder alle software die u niet op de pc wilt hebben of die u niet kent en herstart de pc. Laat u bij het selecteren en verwijderen van software niet te snel afschrikken door dreigende teksten van leveranciers.

© PXimport

Laat u niet te snel afschrikken door de dreigende teksten van softwaremakers.

4. Netwerkshares

Als u randapparatuur installeert, moet u controleren of u na afloop niet ineens een aantal 'netwerkschijven' rijker bent. Zo hebben veel printers tegenwoordig een kaartlezer of zelfs een ingebouwde harde schijf. Sommige installatiepakketten voor drivers herkennen dergelijke opslaglocaties en maken er ongevraagd netwerkschijven van! Ongebruikte netwerkverbindingen vormen een onnodig beveiligingsrisico. Ze bieden kwaadaardige software de mogelijkheid om zich via uw netwerk te verspreiden, bijvoorbeeld als er onverhoopt spyware op de fotokaart staat die u in uw printer plaatst. Netwerkverbindingen zijn alleen handig wanneer u ze veel gebruikt. U kunt er beter voor kiezen om geen 'constante' netwerkverbinding open te houden bij een gedeelde locatie die u maar af en toe - of zelfs helemaal nooit - gebruikt. Open Windows Verkenner en kijk onder Netwerklocaties welke gedeelde mappen zich op uw netwerk bevinden. Is er een verbinding die u niet nodig hebt of die u nooit meer gebruikt, klik dan met de rechtermuisknop op Netwerk in de kantlijn links van het Verkenner-venster. Kies vervolgens in het menu dat verschijnt voor Netwerkverbinding verbreken. Selecteer de verbinding en bevestig met OK.

© PXimport

Verwijder netwerkshares die u toch nooit gebruikt.

5. Let op misleiding

Steeds meer software wordt online aangeboden. Dat geldt bijna zonder uitzondering voor drivers en kleinere utilities, maar ook enorme softwarebrokken zoals Office worden inmiddels via internet aangeboden. Software binnenhalen van internet is erg handig, want zodra u bedenkt dat een programma nuttig kan zijn kunt u er bijna direct mee aan de slag. Let daarbij echter wel goed op. De knop waarmee u iets kunt downloaden wordt soms vakkundig verstopt of bijvoorbeeld alleen als tekst weergegeven. Prominent in beeld staat dan een knop met het opschrift DOWNLOAD, die erg uitnodigt om erop te klikken maar die vervolgens heel andere software op uw pc zet, zoals een onechte virusscanner of een programma voor systeemonderhoud dat meer kwaad dan goed doet. Het is dus oppassen geblazen, als u software van internet downloadt.

© PXimport

Zelfs het betrouwbare SourceForge nodigt u uit om meer te downloaden dan wat u eigenlijk zoekt.

6. TrueCrypt

Genoeg over de gevaren van nieuwe downloads en drivers. Er is namelijk ook mooie nieuwe software die u helpt om uw beveiliging te verbeteren. Zo is er enige tijd geleden een nieuwe versie van TrueCrypt verschenen. TrueCrypt 7.0 is de eerste versie van het versleutelingspakket die hardwarematige AES-versleuteling ondersteunt. Dat wil zeggen dat het versleutelen en ontsleutelen van de gegevens veel sneller gaat, mits u over een moderne computer beschikt. Met dat laatste bedoelen we een pc met een Intel i5- of i7-processor, want deze ondersteunen de hardwarematige acceleratie van AES. We hebben al vaker aandacht besteed aan TrueCrypt, dat kan worden gebruikt om beveiligde containerbestanden te maken. Dergelijke bestanden kunnen worden gebruikt als een harde schijf waar bestanden in worden geplaatst die vervolgens alleen met een wachtwoord kunnen worden bekeken en geopend. U kunt met TrueCrypt echter ook de hele harde schijf van een computer versleutelen. Daarmee ontneemt u dieven iedere mogelijkheid om toegang tot de gegevens op uw schijf te krijgen. Deze beveiligingsmethode is vooral aanbevelenswaardig bij computers die u meeneemt op reis, zoals notebooks en netbooks. Het programma ondersteunt Windows, Mac OS X en Linux.

© PXimport

De nieuwe versie van TrueCrypt krijgt op de website van de makers slechts een bescheiden aankondiging.

7. Louter tekst

Internet is een enorme bron van informatie. Alles is er te vinden, is het niet via een min of meer betrouwbare bron als Wikipedia, dan wel op een obscure Russische website. Vaak wordt informatie die afkomstig is van internet hergebruikt, bijvoorbeeld in een document. Selecteren, kopiëren en plakken, het is allemaal heel eenvoudig. Maar met de eenvoud komt ook het risico. Als u bijvoorbeeld een tekst op een webpagina selecteert en hem vervolgens in een Word-document plakt, ziet u al snel dat u niet alleen tekst hebt overgenomen, maar ook opmaak, plaatjes en koppelingen naar andere pagina's. Dat is niet alleen onhandig, het kan ook gevaarlijk zijn, omdat er zaken meekomen die u helemaal niet wilt hebben. Een handige plug-in die dit voorkomt als u met Firefox surft, is Copy Plain Text. Start Firefox en kies Extra, Add-ons. Gebruik de zoekfunctie en zoek op Extended Copy Menu. Klik daarna op Toevoegen aan Firefox, Nu installeren. Als u Firefox opnieuw start en een deel van een pagina of zelfs een hele pagina selecteert, vindt u in het menu Bewerken twee nieuwe opties. Een daarvan is Als platte tekst kopiëren. Maak hier voortaan gebruik van om teksten die op internetpagina's staan 'puur' te kopiëren, dus zonder allerlei ongewenste bijzaken. De optie kan ook via een sneltoets worden geactiveerd, door met de rechtermuisknop op een selectie te klikken en vervolgens op Ctrl+Alt+C te drukken.

© PXimport

Kopieer de inhoud van webpagina's voortaan op een veilige manier, door alleen de 'kale tekst' over te zetten.

8. Online Family (1)

'Ouderlijk toezicht' is nog altijd een ondergewaardeerd onderdeel van de computerbeveiliging. Veel ouders denken dat het niet zo'n vaart loopt met de gevaren op internet, of dat 'in de buurt zijn' wel voldoende is. Helaas is dat maar al te vaak niet het geval. Een kind kan online zowel in de slachtoffer- als in de daderrol verzeild raken zonder dat ouders daar weet van hebben. Behalve het controleren van surfgedrag heeft toezichtsoftware nog een andere belangrijke functie, namelijk het wegfilteren van websites met informatie die ongeschikt is voor kinderen. Nadat Microsoft eerder al een gratis versie van software voor ouderlijk toezicht introduceerde, is sinds kort ook een soortgelijk programma van Symantec verkrijgbaar. Norton Online Family combineert een website waarop u uw instellingen beheert met een klein programma dat u op iedere computer moet installeren die door uw kinderen wordt gebruikt.

© PXimport

Ook Norton biedt tegenwoordig een pakket voor Ouderlijk Toezicht.

9. Online Family (2)

Wilt u Online Family van Norton gebruiken, dan moet u eerst een account aanmaken voor alle kinderen en volwassenen die gebruikmaken van de pc waar het om gaat. Dit doet u via Gebruikersaccounts en Ouderlijk Toezicht, in het Configuratiescherm. Geef ieder account van de kinderen 'beperkte rechten', en doe dat ook bij dat van de ouders, tenzij een ouder 'beheerder' moet zijn. Geef ieder account vervolgens een wachtwoord door op Een ander account beheren te klikken, het account te openen en te kiezen voor Wachtwoord instellen. Ga nu naar de website van Norton Online Family en klik op Nu gratis registreren. Maak een account aan en log daarmee in op de website. Wanneer u bent ingelogd, klikt u op Norton Safety Minder downloaden en daarna op Nu installeren. De software is er overigens zowel voor Windows als voor het Mac OS X!

© PXimport

De Norton Online Family-software bestaat uit een Safety Minder die op elke pc moet worden geïnstalleerd, en een website waarop u de opties voor ieder kind kunt instellen.

10. Online Family (3)

Met de software van Norton koppelt u de computergebruikers aan de gebruikersaccounts die u op de webportal hebt aangemaakt. Vervolgens kunt u voor ieder kind instellen wanneer de computer mag worden gebruikt, welke leeftijd het kind heeft en welke sites er mogen worden bezocht, met wie er wel en met wie er niet mag worden gechat, en nog veel meer. U kunt dit voor ieder kind apart instellen. Wanneer uw kinderen ook nog een tweede computer gebruiken, is het voldoende om ook daarop de Safety Minder-software te installeren en vervolgens wederom de accounts op de pc te koppelen aan die in Norton Online Family. De regels die u eerder voor ieder kind hebt ingesteld, zijn dan meteen beschikbaar.

© PXimport

U kunt in Norton Online Family per kind een groot aantal opties instellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten