Klipsch T5 II True Wireless Sport - Muziek op de korrel

Door: Joris Peterse | 29 april 2021 09:17

Klipsch T5 II True Wireless Sport
Review

De naam Klipsch T5 II True Wireless Sport geeft misschien niet direct weg dat het om een bluetooth in-ear koptelefoon gaat. Wat de productnaam wel weggeeft is dat de oortjes specifiek geschikt zijn om mee te sporten. Klipsch heeft daar een paar handige innovaties voor bedacht, waar je meer over leest in deze review.

Klipsch T5 II True Wireless Sport

Prijs € 229,-
Kleur zwart, wit
Verbinding Bluetooth 5.0
Accu 50 mAh (oortje), 360 mAh (oplaaddoosje)
Gewicht 8 gram (oortje), 90 gram (oplaaddoosje)
Features microfoon, drukknopbediening, IP67
Aansluiting Usb-c
Website www.klipsch.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Robuust
  • Oplaaddoosje
  • Minpunten
  • Geen ruisonderdrukking
  • Geen draadloos opladen

Voor velen is Klipsch misschien niet het bekendste audiomerk. Formule 1-kijkers zullen wellicht de Amerikaanse merknaam kennen van de McLaren-stal, waar de merknaam op de koptelefoons van het team pronkt.

Sportontwerp

In dit geval geen professionele koptelefoons die Formule 1-raceherrie buitensluiten, maar een draadloze in-ear koptelefoon, geschikt om zelf mee te sporten. En dat sporten mag gerust wat meer zijn dan lafjes een blokje om rennen in het zonnetje. De Klipsch T5 II True Wireless Sport is gemaakt om wat fanatieker aan de slag te gaan. De oortjes zijn bijvoorbeeld waterdicht (IP67), zodat een spat regen of modder de oortjes niet fataal wordt. De meeste in-ears, zoals AirPods, laten zich met tikjes op het oortje bedienen om bijvoorbeeld de muziek te pauzeren of het volgende nummer af te spelen. De Klipsch oortjes hebben een plaatje dat je fysiek indrukt, zodat je ook de muziek bedient wanneer je buiten handschoenen draagt bijvoorbeeld.

Ook het ontwerp is net even anders dan AirPods-achtige oortjes, zodat ze beter blijven zitten bij beweging. Geen steeltjes die uit je oor steken, maar wel een verwisselbaar rubber tipje zodat je je oortjes op maat afstelt. Deze rubber tipjes hebben ook een beugeltje, dat de in-ears vastzet in je oorschelp.

Klipsch T5 II True Wireless Sport

Oplaaddoosje

Niet alleen de oortjes zijn geschikt voor zwaardere omstandigheden. Ook het oplaaddoosje is geschikt voor zwaardere omstandigheden. Het doosje is eveneens bestendig tegen een spatje water. Om dit mogelijk te maken sluit je de oplaadcase af met een flink scharnier en is de usb-c-poort om het doosje mee op te laden aan de binnenkant geplaatst. Om het oplaaddoosje op te laden moet je ‘m dus eerst openen. De poort zit waarschijnlijk aan de binnenkant om deze te beschermen tegen water, zand of stof. Gelukkig verbinden de oortjes pas als je deze uit het doosje haalt, waardoor ze niet verbonden zijn met je smartphone wanneer je het oplaaddoosje aan de lader hangt.

In het doosje kun je door ingebouwde ledjes meteen zien hoeveel accucapaciteit er nog beschikbaar is.

Klipsch T5 II True Wireless Sport
Klipsch T5 II True Wireless Sport
Klipsch T5 II True Wireless Sport

Droogkorrels

Ook heeft het doosje een ander slimmigheidje: in een uitneembaar element zitten waterabsorberende korrels. Wanneer de oortjes vochtig zijn van regen of zweet, wordt het vocht opgenomen en is de kans kleiner dat de oortjes beschadigd raken. Het element kan uit het oplaaddoosje geklikt worden en even kort in de magnetron geplaatst worden om te drogen.

Dat is zeker slim bedacht van Klipsch. Alleen kan ik niet vaak genoeg benadrukken dat je absoluut niet het oplaaddoosje zelf in de magnetron moet zetten. Een accu ontploft in de magnetron, wat flinke schade kan opleveren. Gelukkig waarschuwt de handleiding van Klipsch hier ook voor. Desondanks kun je hierdoor je vraagtekens zetten bij de oplossing van het uitneembare element met korrels.

Klipsch T5 II True Wireless Sport in praktijk

Tot zover waarom de koptelefoon geschikt is voor zwaardere sportomstandigheden. Het is natuurlijk de geluidsbeleving waar je de oortjes voor koopt. De geluidskwaliteit is acceptabel. Alle details zijn voldoende hoorbaar en het geluid is redelijk gebalanceerd afgesteld, met een ietsje opgevoerd basgeluid. Wat niet misstaat bij oortjes die vooral bedoeld zijn voor gebruik tijdens sportactiviteiten. Desgewenst kun je in de app het geluid nog naar wens afstellen via de equalizer.

De Klipsch Sport-oortjes beschikken helaas niet over ruisonderdrukking. Eigenlijk zou je dat wel mogen verwachten van in-ears in deze prijsklasse. Wel is er een transparency-mode beschikbaar, een soort omgekeerde ruisonderdrukking. Hiermee wordt omgevingsgeluid juist doorgelaten, waardoor je bijvoorbeeld beter je omgeving in de gaten houdt in het verkeer of doorhebt wanneer iemand je aanspreekt. Een gesprek voeren met de transparency-mode, dat zit er echter niet in.

De accuduur van de oortjes is natuurlijk afhankelijk van of je de transparency-mode in-of uitgeschakeld hebt. Deze modus gebruikt immers meer energie. Zonder deze modus gaan de oortjes tussen de zes à zeven uur mee op een acculading. De accu van het oplaaddoosje heeft genoeg capaciteit om de oortjes bijna vier keer volledig mee op te laden. Draadloos laden is helaas niet mogelijk.

Klipsch T5 II True Wireless Sport

Alternatieven voor de Klipsch T5 II True Wireless Sport

Wat de Klipsch met name laat opvallen tussen al die verschillende in-ears, zoals Galaxy Buds en AirPods is dat ze echt tegen een stootje kunnen. Het oplaaddoosje is veel steviger dan zijn concurrenten en om een spatje water hoef je je ook geen zorgen te maken. Mooi is daarbij dat ze stevig in je oren zitten vanwege het beugeltje dat je achter je oorschelp schuift. Het maakt ze beter geschikt voor fanatieke sporters. De indrukknopjes zorgen ervoor dat je ook met koud weer gewoon met je handschoenen de muziek bedient.

Gebruik je je oortjes bij lichte activiteiten, reizen of werk. Dan kun je in dezelfde prijsklasse misschien beter uitwijken voor alternatieven, aangezien je in ongeveer dezelfde prijsklasse ook kunt kiezen voor betere geluidskwaliteit (bijvoorbeeld Bose Sport Earbuds) of ruisonderdrukking (AirPods Pro). Maar deze oortjes en vooral het doosje zijn veel kwetsbaarder.

Klipsch T5 II True Wireless Sport

Conclusie: Klipsch T5 II True Wireless Sport kopen?

Wil je graag van muziek genieten tijdens fanatieke sportactiviteiten? Dan zijn de Klipsch T5 II True Wireless Sport oortjes een goede keuze. De accuduur is lang genoeg voor een sportactiviteit en de bouw zorgt ervoor dat je ze zonder zorgen in alle weersomstandigheden meeneemt: ook het doosje. Ben je wat minder fanatiek qua activiteiten, dan kun je echter in deze prijsklasse ook kiezen voor betere geluidskwaliteit of ruisonderdrukking.

0 Reactie(s) op: Klipsch T5 II True Wireless Sport - Muziek op de korrel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.