Knutselen met Arduino en Google Paper Signals

Door: richard-veenstra | 08 augustus 2018 10:13

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Google Paper Signals is een set van zes kartonnen experimenten die je middels spraakcommando’s en de app Google Assistant kunt besturen. Zin in een knutselproject?

Tip 01: Paper Signals

Paper Signals is onderdeel van Google Experiments, wat kartonnen bouwwerkjes zijn die je via spraakcommando’s kunnen laten weten of het bijvoorbeeld gaat regenen of die je als visuele timer kunt gebruiken. Er zijn zes experimenten waar je uit kunt kiezen, het eerste Paper Signal is Umbrella. Deze is vrij simpel en reageert op commando’s als Will I need an umbrella in Amsterdam? of Does it rain in Rotterdam? Een ander Paper Signal is de Countdown Paper Signal, een timer. Je zegt in de app bijvoorbeeld Set a timer for 30 minutes en het Paper Signal telt af door een ronde schijf te laten draaien. Je kunt het Countdown Signal ook laten aftellen tot bijvoorbeeld oud en nieuw, zeg daarvoor Have my Countdown Signal count down to New Years Eve. Andere zinsconstructies in het Engels werken ook, de app begrijpt in de meeste gevallen wel wat je wilt doen. Wil je aan de slag met Paper Signals, bekijk dan eerst de video.

Tip 02: Benodigdheden

Om met Paper Signals aan de slag te kunnen, heb je een aantal dingen nodig: een smartphone met de app Google Assistant, een Adafruit Feather Huzzah with ESP8266 WiFi, een usb-kabel om de Feather Huzzah op je computer aan te sluiten, een servo-motor en een paar jumper-kabeltjes om de motor met de Feather te verbinden. Je kunt een set met alle benodigdheden kopen, maar omdat het uit de VS moet komen, moet je hier wel circa twintig euro verzendkosten en eventuele douanekosten bijrekenen. De losse onderdelen kun je echter ook prima bij een Nederlandse elektronicawinkel kopen. Let er bij de Feather Huzzah op dat je de versie met headers bestelt. Dit zijn metalen contactjes waar je de jumperkabels opschuift. De jumperkabels kunnen het beste niet te lang zijn: 7,5 of 10 centimeter is ideaal. Voor Paper Signals heb je kabels nodig die aan de ene kant een gaatje hebben en aan de andere kant een aansluitpunt (male-to-female). Het motortje is een zogenaamde Micro Servo, als je zoekt op het model SG92R vind je de juiste motor. Verder heb je een (kleuren)printer nodig, een paar vellen dik karton, een beetje papierlijm, een mesje om het karton te snijden, een liniaal en een ondergrond waar je op kunt snijden. In totaal ben je zo’n 30 tot 40 euro kwijt.

Tip 02 Op de site van Adafruit koop je alle elektronische onderdelen in één bundel.
De losse onderdelen kun je prima bij een Nederlandse elektronicawinkel kopen

Arduino

Arduino is een opensource-programmeeromgeving en wordt gebruikt om simpele elektronische projecten mee te bouwen. Om een Arduino-project te realiseren, heb je de gratis software Arduino nodig plus een hardware Arduino-module. Deze zijn in verschillende groottes verkrijgbaar, elk model heeft weer andere functies. Paper Signals gebruikt de Feather Huzzah, een Arduino-module van maker Adafruit.

De Arduino-module die we gebruiken: de Adafruit Feather Huzzah.

Tip 03: Software

Voordat je de Arduino-software downloadt, moet je eerst een driver voor de Feather installeren. Ga daarvoor hiernaartoe en klik op de download voor jouw besturingssysteem. Als je nog een oudere versie van MacOS draait (MacOS 10.12 of lager), denk er dan aan om in het DMG-bestand voor de optie Legacy MacVCP Driver te kiezen. De Arduino-software download je via deze website. Klik onder Download the Arduino IDE op de juiste versie voor jouw besturingssysteem en kies voor Just Download.

Tip 03 De Arduino-software heb je nodig om de code naar de Feather te uploaden.

Tip 04: Aansluiten

Nu gaan we het motortje op de Feather aansluiten. Neem drie jumperkabels en sluit ze op het motortje aan. Het is het handigste om dezelfde kleuren als op de afbeelding op de website van Paper Signals te gebruiken. Sluit de usb-kabel aan op de Feather en steek de andere kant in een usb-ingang op je pc. Start nu de Arduino-software. Als eerste ga je naar File / Preferences (Arduino / Preferences op de Mac) en voeg je de volgende koppeling toe achter Additionele Board Beheer URLs: http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json. Klik op OK en open vervolgens Hulpmiddelen / Board / Board Beheer. Boven in het zoekvenster typ je esp8266 en je zojuist toegevoegde koppeling met de naam esp8266 verschijnt nu in het veld eronder. Klik erop en selecteer Installeren. Wacht tot de installatie is voltooid en klik dan op Sluiten. Selecteer Adafruit HUZZAH ESP8266 bij Hulpmiddelen / Board. Arduino en de Feather kunnen nu met elkaar communiceren. Bij Hulpmiddelen / Upload Speed kies je 921600. Bij Schets / Bibliotheek gebruiken klik je op Bibliotheken beheren, rechts bovenin filter je op arduinojson, selecteer ArduinoJson by Benoit Blanchon, klik op Installeren en als de extensie is geïnstalleerd, klik je op Sluiten. Als laatste ga je nog naar Hulpmiddelen / Poort en kies je de juiste poort waar de usb-kabel op is aangesloten. Op de pc is dit bijvoorbeeld COM1 of COM2, op de Mac heet dit waarschijnlijk /dev/cu.SLAB_USBtoUART.

Tip 04 Sluit de jumperkabels precies zo aan als op de afbeelding.
Vul je één verkeerd teken in, dan werkt je Paper Signal straks niet

0 Reactie(s) op: Knutselen met Arduino en Google Paper Signals

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.